Etusivulle




"Koherentti tutkimus" pakotti ajattelemaan
Mikko Arvinen




Kiitokseksi vierailumahdollisuudesta tutkimusreaktorilla fysiikan fuksit joutuivat osallistumaan ensiksi "tohtori Kaarlo Väisäsen tutkimukseen, missä selvitettiin ydinvoiman herättämien tunnetilojen vaikutuksia ihmisten toimintaan".

– Me tutkimme referenssidatan ja neuraalivasteiden avulla ihmisten käyttäytymistä kriisitilanteissa, nuoren Jari Sarasvuon näköinen "tohtori" kertoi.

Kaarlo Väisänen on oikeastikin Kaarlo Väisänen. Vaikka yritysstrategioita käsittelevä väitöskirja on todellisuudessa vielä tekeillä, oli esiintyminen sen verran vaikuttavaa, että alun epäilyjen jälkeen jäynä meni ainakin useimpiin täydestä.

Itse "tutkimuksen" teko vaati vanhemmilta opiskelijoilta reilun annoksen ronskia huumorintajua, sillä nuoremmille näytettiin esimerkiksi kuvia ydinräjähdyksistä, hiiltyneistä tai pahasti palaneista ruumiista, erilaisista mutaatioista ja Yhdysvaltojen presidentistä. Tutkimuslomakkeessa kysyttiin, herättivätkö kuvat pelkoa, raivoa, surua, iloa tai hämmennystä. Samalla PowerPoint -esityksen taustalla soi hilpeä musiikki.

Psykologisia testejä kuulemma tarvitaan, sillä Olkiluodon rakenteilla olevan voimalan turvamääräykset vaativat perusteellisten selvitysten tekemistä voimalassa työskentelevien ajattelutavoista. Vain näin kriisitilanteisiin osataan varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimus toteutettiin ensimmäisen vuoden fysiikan opiskelijoilla, sillä "lähtökohtana oli valita tutkimukseen mukaan ydinvoimaan koherentilla tavalla suhtautuvia nuoria". Toimittajan paikan päällä suorittaman kyselytutkimuksen mukaan 50 prosenttia uusista fysiikan opiskelijoista kuitenkin vastustaa ydinvoiman lisärakentamista. (Tutkimuksen kahden hengen otos ei tosin täytä kaikkia tieteellisyyden vaatimuksia.)

– Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole oikea tie, kun sen sijaan pitäisi tukea uusiutuvia energialähteitä, Tuukka sanoo.

Maunun mielestä ydinvoima sen sijaan on "ihan jees". "Sienenmuotoisia pilviä ja korventuneita ruumiita" Maunu piti hieman provosoivina, mutta kummallakaan ei ollut mitään esitystä vastaan.

– Ei tuollaista varmasti joka päivä näe täällä fyssan laitoksella tai Teknillisellä korkeakoulullakaan, mutta ehkä tällaisella kuvamateriaalilla haluttiin vähän vavisuttaa teknokraatteja, Maunu pohti esityksen jälkeen