Etusivulle




Tankar från ett annorlunda jobb
Emilia Wahlström


Det finns annan kunskap än den man får på skolbänken. För den som känner sig stressad av huvudämnesval och sommarjobb kan det löna sig att satsa tid på något mindre konkret men lika givande.

Kuva


Varför inte spendera några månader eller sommarveckor som frivillig arbetare? En som inte funderade längre utan beslöt sig för att fara är Leo Lahti, femte årets matematikstuderande på Tekniska högskolan. Hösten 2000 jobbade han två månader i Indien. Han sökte sig utomlands via Servicecentralen för utvecklingssamarbete (Kehitysyhteistyön palvelukeskus – Kepa), via vilken ca 60 finländare reser utomlands varje år. ”Det som är bra med Kepa är att allt arbete sköts via lokala föreningar, på deras egna villkor”, berättar Leo. Det enda som finska Kepa ser till är att de praktiska arrangemangen i hemlandet fungerar som de skall – de ordnar bland annat skolningar för alla frivilliga. Via Kepa kan man fara till länder i Sydamerika, Asien och Afrika.

”Inget krisarbete, utan normalt liv”

I Indien jobbade Leo i delstaten Bihar i nordöstra Indien. Byn han bodde och arbetade i fanns på landsbygden och folket där levde av jordbruk. ”Man kan nog bra tänka sig att de lever på ungefär samma sätt som man gjorde för hundra år sen”, konstaterar Leo.

I byn rådde ändå alldeles normala indiska förhållanden, jobbet han gjorde var inte krisarbete på något vis. Leo arbetade som engelsklärare i en skola som fungerade på frivillig basis. Att jobba som lärare var inte alltid så lätt. ”Eftersom det bara fanns en person i byn som talade engelska förutom mig själv så tog det nog en stund innan jag ens fick klart för mig hur mycket engelska barnen kunde”, berättar han.

Men Leo påpekar att det viktigaste inte var hur mycket engelska som konkret lärdes ut. Barnen tyckte förstås att det var intressant att ha en västerlänning som lärare, det gav motivation att överhuvudtaget gå i skolan. Skoldagen var endast tre timmar lång, så efter att den var slut brukade vi leka med barnen eller endast ta det lugnt. ”Då brukade jag tala engelska, så månne de inte fick lite extra språkbad också på fritiden”, skrattar han.

”Ömsesidigt kulturutbyte viktigast”

”Att arbeta frivilligt i ett land ger en mycket mer än att vara hemma och jobba eller att resa på egen hand”, tror Leo. Man kommer in i kulturen på ett annat sätt då man bor och lever som lokalbefolkningen. Frivilligt arbete handlar mer om ett ömsesidigt kulturutbyte än om att konkret ändra på så mycket i landet dit man reser. Leo tycker också att det var intressant att se hur bra man trots allt kan anpassa sig till en kultur som är så annorlunda ens egen.

Men finns det då något negativt med vistelsen utomlands som man borde veta? ”Ibland blev jag kanske lite fundersam av att se hur mycket och hur stora saker som det borde ändras på i Indien, man kände sig lite maktlös”, säger Leo. ”Men å andra sidan sker det små framsteg på gräsrotsnivå och arbetet jag deltog i var ett bevis på detta”, fortsätter han.

För en finne som är van med tidtabeller och stress kändes det sävliga livet i Indien ibland frustrerande. ”I början kändes det nog svårt att vänja sig vid att allting tar tid och att det helt enkelt inte finns möjligheter till att sköta saker snabbare”, funderar han.

Det finns kanske de som tycker att frivilligt arbete passar humanister bättre än teknologer, men det är Leo inte villig att skriva under. Eftersom ett halvt år ändå är så kort tid tror han inte att någon ser snett på en för att man under den tiden försummat studierna eller jobbet.

”Vad du lär dig utomlands är inget konkret”, säger han ”men det ger dig färdigheter att klara av vilket jobb som helst”. Dessutom får du perspektiv på internationella frågor, något som är lika viktigt för teknologer som för vem som helst annan. Man växer som person, helt enkelt.

”Alla som reser utomlands för att jobba har ändå sin egen historia att berätta och upplever saker på olika sätt”, funderar Leo ”och det jag haft att berätta är bara min egen version”.

”Men alla som någon gång lekt med tanken på att jobba som frivillig arbetare skulle säkert passa bra till uppgiften”, avslutar han. Det är sist och slutligen inte alls så svårt att fara som man kanske skulle tro – och definitivt värt det!

Vill du veta mera?
Kolla in följande adresser, där det finns information om både korta sommarläger och längre vistelser utomlands.