 |
 |
Pojat valvovat jalakulkulkunopeutta. |
 |
Numerossa 14/2008 kerroimme kylttijäynästä ja muista vastaavista kiinteistä installaatioista. Tällä kertaa vuorossa on aivan erilainen tapa jymäyttää kanssaihmistä. Tällaisessa jäynässä jäynättävä pääsee aivan itse narraamaan itseään. Kuulostaa aika hyvältä vai mitä? Suunnittele, ulkoista, profit? Ei aivan näinkään. Vaikka tavallinen kaduntallaaja on aika hyväuskoinen, vaatii laadukas aktiivijäynä hyvän suunnitelman ja huolellisen toteutuksen.
Hyvin usein tällaisissa jäynissä jäynääjät naamioituvat elinkeinoelämän edustajiksi ja esittelevät uutta tuotettaan tai palveluaan. Monesti ihmisiä harhautetaan teknisellä jargonilla ja uusilla tutkimustuloksilla. Näköä korjaavat pillerit ja automaattiset kielenkääntäjät saattavat olla nykypäivää hyvinkin pian, mutta kun ne ensikertaa esiteltiin suurelle yleisölle, oli hämmästys suurta. Tekniikka ei aukea kansalaiselle aina niin helposti, ja tätähän on käytetty tehokkaasti hyväksi menneissä teekkarijäynissä.
Tärkeää toteutuksessa on uskottavuus. Asiaankuuluva pukeutuminen, käyntikortit, mainosflaijerit ja muut asiaan liittyvät luovat ammattimaisen vaikutelman. Nämä ovat helposti toteutettavia yksityiskohtia, joilla varmistetaan onnistunut jäynä. Paskasta ei saa priimaa, joten aiheen valinta on tärkeää. Helpointa on syöttää pajunköyttä aiheesta, joka on ollut esillä mediassa.
Jäynääjät ovat esiintyneet ajankohtaisesti niin Valtion Tiedekeskuksen säteilynmittaajina, tv-tähti Näkymättömänä miehenä kuin kävelynopeuden valvojina. Päivän keskustelunaiheesta saivat myös ne tamperelaiset idean, jotka myivät Koskenkorvapulloja auton takakontista. Myyntipisteellä kävi runsas liikenne huhun pimeistä pulloista kiertäessä Herwantaa. Ja tavarahan irtosi halvalla. Pääasiassa koska sisältö oli juotu itse ja korvattu vedellä.
Tietyt hyvän maun pelisäännöt on hyvä muistaa näitä jäyniä suunnitellessa. Virkavallan edustajaksi ei ole yleensä sopivaa tekeytyä, ja jätetään oikeiden yritysten nimet ja tuotemerkit suosiolla rauhaan. Ja vaikka Rafael varhain maalasi kolme alastonta sulotartaan*, on myös muu hyvä maku sallittu, kun esittelemme teekkarikulttuuria.
*Grimberg, Carl: "Kansojen historia", Werner Söderström Osakeyhtiö 1957
Hilja Ankka