Etusivulle




Eksoottista riisiruokaa
Santtu Kallionpää




Vietin alkusyksystä Japanissa muutaman viikon. Kun matkasta suurin osa oli jo takana, japanilaisen keittiön antimet olivat tulleet tutuiksi – raakaa kalaa ja friteerattua kananpoikaa riisin kera oli popsittu niin aamiaiseksi kuin iltapalaksikin. Kävelimme muutaman kaverini kanssa Kioton vanhassa kaupungissa, ja nälkä alkoi hidastaa matkan tekoa. Tässä vaiheessa reissua alkoi jo kaivata jotain muuta kuin peri­japanilaista ruokaa. Japanilaiset osasivat kyllä valmistaa monipuolista ja terveellistä syötävää, mutta pieni koti-ikävä sai haaveilemaan suomalaisesta makaronilaatikosta.

Länsimaalaista ruokaa tarjoavan ravintolan löytäminen oli tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Pitkän kävelyn jälkeen sellaista ei löytynyt, ja päätimme mennä paikkaan, jonka baaritiskillä ihmiset söivät samalla, kun ruoka valmistui heidän silmiensä edessä. Aloin henkisesti valmistautua rasvaiseen kanaan. Sain käteeni ruokalistan, josta en jälleen kerran ymmärtänyt ainoatakaan merkkiä. Ilokseni japanilainen ravintoloitsija kuitenkin tempaisi tiskin alta kansion, jossa tekstin sijaan oli valokuvat kaikista tarjolla olevista annoksista.

Pienen selailun jälkeen oli helppo valita: japanilaiset osasivat valmistaa myös tutun ja turvallisen näköistä risottoa. Hiki alkoi hiljalleen vetäytyä otsaltani, kun sain reilun kokoisen annoksen ja kaiken kukkuraksi lusikan, jolla syöminenkin onnistui tikkuja kätevämmin. Riisi toki oli oleellisessa osassa tässäkin ateriassa…

Suomalaista jauheliharisottoa
3 dl riisiä
1 ps herne-maissi-paprikaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 yrttiliemikuutio
mustapippuria

Ainesten pitäisi riittää neljän hengen ateriaan.

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeita seuraten. Riisi voi olla tavallista vaaleaa riisiä tai maun mukaan myös tummaa riisiä. Riisin kypsymisen loppuvaiheilla lisää keitinliemeen yrttiliemikuutio ja sekoita, kunnes kuutio liukenee. Paista jauheliha ja sipuli kypsäksi – samalla voit lisätä mustapippuria haluamasi määrän. Lämmitä herne-maissi-paprika pussin ohjeen mukaan. Sekoita lopuksi kaikki aineet samassa kattilassa.