POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Nuorena uskaltaa yrittää

Teksti: Hanna Hihnala

Jos uskoa riittää, voi innovaatiosta kehittyä oikea tuote ja tulevaisuuden leipäpuu. Vuosi sitten Pedro Rouhento työskenteli Nokialla suunnitteluinsinöörinä. Tämän vuoden helmikuussa hän vaihtoi vakituisen työpaikkansa yrittäjän epävarmaan leipään. Ennen työtehtävä oli tarkasti määritelty, nyt Finembe Oy:n tuotekehityspäällikkönä Rouhennon työpäivät täyttyvät milloin asiakastapaamisista, milloin manuaalin tekemisestä tai uuden tuotteen koodaamisesta ja testaamisesta.

Yrittäjän osa on tuonut mukanaan uusia haasteita, mutta myös korvaamatonta oppia yrittäjyydestä ja tekniikasta. Päätös ryhtyä yrittäjäksi kypsyi kuitenkin pitkään.

TTY:n, Tampereen teknisen yliopiston, kasvatti oli ollut Nokialla kolme vuotta ennen kuin työkaveri tuli pyytämään häntä mukaan yritykseen vuonna 2006. Osakkaat kehittivät keksimäänsä etävalvontalaitetta päivätöiden jälkeen Salon kehittämiskeskuksen tiloissa. Palkkaa ei tullut, mutta yrityksen pyörittäminen sivutoimisesti valoi uskoa tuotteeseen ja liikeideaan.

"Täytyy tietää koska lopettaa, ja koska lähteä täysillä mukaan", Rouhento muistuttaa.

Päätös lähteä leikkiin oli hänelle helppo, kun rahoituskuviot saatiin järjestymään. Rahoittajan löytyminen oli motivoituneille insinööreille kuin lottovoitto. Seitsemästä osakkaasta kolme jätti vakituisen paikkansa ja siirtyi oman yrityksen leipiin. "Yrittäjänä pääsee tekemään kaiken itselleen", Rouhento perustelee valintaansa.

"Nuorena uskaltaa kokeilla kaikennäköistä, eihän hyvää tilaisuutta voi jättää käyttämättä. Myös usko tuotteeseen on kova."

31-vuotias Rouhento kertoo, että perheen tuki oli ensisijaisen tärkeää. Työajat ovat vapaat, mutta se tarkoittaa satunnaisten aamu-unien lisäksi myös pitkiä päiviä ja tarvetta joustaa omista menoista asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Yrityksen ensimmäinen tuote, FERCS20, on pk-teollisuuden käyttöön valmistettu etävalvontalaite. Se saatiin valmiiksi tänä syksynä. Toinen tuote, FERCS10, on kotitalouksille suunnattu valvontalaite, jonka on tarkoitus saada markkinoille ensi maaliskuun aikana.

Uusia jälleenmyyjiä sekä uudelle että vanhalle tuotteelle on jo löytynyt, samoin kanavia ulkomaille suunnitellaan. Uusien kontaktien luominen ja kaikki imagonrakennusasiat ovat yllättäneet Rouhennon.

"Markkinointi on vienyt yllättävän paljon aikaa eikä sitä voi hoitaa vasemmalla kädellä."

Oppia on tullut myös muilta alueilta. Mutta tekemällä oppii ja apua on saanut yrityskeskuksilta. Kunhan tajuaa kysyä. Aina ei ole tajunnut.

"Kyllä siinä sitten oppii, kun verottajalta tulee kirje, että tällainenkin paperi pitäisi täyttää", Rouhento vitsailee.

Ensimmäiseltä rahoituskierrokselta saatu rahoitus ei riitä kauaa ja uuden tuotteen kehittely on vielä kesken. Pelkät myyntivoitot eivät kata kaikkia kuluja. Heikkohermoinen alkaisi jo laskea, kuinka pitkään firma pysyy pystyssä, ellei uutta sijoittajaa löydy.

"Ei kannata hirveästi miettiä, muuten menee yöunet", Rouhento naurahtaa.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 12.12.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]