Etusivulle




Internetin vaiheet Suomessa kartoitetaan
Vesa Linja-aho




ISOC Finland eli Suomen Internet-yhdistys ry on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa Internetin kehityksen alkuvaiheet Suomessa mahdollisimman laajasti ja luotettavasti. Työn pohjana on historiikki, jonka CSC:n työntekijä Harri K. Salminen on koonnut alun perin tiedekeskus Heurekaa varten. Projektissa koottu aineisto on nähtävissä verkossa, ja sivua päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan. ISOC eli Internet Society on kansainvälinen organisaatio, jonka tavoitteena on Internetin kehityksen ylläpitäminen ja edistäminen.
Funet-projekti alkaa

Lähtölaukaus Internetin Suomen taipaleella ammuttiin vuonna 1982, kun Valtion tietokonekeskuksen Tieteellisen laskennan palveluyksikköön (nykyinen CSC) palkattiin ensimmäinen tietoliikenneasiantuntija edistämään korkeakoulujen tietoliikennettä. Jo kahden vuoden kuluttua Opetusministeriö käynnisti Funet-projektin, jonka tavoitteena oli Suomen korkeakoulujen yhdistäminen samaan tietoverkkoon.

Nykyään lainsäädäntö tuntuu pahasti laahaavan tekniikan kehityksen perässä, mutta ilmiö ei ole mitenkään uusi. Vaikka tietoliikennetekniikka oli kehittynyt vuosisadan kuluessa merkittävästi, tsaarinaikainen Lennätinasetus korvattiin uudella Teletoimintalailla vasta joulukuussa 1986.
Matosairauksia ja hypertekstiä

Marraskuussa 1988 Morris-mato levisi ympäri Internetiä. Tapauksen jälkeen Internetin tietoturvaan alettiin kiinnittää enemmän huomiota. Suomi säästyi madolta, koska yhteys pohjoismaisten yliopistojen NORDUnet-verkkoon ei ollut vielä reitityskunnossa.

Vuonna 1989 Euroopan ydintutkimusorganisaation CERNin työntekijä Tim Berners-Lee teki ehdotuksen hypertekstijärjestelmästä, jossa eri paikoissa sijaitsevat dokumentit voidaan linkittämällä yhdistää toisiinsa. Ehdotukselle kävi kuin Einsteinin väitöskirjalle - se hylättiin.

Berners-Lee ei tästä lannistunut, vaan paranteli ehdotustaan, joka hyväksyttiinkin vuotta myöhemmin - WWW oli keksitty. Seuraavina vuosina WWW-selaimista kehitettiin useita prototyyppejä, muun muassa TKK:lla vuonna 1992 kehitetty Erwis-selain, jossa oli jo graafinen käyttöliittymä. Internet Society perustettiin samana vuonna ja webbipalvelimia oli maailmassa peräti 26 kappaletta.
Roskapostia kansalle

Internetin suosio räjähti kasvuun kun NCSA (the National Center for Supercomputing Applications) toi markkinoille Mosaic-nettiselaimen. Samana vuonna Eunet Finland aloitti kaupallisten Internet-yhteyksien tarjoamisen Suomessa. Internetin kaupallistuminen ja tulo koko kansan ulottuville toi mukanaan uuden vitsauksen - roskasähköpostin.

Nykyään Suomi on (hintavista laajakaistaliittymistä huolimatta) Internet-teknologian kärkimaita. Nopea Funet-verkko kattaa kaikki Suomen korkeakoulut, ja suomalaiset ovat omaksuneet itsestäänselvyyksiksi verkkopalvelut, joita maailmalla vasta kokeillaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaihto-opiskeleva suomalaisteekkari taatusti ikävöi verkkopankkia vuokranmaksushekkejä täytellessä ja postittaessa.

Internetin historian keruuprojektin etenemistä voi seurata osoitteessa http://www.isoc.fi/internet/internethistory_finland.html
Lisää
>> PT 10/2004: Archive.org säilöö sivustoja jälkipolville