POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Tutkimus: Alepa 8 % halvempi

Sellon Prisma lähiseudun edullisin

Tuomas Kangasniemi

Polyteekkarin ruokakorivertailun mukaan Otaniemen lähikauppoja koskevat huhut ovat osittain totta. Tutkimuksessa otettiin selvää peruselintarvikkeiden hinnoista paikallisessa ostoskeskuksessa sekä vertailun vuoksi Tapiolan keskuksen ja Sellon suurissa päivittäistavaraliikkeissä.

Otaniemen kaupoista selvä voittaja on Alepa, joka oli noin 8 % kilpailevaa K-marketia halvempi. Myös Leppävaaran jättiliikkeissä S-ketjun kilpailija oli edullisempi kuin K-kauppa: Citymarketissa ruuasta piti maksaa 15 % enemmän kuin Prismassa. Sen sijaan Tapiolan K-supermarket ja S-market olivat käytännössä saman hintaiset: 1 % etu K-kaupalle.

Liikkeen koon ja hinnan korrelaatio oli enimmäkseen odotettu: mitä pienempi, san kalliimpi. Esimerkisi Sellon Prisma oli Otaniemen Alepaan verrattaessa peräti 23 % halvempi. Ainoa poikkeus oli Citymarket, jonka hinnat olivat miltei täsmälleen samat kuin Tapiolan supermarketissa.

Lähtökohtana tutkimuksessa oli jäljitellä opiskelijan syömistottumuksia keskisuurella otoksella. Ruokakoriin otettiin 35 elintarvikeryhmää, kuten "appelsiini tai mandariini", "pakasteranskalaiset" tai "riisi (ei puuroriisi)" sekä näiden lisäksi ei-elintarvikkeista wc-paperi ja nestesaippua.

Eri tuotemerkkien välillä valintaperusteena oli lähes poikkeuksetta halvin kilo- tai litrahinta. Objektiivisuuden lisäksi tällä tavoiteltiin teekkarimentaliteettia, johon sopinee rahanmenon optimointi kulinarismin kustannuksella. Vain kolmessa tapauksessa valittiin jokin tietty, hyvin suosittu tuote, kuten 12 kappaleen pussi Vaasan Ruispaloja.
Heikosti säilyville tuotteille asetettiin pakkauskokorajoituksia. Järkevä kertaostos määriteltiin yksinäisen ihmisen taloutta ajatellen: esimerkiksi meetwursti piti saada alle 350 gramman ja juusto alle 1 kg:n erissä.

Vertailussa oltiin tiukkoja tuotteiden puuttumiselle ja epäselvälle hinnoittelulle. Jos jonkin tuotteen hintamerkintä oli näkyvillä, mutta tavara oli loppunut tutkimushetkellä, sitä ei laskettu mukaan. Sama päti, jos pakkaus oli näkyvillä mutta hinta ei.

Mahdollisia kanta-asiakasetuja vertailussa ei huomioitu. Sen sijaan muut, lyhytkestoisetkin alennusmyynnit luonnollisesti otettiin laskuihin mukaan, jos ne koskivat ruokakorin tuotteita ja olivat voimassa vierailuhetkellä.

Otaniemen kauppojen hinnat tarkistettiin 24.1. kello 18—19, ja muissa liikkeissä käytiin 12. ja 25. päivien välillä.

Tulosten käsittelyssä huomioitiin, että eri elintarvikkeita käytetään huomattavan erilaisia määriä. Laskut tehtiin yksikköhintojen ja arvioitujen massa- tai tilavuusmääräisten viikkokulutusten mukaan, joten erilaiset pakkauskoot eivät vaikuttaneet tuloksiin.

 Tutkimustietojen puutteessa ruuan menekki arvioitiin käytännön järjellä.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 6.2.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]