Petri Valkama
TKY:n hallitus, järjestöasiat
Toisella aihe tulee jo korvista, toinen ei ole asiasta vielä kuullutkaan. Puhutaan tietysti innovaatioyliopistosta. Suomen lain mukaan jokaisella yliopistolla on yksi ylioppilaskunta. Kolmen korkeakoulun yhdistyminen johtaa siis myös niiden ylioppilaskuntien yhdistymiseen. Kyseessä on paitsi erittäin vahvasti kaikkia uuden yliopiston opiskelijoita koskeva projekti, myös merkittävin TKY:tä kohtaava muutos kylän perustamisen jälkeen.
Uutta ylioppilaskuntaa valmistellaan yhtä tavoitteellisella aikataululla kuin uutta yliopistoa — aikaa valmisteluun on 16 kuukautta. Uusi yliopisto ja sen ylioppilaskunta perustetaan 1.8.2009. Syksyn 2009 aikana uusien organisaatioiden toiminta käynnistetään ja vanhojen toiminta ajetaan alas. Vanhojen korkeakoulujen ja ylioppilaskuntien toiminta lakkautetaan 31.12.2009. Tekemistä siis riittää, ja valmistelun ohella täytyy pitää myös jatkuva toiminta pyörimässä.
Nykyiset ylioppilaskunnat tekevät lujasti töitä uuden ylioppilaskunnan rakentamiseksi. Työ aloitettiin vuoden 2007 aikana. Ylioppilaskunnat määrittelivät omia kantojaan ja keskustelivat suurista linjoista. Käytännön suunnittelutyö on käynnistetty tämän vuoden puolella.
Uutta ylioppilaskuntaa valmistellaan työryhmissä, joista kullekin on rajattu oma alue. Käsiteltäviä alueita ovat esimerkiksi koulutuspoliittinen edunvalvonta, opiskelijakulttuuri, jne. Kussakin työryhmässä on alueen tunteva ja työhön sitoutunut edustaja jokaisesta ylioppilaskunnasta, mikä käytännössä tarkoittaa hallituksen jäseniä. Työnsä tukena edustajat käyttävät kiinnostuneista ylioppilaskuntatoimijoista koostuvia taustaryhmiä.
Työryhmien työtä seuraa ja tukee koordinaattoriryhmä, joka koostuu kunkin ylioppilaskunnan projektikoordinaattorista. Koordinaattorit seuraavat ryhmiä viikoittain ja varmistavat, että työ etenee aikataulussa. Projektin kokonaiskuvan seurannasta, haastavimmista kysymyksistä ja viestinnästä sidosryhmille huolehtii ylioppilaskuntien puheenjohtajista ja pääsihteereistä koostuva ohjausryhmä.
Työryhmien työ on edennyt hyvin. Huhtikuun toisen viikon aikana ryhmät palauttivat ensimmäiset kuukausiraporttinsa. Ensimmäisissä raporteissaan ryhmät keskittyivät nykyisen toiminnan kuvaamiseen ja oman tehtävän määrittelyyn. Seuraavassa vaiheessa ryhmät suunnittelevat oman alueensa päälinjat. Toisen ja kolmannen kuukausiraportin ryhmät palauttavat 5.5. ja 2.6. — tämän jälkeen tiedämme, miltä uuden ylioppilaskunnan toiminta tulee pääosin näyttämään.
Yhdistymisprojektissa on omat haasteensa ja paljon tehtävää. Tärkeintä on kuitenkin se, että projekti etenee ja uutta yhteistä ylioppilaskuntaamme val-mistellaan hyvässä hengessä.