Etusivulle




TKY tempaisi jakamalla porkkanoita
Elina Mattila


Opiskelijat halusivat muistuttaa, että opintoaikojen lyhentämiseen on olemassa parempiakin keinoja kuin keppi.

Kuva
Ylioppilaskunnan Kerkko Vanhanen (vas.), Matti Kuronen, Katri Karjalainen ja Antti Myllys valmiina porkkanaiskuun.


Suomen ylioppilaskunnat kiersivät tiistaina 9.12. yliopistoissaan jakamassa porkkanoita ja lentolehtisiä, joissa vastustettiin opintoajan rajaamista. SYL organisoi kampanjan vastaukseksi samana päivänä julkaistuille opetusministeriön raporteille.
Muistioissa ehdotetaan muun muassa opintotukikuukausien vähentämistä viidellä ja yliopistojen opinto-oikeuden rajaamista seitsemään vuoteen. Myös tutkinnon normilaajuuden ylittämistä pidetään ongelmallisena.
Vielä ei ole varmaa, laskisiko enim­mäistukikuukausien määrä teekkareil­la 60:stä 55:een vai 50:een ehdotuksen toteutuessa.
”55 olisi linjassa sen ajatuksen kanssa, että kaikilla tukikuukaudet vähenevät saman verran. Teekkareillahan käytettyjen tukikuukausien mediaani on muutenkin muita alempi”, sanoo neuvotteleva virkamies Leena Koskinen opetusministeriöstä.
Koskisen mukaan tukikuukausien määrä on kuitenkin sidoksissa tutkintorakenneuudistukseen. Jos DI-tutkinnon laajuus asettuu samaan 300 pisteeseen kuin muillakin aloilla, myös tukea saisi samat 50 kuukautta. ”Kun vielä työmääräkin vastaisi pistemäärää”, hän lisää.

Hampaita se vahvistaa
Otaniemessä opiskelija-aktiivit lähtivät porkkanatempaukseen kymmenen aikaan aamupäivällä. Porkkanoita jaettiin osastoilla ja TKK:n päärakennuksessa sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Meneillään olleen tenttikauden vuoksi ainakin päärakennuksessa oli opiskelijoita varsin vähän, ja hallintohenkilöstöstäkin moni tuntui istuvan erilaisissa palavereissa.
Vastaanotto oli joka suunnalla kuitenkin myönteinen. Esimerkiksi TKK:n opintotukipäällikkö Sirpa Järvinen piti tehtyjä ehdotuksia huolestuttavina ja seitsemän vuoden opinto-oikeusrajaa järjettömänä. Hän lupasi viedä porkkanan mukanaan opintotukilautakunnan kokoukseen, joka pidettiin myöhemmin samana päivänä.

Akateemista vankeutta
SYL vastustaa opintojen laajuuden ja keston rajoituksia pitäen niitä turhana byrokratiana ja epäluottamuksen lietsontana. TKY julkaisi tuoreeltaan myös oman kannanottonsa, jossa nostetaan esiin korkean koulutustason ja monipuolisen sivistyksen merkitys Suomen menestymiselle.
”En yhtään ymmärrä, kuka siinä voittaa, että 130 opintoviikkoa suorittanut ihminen potkaistaan pois yliopistosta. Hänethän pitäisi saada suorittamaan ne puuttuvat 50”, sanoi TKY:n vuoden 2003 hallituksen puheenjohtaja Antti Myllys.
Jotain positiivistakin raporteista löytyy: Selvitysmies Eero Kurri ehdottaa asumislisän vuokrakaton nostoa 214 eurosta 252 euroon. Hän suosittelee myös opintolainan enimmäismäärän korottamista ja lainan osittaista verovähennyskelpoisuutta, joka olisi kylläkin sidottu tutkinnon suorittamiseen määräajassa.
Muistioissa huomioidaan lisäksi opinto-ohjauksen, psykososiaalisten palvelujen ja lukuvuoden tehokkaan hyödyntämisen tärkeys.

Opetusministeriön selvitykset osoitteessa: http://www.minedu.fi/ julkaisut/koulutus/