Etusivulle




"Onni on oma mäkiauto!"
Anna-Maria Mäki-Kuutti


Ilmassa oli suuren urheilu- ja kansanjuhlan tuntua vaan ei bensiininkatkun käryä, kun mäkiautot kurvailivat show-henkisessä GP-kisassa Helsingin Ullanlinnassa elokuun viimeisenä sunnuntaina.

Kuva

”Saisinksmä sun nimmarin?”, kysyy alle kouluikäinen pikkutyttö silmät loistaen Esko ”Eskobar” Linkovuorelta, kun Team Flying Finn Bathin 24-vuotiaan kuskin ajosuoritus on ohi. Esko hymyilee vinosti, kysyy tytön nimen ja kirjoittaa ammattimaisesti paperille nimmarinsa. Fanikultti on osa mäkiautoilua.

Flying Finn Bath luotti mäkiautokisassa ammeeseen. Suorasuihkutusjärjestelmä takasi sen, että kuljettaja sai maaliviivalla virkistävän suihkun. Maskottina ammeen keulassa toimi kumiankka Anders, 3 vee, jonka kuva liehui tiimin kannustusjoukkojen lipuissa.

Tällä kertaa tuloksena oli ”hyvin tyydyttävä” 17. sija. Seuraavaksi ammetiimi suuntaa Ruotsiin, jossa kisataan syyskuussa kuningaskunnan mäkiautoherruudesta.

Hyvä idea kaiken a ja o

Mäkiautoilu tunnetaan isiä ja poikia yhdistävänä harrastuksena. Tässä tapahtumassa mukana oli perheiden lisäksi niin työ- kuin opiskeluporukoita. Kisassa nähtiin mitä kekseliäimpiä ajokkeja – suunnittelu- ja rakenteluvaiheessa ei mielikuvituksella ollut rajoja. Viisihenkisistä tiimeistä löytyi mekaanikkojen lisäksi designin ja taktiikan spesialisteja.

Kahden ammeen lisäksi varikkopilttuussa lepäsi leppäkerttu (Järvenpään Ekoautoilijat), vaaleanpunainen, pyörillä kulkeva possu (Sikaco Racing Team), vaahtosammutin (Palomies-moottorit), tulta syöksevä härkä (Flame Game), jääkiekkokaukalo (Lätkäboxi Rally Group), vanha sairaalasänky (D.N.R) sekä lentävä saari (suoraan ”Jamaikalta” saapunut Team Robinson Crusoe). Mukana oli myös klassisemman mäkiautoperinteen jatkajia (Team Ämpäri). Esimerkiksi Ethepäi Ry. edusti ajokkinsa muotoilussa kierrätysaatetta parhaimmillaan.

”Auton kori on rakennettu 390 litran roskiksesta ja lumikolasta. Tarkoitus on tänsorttisella toiminnalla lisätä roskiksen ja kolan käyttöastetta. Kisan jälkeen auto puretaan ja tuotteet palautetaan uudelleenkäyttöön”, kertoi Alivaltiosihteeri-tyyliseen pukuun sonnustautunut ja yleisölle omenoita jaellut tiimin jäsen Erkki Laimio.

Kaikkiaan Helsingin Tähtitorninvuoren kisassa nähtiin 50 mäkiautotiimiä. Ajokit katsastettiin yksityiskohtaisesti ennen kisaa, joten tietyt turvasäännöt rajoittivat rakentelua. Periaatteessa mäkiauto voi olla minkä tahansa mallinen, värinen tai muotoinen, mutta kaikissa autoissa piti olla jarrut ja maksimipaino sai olla 80 kiloa.

”Auton lisäksi tarkastetaan kuljettajan kunto! Emme ole puhallutuslinjalla, mutta haluamme, että kaikki sujuu turvallisesti”, kertoi kisan tiedottaja Liisa Palmu.

Tärkeintä on viihtyminen

Maksuton tapahtuma keräsi paikalle yli 5000 katsojaa, erityisesti lapsiperheitä ja nuorisoa. Helle kipusi päivän aikana 25 asteeseen, mutta alueella päivystänyt ensiapuyksikkö sai olla rauhassa.

”Radalla ei ole tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Järjestelyt ovat sujuneet hyvin. Ihmisetkään eivät ole väsähtäneet kuumuuteen vaan tuntuvat jaksavan hyvin. Ehkä he ovat jo tottuneet helteisiin”, kertoi sairaankuljettaja Tiina Moisio Helsingin Ambulanssipalvelusta.

Tuomaristolla oli kilpailussa kolme arvostelukriteeriä: vauhti, luovuus ja show-meininki. Joka kohdasta annettiin pisteitä 0–50. Yhteispisteet ratkaisivat voittajan. Autojen luovuutta tuomaristossa arvioi muotoilija ja kuvataiteilija Stefan Lindfors, tiimihenkeä ja show-meininkiä jääkiekkovalmentaja Juhani ”Tami” Tamminen. Naisnäkökulmaa raatiin toi Kwan-yhtyeestä tuttu Mc Mariko.

250-metrinen rata oli heinäpaalein pehmustettu. Tiukkoja paikkoja olivat 90-asteisen ovaalikurvin jälkeinen shikaani sekä vesiseinä, jossa testattiin kuskien vesikelin ajotaidot. Maalisuoralla autojen nopeudet nousivat jopa noin neljäänkymmeneen kilometriin tunnissa. Muutamasta ulosajosta huolimatta kaikki autot pääsivät ehjänä maaliin.

”Kova saavutus, jos ottaa huomioon, että oikeidenkin autojen törmäystestit tehdään 50 kilometrin tuntivauhdilla”, teknisten asioiden erikoistuomarina toiminut Tekniikan Maailman pääkoeajaja Jarmo Sukava kommentoi.

Lennä, lennä leppäkerttu

Kisan voitti Järvenpään Ekoautoilijoiden lentävä leppäkerttuauto, jota kuljetti vasta 9-vuotias Kreeta Nurmi (pistemäärä 140, aika 30,187 s). Kakkossijan vei Robinson Crusoe -tiimi, jonka ajopelinä toimi riippumatosta ohjattu lentävä saari (pistemäärä 137, aika 43,9 s). Team Crusoe voitti sekä luovuus- että tiimihenki-osiot. Kolmanneksi tuli Flame Game mustalla, sieraimistaan savua syöksevällä härkäautolla (pistemäärä135, aika 30,018 s).

Kaikki tulokset ovat luet­tavissa osoitteessa: www.redbullmakiauto.com

Lisää
>> PT 09/2002: Mikä laji?