POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Oman elämänsä sankaritutkija

Paljastamme pitkän ja hartaan odotuksen päätteeksi kuka on joka toisessa Polyteekkarissa ilmestyvän väitöskirjatilityksen takana.

Teksti: Meri Laitinen

Olet kirjoittanut Voihan V -kolumnia vuodesta 2006. Kuka olet ja mistä kirjoituksesi kumpuavat?

"En ole lähtökohtaisesti mikään tieteentekijä tai kirjailija, mutta jonkinlaista tutkijahenkeä on kyllä ollut havaittavissa aina. Akateeminen ideologia puuttuu kuitenkin lähes täysin: en näkisi itseäni esimerkiksi professorina. Olen aika käytännön mies, joten väitöskirjan tekeminen on ollut todellinen haaste. Kolumnissa olen voinut käsitellä monia väitöstutkimukseen liittyviä henkisiä ja käytännön ongelmia, se on siis toiminut eräänlaisena työkaluna."

Mitä aihetta väitöstutkimuksesi käsittelee?

"En ole miettinyt vielä suomenkielistä otsikkoa, mutta se voisi olla jotain tämänkaltaista: agenttitekniikalla joustavuutta prosessiautomaation valvontaan. Tutkimukseni käsittelee siis uusien ohjelmistotekniikoiden ominaisuuksien hyödyntämistä prosessiautomaation valvontasovelluksissa."

Onko valmistuminen jo näköpiirissä?

"Kaikki tahot olettavat sen tapahtuvan tänä vuonna. Luultavasti valmistun kesän jälkeen, syksyllä. Toivon saavani työn päätökseen pian, että pääsisi eteenpäinkin."

Missä kolumnikuvasi on otettu?

"Se on viime kesän Australian aavikkomatkalta, joka oli yksinkertaistettuna kymmenen päivän safari maastoautolla. Ruoat tehtiin tulilla ja nukuttiin taivasalla, tunnelma oli erinomainen. Otin neljä kuukautta omaa lomaa, mikä oli haaste väitöskirjan kannalta, mutta oli mukava tuntea, että on muutakin elämää. Reissu toi myös puhtia menneeseen talveen."

Mitä mieltä olet ns. tohtoritulvasta?

"Nykyinen meininki ei mielestäni oikein toimi. Se, että väitöskirjoja edellytetään tehtäväksi enemmän, ei paranna laatua. Maailman huippuyliopistoissa professoreilla saattaa olla neljä jatko-opiskelijaa, meillä luku voi olla jopa 15. Ehkä paikallaan olisi jonkinlainen arvokeskustelu, jossa pohdittaisiin esimerkiksi sitä, odotetaanko väitöskirjan olevan tutkijan opinnäytetyö vai tekniikkaa eteenpäinvievä innovaatio."

Mitä teet, kun tutkimus ei etene? Mikä on hyvää vastapainoa väitöskirjan tekemiselle?

"Kaikki vapaa-ajan aktiviteetit ovat suositeltavia, esimerkiksi urheilu ja kavereiden näkeminen. Hyvä fyysinen ja henkinen kunto takaavat sen, että hetkellisesti voi painaa vaikka 16-tuntisia päiviä. Usein on myös hyvä irtautua omasta työpisteestä ja lähteä vaikka kirjastoon tekemään hommia. Ja yksi tärkeä vinkki työntekoon: netti kiinni. Facebook ja mese vievät yllättävän paljon aikaa ja rikkovat keskittymistä."

Miten kuvailisit tutkijan työtä? Mikä on ollut siinä parasta?

"Nämä ovat ehkä kliseitä, mutta näköalapaikka kehitykseen ja tulevaisuuden ennakoiminen ovat asioita jotka vetoavat minuun. Verrattuna vaikkapa tuotekehitykseen, saa toteuttaa aika lennokkaitakin ideoita ja kehittää jotain täysin uutta. Tutkijalla on myös vastuu ja vapaus omassa työssään, mikä vaatii jonkinlaista organisointikykyä, mutta on toisaalta palkitsevaa."

Miten aiot juhlia valmistumistasi?

"Velvollisuutenahan on järjestää tietynlaiset juhlat, ja tämä muodollinen puoli sitoo aika paljon samana päivänä tapahtuvaa juhlintaa. En ole ajatellut oikeastaan järjestää mitään kevytmielistä juhlintaa kavereille. Ehkä matka voisi tulla kysymykseen. Paras palkinto lienee se, että on vihdoinkin valmis!"

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 15.4.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]