 |
 |
Adam Somlai-Ficher ja Bengt Sjölén esittelevät Wifi-kameraa. |
 |
Lasipalatsin pienessä näyttelytilassa vilisee jännittyneen oloisia nuoria, jotka hääräävät kummallisten vempaimien ympärillä. Tietokoneita, metallilangoista roikkuvia kissaleluja, katonrajasta tulvivaa kuittinauhaa ja omituisen näköinen pyörivä laite keskellä lattiaa - kyseessä on Spaceship Earth exhibitionin avajaiset.
Näyttely on osa Pikseliähky/Pixelache 2009 -tapahtumaa, joka on vuodesta 2002 lähtien järjestetty elektronisen taiteen festivaali. Vuosittainen festivaali tarjoaa seminaareja, esityksiä, konsertteja, klubitapahtumia, näyttelyitä ja työpajoja. Tarkoituksena on luoda yhteys ruohonjuuritason tekijöiden sekä taiteen, tieteen ja yritysmaailman edustajien välille.
Spaceship Earthin ehdottomasti kiinnostavin teos on metallisista hernepurkeista, piuhoista ja pienestä kamerasta koostuva Wifi-kamera. Kamera on kolmen taiteilijateknikon, Bengt Sjölénin, Adam Somlai-Fischerin ja Usman Haquen kehittämä laite, joka paljastaa esimerkiksi kahviloissa, töissä ja kodeissa päivittäin käyttämiemme wifi-verkkojen elektromagneettisia tiloja ja niissä jättämiämme "varjoja".
"Periaate on sama kuin tavallisessa kamerassa. Metallipurkeissa olevat sensorit tunnistavat radioaallot ja johtavat ne piuhoja pitkin yhteen pakopisteeseen, joka muodostaa kuvan", selittää Sjölén.
"Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että joka paikassa olemme erilaisten näkymättömien sähkömagneettisten aaltojen ympäröimiä. Olisi mahtavaa, jos tulevaisuudessa pystyisimme kehittämään videokameran, joka kuvaa, kun radioaallot lävistävät ihmisen", Sjölén jatkaa.
"Halusimme luoda lelun, joka on kaunis ja samalla käytännöllinen", kertoo Melinda Sipos, yksi Macsek-kissan kehittäjistä ja unkarilaisen Kitchen Budapestin tutkijoista.
Spaceship Earthin toinen kiinnostava kokoonpano onkin Kitchen Budapest, jonka uusimmat ideat esittelevät teknologioiden ja maailmanlaajuisen verkostoitumisen mahdollisuuksia. Hauskin esillä olevista projekteista lienee kiertävä Macsek-kissa, joka on pieni pehmolelu sisäänrakennetulla muistitikulla.
"Laitamme kissat jakoon, ja toivomme, että ne palaavat joskus takaisin Budapestin labraan täynnä kuvia ja tiedostoja maailman joka kolkasta", Sipos selventää.
Kitchen Budapest on nuorille tutkijoille tarkoitettu laboratorio, jossa yhdistyy tekniikka ja taide. Tutkijoiden päämääränä on kehittää erilaisia tapoja, joilla yhdistää ja sekoittaa nykyaikaisia teknologioita ja yhteiskunnan vuorovaikutusta.
Visuaalisesti näyttelyn kiinnostavin teos on katonrajaan kiinnitettyjen mustien maksupäätteiden rivi, joka sylkee tasaiseen tahtiin ulos valkoista kuittinauhaa. Tarkemmin katseltuna kuitit ovat täynnä pieniä viestejä ympäri maailmaa.
"Oletko koskaan miettinyt mihin kaikki nettiin laittamasi tieto kulkeutuu, ja kuka sen omistaa?", kysyy teoksen tekijä ja Kitchen Budapestin tutkija Christopher Baker.
Bakerin idea perustuu eri internet-yhteisöiden väliseen kommunikointiin. "Halusin luoda jotain visuaalisesti kiinnostavaa ja samalla osoittaa kuinka maailmanlaajuinen verkostoituminen voi yhdistää ihmisiä", Baker kertoo.
Yhteenvetona Pikseliähky on tapahtumana monipuolinen. Useiden kansainvälisten teknillisten ja taideteollisten korkeakoulujen, tutkimuskeskusten ja yritysten myötä festivaali osoittaa, että niin taiteen kuin tekniikankin suunnat ovat muuttumassa. Tulevan Aalto-yliopiston epäilijöille festivaali onkin mainio virkistys ennakkoluulojen karistamiselle. Kannattaa kuitenkin olla maltillinen, sillä jo yhden näyttelyn perusteellinen koluaminen voi aiheuttaa ähkyn.
Ida Roivainen