![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
Kokkailua Teekkari-Marttojen opastuksella
Santeri Kontinen
![]() Kurssi aloitettiin jakamalla kurssille saapuneet pareihin. Yksi pari huolehti aina yhden ruokalajin valmistuksesta. Toisaalta ohjeet olivat niin helppoja, että ei juurikaan haitannut, vaikka jokaista ruokalajia ei henkilökohtaisesti vääntänytkään. Kurssilaisten taso vaihteli aivan aloittelijoista jo hiukan enemmän kokkailua harrastaneisiin. Kliseen mukaan naiset ovat kiinnostuneempia ruoan valmistuksesta kuin miehet. Tämä vaikutti pitävän paikkansa myös Helppo nakki -kurssilla. Päävaikuttimena kurssille tulossa vaikutti olevan halu laajentaa ruokavaliota. Marinoituja paprikoita valmistanut Jyri Jernström totesi, että aikaisempi kokkailutaito koostui lähinnä jauhelihakastikkeesta ja makaronilaatikosta. Tärkeä syy kurssille tuloon oli myös tyttöystävä, jota Jyri haluaisi ilahduttaa monipuolisemmilla herkuilla. Nainen oli myös syynä siihen, että Risto Kujanpää osallistui kurssille. Riston tyttöystävä on kasvissyöjä, joten Risto halusi tehdä omaa ruokavaliotaan monipuolisemmaksi. Kurssille osallistuneet naiset olivat edenneet taidoissaan jo hiukan pidemmälle. Elisa Häppölä sai tehtäväkseen maalaisperunoiden valmistuksen. Elisan mielestä tässä ruokalajissa ei ollut kovinkaan paljon uutta opeteltavaa. Saara Hakala puolestaan vitsaili, että vaimo-taitojahan täällä ollaan opettelemassa. Odotukset kurssilaisilla olivat melko vaatimattomia. Elisa Häppölä toivoi, että valmistetusta ruoasta tulisi hyvää. Sähköteekkari ”Junnu” Lehtinen halusi erityisesti parantaa leipomistaitojaan. Kurssilta hän odotti myös saavansa hyviä ruoanlaittovinkkejä. Kurssin vetäjinä toimivat TeeMan rahastonhoitaja Risto Koivunen ja sihteeri Mari Toivonen. ”Mut on tänne väkisin raahattu”, naureskeli Koivunen kieli poskessa. Risto tuli mukaan TeeMan toimintaan nähtyään sattumalta marttojen rekrytointiesityksen. Mukavaa on kuulemma ollut. Koivusen mukaan perinteinen kuva Martoista, jotka korostavat ravitsemusta ja ruoanlaittoa, pitää paikkansa myös TeeMassa. Mari Toivonen kertoo olleensa mukana TeeMan toiminnassa pari vuotta. Toivonen sanoi toivovansa, että kaikki kurssille osallistujat oppisivat tekemään jotain hyvää ruokaa. Toisaalta jos kurssi pääsi tällä kertaa jäämään väliin, ei kannata huolestua. Toivonen kertoo, että Tapiolan Martat järjestävät vastaavia kursseja. Kursseille osallistuminen ei edellytä, että on Marttojen jäsen. Kokkailu kannattaa. Itse tehdessä säästää rahaa ja ruokavaliosta tuppaa tulemaan terveellisempi. Koivunen huomauttaa, että kun ruoka on itse valmistettua, tietää varmasti mitä siinä on. Ruoan kypsymisen ja syömisen aikana oli aikaa hölistä niitä näitä. Keskustelu kuitenkin pysyi aika hyvin ruoassa ja ruokakulttuurissa. Ainakin jälkiruokaa kurssilla valmistettiin tarpeeksi. Jäätelöä ja erittäin herkullista suklaakakkua piti lopulta tyrkyttää, koska kukaan ei enää kyennyt syömään niitä loppuun. Lopulta suostuin syömään vielä yhden kierroksen jälkiruokaa. |
||||
![]() |