POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Marraskuun lopussa TKK auditoidaan

Laadunvarmennusjärjestelmällä pyritään varmistamaan korkeakoulun hyvät toimintakäytännöt ja se, että henkilökunnalla on tietämys siitä miten hyvä laatu syntyy.

teksti: Johanna Mitjonen


Kuluvan vuoden aikana sekä Teknillisessä korkeakoulussa että Helsingin yliopistossa on käynnissä auditointi eli laadunvarmennuksen katselmus. Vuoteen 2011 mennessä kaikki Suomen korkeakoulut siirtyvät laadunvarmennuksen piiriin.

Auditointi TKK:lla tapahtuu 21.-23. marraskuuta, jolloin korkeakoulujen arviointineuvoston kokoama ryhmä tulee vierailulle Otaniemeen. Ennen vierailua TKK:lla on kuitenkin tapahtunut jo paljon. Auditointiryhmä on esimerkiksi tutustunut korkeakoulun toimintaa kuvaavaan aineistoon.

TKYH:n koulutuspoliittisista asioista vastaava jäsen, Henri Seppä, on ollut mukana auditointia käsittelevässä työryhmässä vuoden ajan. Hän näkee laadunvarmennuksen tärkeänä perustavanlaatuisissa asioissa: kuinka teekkarista tuotetaan valmis diplomi-insinööri.

Kun arviointiryhmä kiertää Otaniemessä, haastattelee se henkilökunnan lisäksi myös opiskelijoita. Kysymyksiä esitetään esimerkiksi HOPSista. Haastateltavilta opiskelijoilta tullaan myös kysymään esimerkiksi kuinka heidän mielestään kurssipalautteiden keruu on suoritettu. Seppä sanoo, että opiskelijan kannattaa avoimesti kertoa kuinka asiat ovat omalta kohdalta sujuneet. Hän toivoo, että auditoinnin vaikutukset opiskelijan elämään tulevat näkymään muun muassa entistä sujuvampana tuutorointina ja HOPSien laatimisena.

Seppä uskoo, että nyt tuleva auditointi ei jää ainoaksi askeleeksi laadunvarmennusjärjestelmää kehitettäessä. Nyt dokumentoitujen käytäntöjen pohjalta tullaan kehittämään toimintaa, jotta jatkossa toiminta TKK:lla olisi vieläkin laadukkaampaa. Hän otaksuu, että viiden vuoden päästä koittaa uusi auditointi.

Auditointi-info keskiviikkona 7.11. klo 10.00-12.00 TU1-salissa.



Auditointi - mitä se tarkoittaa?

TKK:n Intra-lehden numerossa 2/2007, TKK:n vararehtori Kalevi Ekman kertoo mitä auditointi käytännössä tarkoittaa. Laadunvarmennuksella on Ekmanin mukaan kaksi tavoitetta: auttaa TKK:n henkilökuntaa kehittämään omaa toimintaansa ja osoittaa ulkopuolisille, että laatua seurataan ja kehitetään. Päämääränä ei siis ole arvioida kuinka hyviä TKK:n tulokset ovat, vaan edesauttaa hyvän laadunvarmennusjärjestelmän syntymistä.

Laadunvarmennusjärjestelmä pyrkii varmistamaan, että korkeakoulun toiminta on kaikilla tasoillaan tarkoituksenmukaista ja järkevää pyrittäessä mahdollisimman korkeatasoiseen opetukseen ja tutkimukseen. Tarkoituksenmukaisen toiminnan ajatukseen liittyy lisäksi se, että toimintaa jatkuvasti arvioidaan ja kehitetään. Myös siihen pyritään, että kaikilla yhteisön jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa menettelyihin.


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 7.11.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]