Toimivan lukujärjestyksen rakentaminen on taitolaji. Lukujärjestys on toimiva silloin, kun jotakuinkin kaikki ottamansa kurssit saa vietyä kunnialla läpi alusta loppuun eikä rästejä jää. Tähän tavoitteeseen on yllättävän vaikea päästä. Lukukauden alussa on mukava sulloa kalenteri täyteen luentoja ja laskareita ja tyytyväisenä kuvitella, että seuraavan tenttikauden jälkeen opintorekisteriote näyttää 25 opintoviikkoa paremmalta.
Onnelliset ja aikataulussa valmistuvat ovat ne, jotka pystyvät tällaisiin suorituksiin! Itselläni ja myös kaveripiirissä tällaiset suunnitelmat ovat yleensä jääneet lupaavasta alusta huolimatta toteutumisessaan puolitiehen. Mitä tunnollisemmin yrittää tehdä kaiken vaadittavan, sitä nopeammin alkuvauhti hyytyy.
Jos ohjelmassa on pelkkää saneltua pakkopullaa, sen suorittaminen on raskasta ja ikävää. DI-tutkintoon kuuluu onneksi jokunen opintoviikko vapaavalintaisia opintoja, mikä kannattaa muistaa kursseja valittaessa. Jos kaikki pakollinen maistuu puulta, on hyvä ottaa piristysruiskeeksi mukaan joku kurssi puhtaasti omasta mielenkiinnosta. Parhaimmillaan tällainen antaa potkua myös niiden tylsempien kurssien suorittamiseen.
Tiedustelin muutamilta ihmisiltä, mitkä kurssit heille ovat jääneet mieleen motivoivina ja mukavina, ja mitä kursseja he suosittelisivat kavereilleen. Jos nämä vinkit eivät kolahda, TKK:n opinto-opasta selailemalla löytyy varmasti jotain inspiroivaa!
Sakari (tuta, II):
Mat-2.197 Filosofia ja systeemiajattelu (0.5 - 6 ov)
Soveltavan matematiikan laitokselta löytyi oikea herkkupakkaus - Esa Saarinen luennoi aiheesta Filosofia ja systeemiajattelu. Kurssi on loistavaa puolihumanistista sielun ja mielen painia, joka vie heikommalta yöunet ja tipauttaa kokeneemmankin javaneekerin leuan lattiaan. Kestää taas paremmin muiden kurssien luentojen elämää suurempaa tylsyyttä, kun välillä saa silmillään maistella rehellistä takatukkaa ja suurta lavakarismaa!
Katariina (kone, N):
AS-74.101 Tietokonesimulointi (2 ov)
Tällä kurssilla sai leikkiä mukavalla tietokoneohjelmalla (Matlabin Simulink) ja simuloida kaikenlaisia juttuja. Kurssi suoritettiin kotitentillä ja oikein harmitti, kun sen sai valmiiksi! Olisi ollut kiva tehdä vaikka enemmänkin tehtäviä.
Juho (tuta, IV):
AS-116.100 Kappaletavaratuotannon automaatio (3 ov)
Tämä kurssi sytytti mieleni, kun kerrankin pääsi puuhaamaan jonkin oikeasti teknisen jutun kanssa, joihin tutalla ei hirveän usein törmää. Sanalla sanoen, löysin pienen sisäisen insinöörini.
Markus (AS, III):
AS-75.120 Mediatekniikan perusteet (2 ov)
Kurssin vierailuluennoista suurin osa oli erittäin mielenkiintoisia. Elävimmin on jäänyt mieleen viestinnän professori Osmo A. Wiion luento, jonka aiheena oli Viestintä ihmisläheisestä näkökulmasta. Kyseinen luento oli ehdottomasti paras, jolla olen ollut koko opiskeluaikanani.
Kie-98.170 Käytännön ruotsia 2 (1 ov)
Tällä kurssilla ei ollut lainkaan varsinaista opetusta, vaan se oli puhtaasti keskustelukurssi. Tunnin alussa joku opiskelijoista piti alustuksen valitsemaansa aiheeseen, jonka jälkeen aiheesta keskusteltiin ruotsiksi ensin pienryhmissä ja lopuksi koko luokan kesken. Kerran aiheena oli ruuanlaitto ja silloin tarjolla oli keskustelun lisäksi myös kääretorttua ja mehua!
Marko (raksa, N):
A-36.150 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet (3+3 ov)
Mukava ja helppo harppaus arkkitehtien ihmeelliseen maailmaan. Asiallisia ja virkistävän erilaisia luentoja rakennetusta ympäristöstä ja sen hahmottamisesta, usempia ryhmätöitä ja isohko liimaa-leikkaa-tuskastu-harjoitustyö. Siinä tehtävänä on suunnitella asuinalue vaikkapa Loviisan edustalle. Tarjoaa kivaa vaihtelua muuten niin samankaltaiseen opiskeluun.
Vie-98.800 Ympäristöviestinnän perusteet (2 ov)
Viestinnän kurssi, jonka (pakollisilla) luennoilla on mielenkiintoisia ja hyvinkin erilaisia vierailuluennoitsijoita. pienestä puu- ja metsäpainotteisuudestaan huolimatta tarjoaa ajattelun aihetta yleisemminkin ympäristöasioista ja niiden viestinnästä. Sisältää myös vierailun Ympäristöuutisten toimitukseen.
Yhd-12.136 Globaalit vesikysymykset (2 ov)
Hieman eri tavalla toteutettu kurssi etenkin veteen liittyvistä kysymyksistä kehitysmaissa. Pääasiassa vierailijoiden pitämiä luentoja on muutama, lisäksi kurssilla tehdään suurehko ryhmätyö. Kurssi tarjoaa perinteisestä poikkeavan näkökulman ja ajattelutavan tekniikan kehitykseen ja yleiseen talouskasvuun sekä korostaa poikkitieteellisyyden merkitystä.
Laura (kone, III)
TU-53.221 Työsuhdepolitiikan perusteet (2 ov)
TU-53.226 Muuttuva suomalainen yhteiskunta (1 ov)
Tämän lähemmäksi valtiotieteitä Polilla tuskin pääsee. Pitkän linjan sosiaalipoliitikon Pekka Haatasen luennoilla käsitellään Suomen historian valossa yhteiskuntamme nykypäivää. Omalla järkkymättömän lempeällä tavallaan hän kritisoi väsymättömästi vallitsevaa arvomaailmaamme, jotta tehokkuusajatteluun kasvavat johtajanidut eivät urallaan toteuttaisi "duuniin tai uuniin" -ajattelua työntekijöidensä suhteen. Joitain Haatanen ihastuttaa, toisia vihastuttaa. Kylmäksi hänen kurssinsa eivät jätä.