POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Viimeinen sana: Polyteekkari in memoriam?

Nykytiedon valossa Polyteekkarin käsillä oleva numero saattaa jäädä lehden viimeiseksi, päättäen alkuvuodesta 2002 alkaneen kehityksen Polyteekkarin synnyttyä edeltäneiden lehtien - TKY:n tiedotuslehti Nyytisten ja Teekkarikylän oman lehden Otahuudon - toimintojen ja toimitusten yhdistämisessä. Polyteekkarin 4/2008 jutussa "Mistä tulet, minne menet, teekkarilehti?" kerrottiin kattavasti teekkarilehdistön historiasta 1800-luvulta nykypäivään. Tarkastelu jätti kuitenkin tarkemmin käsittelemättä viimeisimmän vaiheen: Polyteekkarin perustamisen jälkeisen kehityksen sekä lehden tilanteen lähestyttäessä monialaista Aalto-yliopistoa ja sen ylioppilaskuntaa.
Polyteekkarin kehittämisen kunnianhimoinen visio on ollut aidosti riippumaton ja journalistisesti laadukas julkaisu, perusajatuksena ilmestyminen parin viikon välein ja esikuvina Suomen johtavat ylioppilaslehdet. Käytännössä kehityksessä on ollut tyypillisiä alkuvuosien haasteita, lähtien konkreettisista toimintaresursseista ja kirjoittajapulasta sekä edeten lehden ja sen päätoimittajan hallinnolliseen asemaan ylioppilaskunnassa. Toisaalta vastaavista kysymyksistä voi lukea pian sata vuotta täyttävän Ylioppilaslehden numeroista jo 1910-luvulta, ja Suomen ylioppilaslehdistön mittakaavassa Polyteekkarin hiukan yli seitsemän vuoden taival on vasta todella lyhyt ajanjakso.
Polyteekkarin kehitys jää siis näillä näkymin kesken ennen kuin se on varsinaisesti edes alkanut, sillä vasta viime vuosina toimituksen työtä tukeva ja valvova toimitusneuvosto sekä lehteä ohjaava linjapaperi ovat siirtyneet TKY:llä edustajistotasolla päätettäviksi asioiksi, tehden lehdestä virallisesti hallituksesta riippumattoman instituution. Lehteä koskeva keskustelu organisaation eri tasoilla on toki ajoittain ollut kiivastakin, mutta askel kauemmas ottaen tämä on ollut vain yksi osa laajempaa kehitysprosessia. Toivottavasti uusi ylioppilaskunta pystyy täysipainoisesti hyödyntämään kertyneet kokemukset, miten ikinä se lehtikuvionsa päättääkään järjestää.
Historiallisesti mielenkiintoiseksi uuden ylioppilaskunnan lehdistökentän tekee se, että KY:n ja TKY:n yhteisen ja molempien ylioppilaskuntien jäsenille kuukauden-parin välein kotiin postitetun Contactor-lehden lakkauttaminen vuonna 1999 ratkaistiin korvaavan lehden osalta kahdella eri tavalla: KY perusti nykyisen Kylteri-lehtensä (www.kylteri.fi), kun taas TKY alkoi tilata jäsenistölleen (postituksen maksamalla) hiukan aiemmin toisaalla perustettua T-lehteä (www.t-lehti.fi). Nähtäväksi jää, siirrytäänkö uudessa ylioppilaskunnassa vuosikymmenen takaista vastaavaan ja kaikille yhteiseen lehtijärjestelyyn, vai onko tuloksena useita erilaisia ja eri tavoin julkaistavia lehtiä sähköisten viestintäkanavien ohessa.
Polyteekkari on ollut mieleenpainuva kokemus kaikille niille, joilla on ollut etuoikeus päästä seuraamaan lehden toimintaa lähietäisyydeltä. Mikäli tämä numero jää viimeiseksi, on syytä toivottaa vielä väistyvän lehden sivuillakin parasta mahdollista tulevaisuutta Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan lehdistölle: toivottavasti uuden yliopiston monialaisesti lahjakas sekä poikkitieteellinen ja -taiteellinen opiskelijakunta saa arvoisensa julkaisun!

Kaarlo Väisänen
Kirjoittaja on perehtynyt omakohtaisesti teekkarilehdistön kehitykseen 1990-luvun puolivälistä lähtien ja toiminut mm. KY:n ja TKY:n Contactor-lehden hallituksessa ja toimitusneuvostossa sekä Polyteekkarin toimitusneuvoston puheenjohtajana.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 8.5.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]