MIDE-opiskelijaprojektit eivät vedä opiskelijoita
 |
 |
Moottoroidun ostoskärryn alaosa on täynnä virtapiirejä. |
 |
Se näyttää lähinnä futuristiselta postilaatikolta. Kiiltävässä, paloautonpunaisessa tankissa on kuitenkin muutama paljastava yksityiskohta. Laatikon alla on renkaat ja sen kannesta sojottaa vetokahva.
Pyörällinen laatikko on mummojen ostoskärry. Se edustaa digiajan teknologiaa.
Kauppakassi, jossa on apumoottorit, syntyi oppilastyönä TKK:lla Ylämummo heilahtaa -projektissa. Ylämummo kuuluu korkeakoulun vuosi sitten käynnistämään MIDE-tutkimusohjelmaan (Multidisciplinary Institute of Digitalisation and Energy), joka keskittyy digitalisoitumiseen ja energiateknologiaan.
"Kyllä siitä on saanut kuulla paljon kommentteja", kertoo mummokärryn yksi kehittelijä, automaatiotekniikan opiskelija Lassi Viitanen. "Ostoskassin kehittäminen kuulostaa oudolta ennen kuin selittää, mistä siinä oikein on kyse." Moottoroitu kassi on suunniteltu hissittömissä taloissa asuville vanhuksille, joiden voimat eivät riitä ostoskassin raahaamiseen.
Viitanen osallistui viime syksynä vanhusten ostoskassin kehittelyyn projektityökurssilla. Hänen vastuullaan oli ostoskärryn vaatima elektroniikka ja ohjelmisto. Työryhmän kaksi muuta opiskelijaa keskittyivät mekaniikkaan.
TKK:n opiskelijoiden lisäksi mummokärryn kehittelemiseen osallistui Laurean sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijoita. "Fysioterapeutit tulivat mittailemaan laitetta ja katsomaan, millaista rasitusta sen käyttäminen aiheuttaa", Viitanen kertoo yhteistyöstä. "Se oli sikäli hankalaa, kun korjausehdotuksia tuli samaan aikaan kun kärryä rakennettiin."
Siinä se nyt kuitenkin jököttää, kiiltävän punainen mummokärry. Viitasen mielestä kärryn kehittelytyö on kuitenkin vielä vähän kesken. "Kahva jää helposti jumiin, ja portaiden laskeutuminen kärryn kanssa on hankalaa." Ulkonäköönkin voisi kenties vielä panostaa. "Ihmiset kommentoivat usein, että se näyttää jääkaapilta."
Ylämummo heilahtaa ei ole TKK:lla ihan tavallinen projektin nimi. Sen on tarkoitus houkutella nuoria, samoin kuin ympäri ruokaloita levitettyjen julisteiden, jotka kertovat MIDE-opiskelijaprojekteista.
MIDE-tutkimusohjelman opiskelijaprojektien tarkoituksena on antaa opiskelijoille mahdollisuus nähdä, miten erilaisia tekniikoita voi soveltaa yhdessä kokonaisuudessa. "Entistä isompi osa keksinnöistä on sellaisia, joissa yhdistetään useampaa olemassa olevaa tekniikan osa-aluetta", perustelee koordinaattori Sami Ylönen MIDE-opiskelijaprojektien tarvetta.
Projekteilla on kuitenkin ollut pulaa opiskelijoista. Mummokärry lepää toistaiseksi puolitekoisena laboratorioluokassa, koska kauppakassiprojektiin ei ilmoittautunut opiskelijoita kevätkaudeksi.
Tänä keväänä TKK:lla on käynnissä kaksi MIDE-opiskelijaprojektia. Kolmas suunniteltu hanke älypallopeleistä jäi toteutumatta, koska siihen ei löytynyt osallistujia.
"MIDE-projekteilla on pulaa opiskelijoista", Ylönen myöntää. "Se johtuu siitä, kun nämä eivät ole pakollisia opintoja. Ei ole paljon sellaisia opiskelijoita, jotka pelkän kiinnostuksen perusteella ottaisivat lisäkursseja", Ylönen pohtii.
Projektista on kuitenkin mahdollista saada käyttökelpoisia opintopisteitä. Opiskelija voi neuvotella pääaineen tai sivuaineen opettajan kanssa siitä, voiko MIDE-opiskelijaprojektista saaduilla opintopisteillä korvata joitakin pakollisia opintoja.
Lassi Viitanen sai suoritettua mummokärryllä pääaineen pakollisen projektityökurssin.
Hannele Okkonen