Etusivulle




Musiikkia sunnuntai-aamuille ja vähän muillekin
Dj Airo




Kuva


Mitä yhteistä on seuraavilla artisteilla: Elton John, Britney Spears, Destiny’s Child, Usher ja Husky Rescue? Guardianin viikkoliite The Guide esitteli näiden artistien uusimmat singlet lokakuussa, joista suomalaisen Husky Rescuen Summertime Cowboy -single oli valittu viikon biisiksi. Guardianin mukaan biisi tarttuu kuin herpes, siistiä kun kuulostaa erilaiselta ja vielä from Helsinki. Myös Savon Sanomat teki bändistä jutun.

Tapasin Husky Rescuen perustajan Marko Nybergin Rytmissä, johon Nyberg tuli suoraan Elcamino Helsinki -studioltaan Kruununhaasta. Husky Rescuen debyyttialbumi Country Falls tehtiin Nybergin studiossa ja julkaistiin lokakuussa Briteissä. Levitykseen albumi pääsi Suomessa Playground Musicin kautta. Radio Helsinki on soittanut levyn unenomaisia biisejä heti levyn julkaisusta. ”Tyylillisesti levyn voisi määritellä folktronicaksi, jonka materiaali on naivistista; yksinkertaisia vokaaleja jotka toimivat enemmänkin orgaanisina elementteinä”, Nyberg kertoo.

Nybergin kiinnostus soittamiseen alkoi yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella. ”Kuulin Portisheadia ensimmäisen kerran jossain baarissa, ja halusin alkaa tehdä sellaista musiikkia mitä myös itse kuuntelin”. Ennen ajatuksen selkeämpää konvergenssia Nyberg eli vuosia humppakierteessä eri pizzeriabändeissä. Näissä soittaminen sai kiinnostuksen musiikkia kohtaan lopahtamaan kokonaan. Alkoi leffa-addiktiokausi ja jossain vaiheessa Nyberg alkoi kehitellä ajatusta soundtrack-tyyppisen elokuvamusiikin tekemisestä samalla kun soitti bassoa muun muassa Wilmassa ja ohjelmoi taustoja Ultra Bralle.

Tämän vuoden puolella Husky Rescue alkoi muuttua yhden miehen projektista myös viiden hengen livebändiksi. Levyntekoon osallistui noin 20 vierailevaa muusikkoa Emma Salokoskesta Jonathan Hutchingsiin, leffatrailerien tutun möreään kertojaääneen. Sulosointuiseen vokalisti Reeta-Leena Korholaan Nyberg tutustui Korholan soittaessa koskettimia Wilmassa. Country Fallsin raidat äänitettiin yksitellen eli ilman yhteensoittoa, ja myös studiosessioissa oli mukana vain yksi muusikko kerrallaan. ”Kuvio toimi samalla tavalla kuin esimerkiksi Belle & Sebastianilla tai Nine Inch Nailsilla: yksi tyyppi koostaa materiaalin ja soittaa useita instrumentteja ja kuitenkin kaikki luulevat näitä bändeiksi live-kokoonpanon perusteella”, Nyberg kuvailee levytalkoita.

Husky Rescuen debyytti lähti lentoon jo ennen levyn julkaisua. Husky Rescue sai kiinnityksen brightonilaiseen indie-levy-yhtiö Catskills Recordsiin Nybergin lähetetettyä levy-yhtiölle neljän biisin demon. ”Tarkoituksenani oli julkaista 10 tuuman vinyyli EP, mutta englantilaiset ehtivät väliin ja julkaisivatkin ensimmäisen Sleep Tight Tiger EP:n syksyllä 2003.” Sitä ennen solmittiin kuitenkin sopimus myös albumin julkaisusta. ”Suomesta katsottuna Husky Rescue on enemmän import- kuin export-tuote vaikka levy toteutettiinkin kokonaan Helsingissä.”

Pienen levy-yhtiön markkinointiin käytettävät resurssit ovat rajallisia, mutta toisaalta Nyberg kertoo vierastavansa Popstarsin kaltaista mainstream-kaupallisuuden huippua. ”Popstarsille on tyypillistä, että mitään ei sanota uudella tavalla. Esitetään arkirealismia ilman omaperäisyyttä”, Nyberg sanoo ja lisää: ”Se on hanurista, myös musiikillisesti.”