Etusivulle




Mari ja Matti ovat teekkarimme valtuustoissa
Mikko Arvinen




Kuva
Voittajien on helppo hymyillä. Matti Kuronen valittiin Espoon kaupungin valtuustoon
405 äänen potilla ja Mari Puoskari Helsinkiin 804 äänellä.


TKY:n hallituksen puheenjohtaja Matti Kuronen ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Mari Puoskari kahmivat kiitettävät äänimäärät Espoon ja Helsingin kunnallisvaaleissa. Näin kummassakin valtuustossa nähdään teekkariedustusta pitkän tauon jälkeen.

– Joskus Espoossa on ollut teekkareita valtuustossa, mutta en kyllä muista milloin viimeksi, Matti Kuronen sanoo.

Helsinkiläinen Mari Puoskari on tosin jo valmis diplomi-insinööri, mutta jatko-opinnot TKK:lla ja vuosien aktiivisuus TKY:n toiminnassa puoltavat edelleen teekkari-nimityksen käyttöä. Matti Kuronen on sen sijaan niin teekkari, kuin teekkarit voivat valtuustoon vain toivoa. Näkyvä asema TKY:n peräsimessä auttoi läpimenoa vaaleissa, ja nyt teekkarit saavat valtuustoon parasta mahdollista asiantuntemusta espoolaisten opiskelijoiden etujen valvomiseen. Valvomiseen, sillä Espoon kaupungin muka heikossa taloudellisessa tilanteessa uusista etuuksista ei tarvitse vähään aikaan haaveilla monien nykyistenkin tukien ollessa vaakalaudalla. Ensi töikseen Kuronen pääsee todennäköisesti puolustamaan niin bussilippujen opiskelija-alennuksia, kuin Teekkarikylän tonttien vuokra-avustuksia.

– Toivottavasti minä voisin olla valtuustossa myös opiskelijoiden ja teekkareiden asioista tietävänä asiantuntija, Matti toivoo.

Vaalitulosta ei juhlittu

Matilla vaaliviikonloppu sujui kiireisissä merkeissä esimerkiksi LTKY:n vuosijuhlissa lappeen Rannalla, joten vaalituloksen jännittämiselle ei jäänyt liiemmälti aikaa. Marilla vaali-illan tunnelmaan ei puolestaan voinut olla vaikuttamatta kanssavihreiden tappiomieliala Kaisaniemen vaalijuhlassa.

– Helsingissä menetettiin niin monta paikkaa ja monia hyviä ystäviä tippui valtuustosta, ettei tunnelma ollut aluksi kovin korkealla. Sen jälkeen minulle on kuitenkin tullut hirveästi onnitteluita ja omasta tuloksesta pitää olla onnellinen, Mari kertoo.

Pääkaupungissa läpi pääseminen 804 äänellä on kova suoritus 25-vuotiaalle. Vaikka Mari korostaakin olevansa vain yksi Helsingin 85 valtuutetusta, ei suuren puolueen edustajan vastuuta voi vähätellä.

Marin näkyvä paikka ViNOn puheenjohtajana, Markus Draken seuraajana, toi vaalien alla hyvin näkyvyyttä, mutta silti läpimenoon tarvittiin aktiivisen tukiryhmän apua, jotta esimerkiksi 20 000 vaalimainosta saatiin jaettua tarkkaan harkittuihin postilaatikoihin.

Matilla kampanjointi jäi vähemmälle. Työt TKY:ssä veivät normaalin aikansa, ja Matti uskookin, että kunnialla hoidetut puheenjohtajan tehtävät olivat hänen paras mainoksensa vaaleissa. Matti valittiin valtuustoon teekkareiden äänillä. Äänestyskarttoja tarkastelemalla huomaa selvästi, että suurin osa äänistä tuli Otaniemen äänestysalueelta ja suurten opiskelija-asuntoloiden ympäristöstä.

– Jostain Etelä-Leppävaarastakin pystyi katsomaan selvästi, että ahaa, siellä on paljon HOAS:n kämppiä. Nyt voisi ajatella niin, että tietää ketkä ovat äänestäneet ja kenen asiaa siellä valtuustossa ajaa, Kuronen sanoo.

Matti Kuronen sai Otaniemen äänistä peräti 10,4 prosenttia, millä suorituksella Helsingin Sanomat myönsi Matille Otaniemen kyläpäällikön arvonimen. Ylen kuntavaalien tulospalvelun mukaan Otaniemen äänestysprosentti jäi jälleen kerran alhaiseksi, äänestämään vaivautui vain 55,3 % äänioikeutetuista. Samalla kokoomus piti asemansa teekkareiden lempipuolueena 39 prosentin kannatuksella. Luku vastaa melko tarkkaan puolueen keskimääräistä 38,5 prosentin espoolaiskannatusta. Vihreät on Otaniemen toiseksi suurin puolue 32 % kannatuksella muiden puolueiden tullessa kaukana takana.

Yhteistyötä ja ekoperiaatteita

Matti ja Mari ovat molemmat ”vihreitä vihreitä”. Matti päätti liittyä puolueeseen vasta kunnallisvaalien alla, eikä Marinkaan jäsenkirja ole paria vuotta vanhempi. Marille vihreys on ennen kaikkea kestävän kehityksen ideologian vaalimista edistyksellisellä tavalla, mihin sen paremmin oikeisto tai vasemmiston ”veljet ja siskot” eivät ole Marin mukaan kyenneet enää aikoihin. Matille vihreys ei sen sijaan ollut yhtä itsestään selvä valinta.

– Jossain muussa kunnassa minä olisin voinut olla jonkin muunkin puolueen ehdokkaana, mutta täällä Espoossa vihreillä oli ehdottomasti fiksuimpia ajatuksia asioiden kehittämiseksi. Lisäksi vihreissä mahtuu ajattelemaan itsekin, Matti perustelee joidenkin TKY:n jäsenten aluksi kummeksumaa poliittista valintaa.

Vaalien jälkeen yhdelläkään teekkarilla ei kuitenkaan luulisi olevan valittamista TKY:n edustajan valinnasta.

– Ihan ylioppilaskunnan kannalta minä haluaisin ajatella, että nyt TKY:llä on valtuustoissa ainakin yhdet ehdokkaat kenelle voi soittaa kolmenkin vuoden kuluttua ja ainakin kysyä miten TKY:tä koskevat päätettävät asiat menevät, ylioppilaskunnan puheenjohtajuudesta vuoden vaihteessa luopuva Matti Kuronen sanoo.

Tulevalla valtuustokaudella Matti Kuronen lupaa vannoa yhteistyön nimeen yli puoluerajojen. Esimerkiksi valtuuston suurimman ryhmän kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja on ainakin vielä tällä hetkellä TEKistä tuttu Jukka Mäkelä, ja yhteistyön toimivuuteen on helppo luottaa myös jatkossa. Muutenkin Matti Kuronen on seurannut työnsä puolesta aktiivisesti espoolaista päätöksentekoa, ja valtuustosta löytyy lukuisia ennestään tuttuja kasvoja. Yhteistyötä myös tarvitaan, sillä Espoossa vihreät menettivät kaksi valtuustopaikkaa ja paikkamäärä tippui 11:sta yhdeksään 67-henkisessä valtuustossa.

Mari Puoskari on toiminut Helsingin Vihreiden valtuusto- ja kaupunginhallitusryhmien sihteerinä, joten valtuustosali on tullut jo tutuksi lukuisissa kokouksissa.

– Minua kiinnostavat teemat lähtevät tavallaan sukupolvisota-näkökulmasta. Nuoret ovat valtuustoissa todella aliedustettuina, Mari sanoo.

Uudet valtuutetut kertovat tärkeimmiksi tavoitteikseen nuorten pätkätyöläisten ja opiskelijoiden etujen valvomisen ja joukkoliikenteen, kulttuurielämän ja opiskelija-asuminen tukemisen. Lisäksi listalle mahtuu kaupunkien työnantajapolitiikan, palveluiden saatavuuden ja kaupunkisuunnittelun järkevöittämistä ja tehostamista. Molemmat olisivat myös valmiita yhdistämään pääkaupunkiseudun kunnat. Ellei muuten, niin pala kerrallaan, ensin Otaniemi Helsinkiin.

Lisäksi Matti Kuronen toivoo, että kaikki eläkeläiset saisivat talven liukkaiden lähestyessä ilmaiseksi nastat kenkien pohjiin. Matin mukaan juuri tämän kaltaisella innovatiivisuudella ongelmia olisi helppo ratkaista etukäteen äärimmäisen kustannustehokkaasti.