Etusivulle




Keilaniemi rekrytoi sähköisesti
Mikko Arvinen


Elisalla rekrytoijat filtteröivät hakemukset, Fortumin järjestelmä forwardoi kaavakkeet suoraan valitsijoille.

Kuva
Fortumin Kristian Kotilainen ja Tuija Kauppinen kertovat,
että esimerkiksi Porvoon öljynjalostamon laajentaminen
näkyy tänä vuonna yrityksen rekrytointitarpeen selvänä lisääntymisenä.


Paperihakemus, mikä se on? Tekniikan alalla kesätyöpaikkojen hakeminen tarkoittaa nykyisin pääasiassa sähköisten hakukaavakkeiden täyttämistä. Vaikka valmiiden kaavakkeiden täyttäminen on sinänsä helppoa ja nopeaa, kannattaa siihenkin varata aikaa ja energiaa.

– Hakemuksista oppii näkemään aika nopeasti ketkä ovat tosissaan, ja ketkä ovat vain käyneet heittelemässä rasteja hakemuksiin, Elisan resursointipäällikkö Jarno Suvanto sanoo.

Suvannon mukaan varsinkin hakemuksen avointen kohtien täyttämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mutta tässäkin sisältö on tärkeintä, ei sanojen määrä. Fortumin henkilöstöpuolen Tuija Kauppinen ja Kristian Kotilainen ovat samoilla linjoilla.

– Vapailla kentillä voi erottautua.

Yhtenä konstina Jarno Suvanto suosittelee, että vastaukset saattaa olla hyvä kirjoittaa ensiksi paperille, miettiä niitä hetken aikaa, ja vasta sitten täyttää varsinainen hakemuslomake. Valmiiden vastausten kopioinnissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä lomakkeeseen copy-pastettu väärän yrityksen nimi ei välttämättä anna hakijasta kovinkaan kiinnostunutta kuvaa.

Ulla Lunki Nokian henkilöstöpuolelta puolestaan kertoo, että hakemuksiin toivotaan mahdollisimman tarkkaa tietoa osaamisesta ja kiinnostuksen kohteista. Toisin kuin Elisa ja Fortum, toivoo Nokia hakemukseen mukaan myös opintorekisteriotetta.

– Tehtävässä vaadittavien ammatillisten taitojen lisäksi hakijalta toivotaan aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta, motivaatiota uuden oppimiseen sekä valmiutta tarttua haasteisiin, Ulla Lunki kertoo, ja lisää, että monikulttuurisessa työympäristössä kommunikoinnin toivotaan sujuvan myös englanniksi.

Yleisenä nyrkkisääntönä voi sanoa, että rekrytoijia kiinnostaa ensisijaisesti hakijan osaaminen ja motivaatio, eli miksi haetut tehtävät kiinnostavat. Hakijan muut henkilökohtaiset ominaisuudet nousevat listalla tärkeälle kolmannelle sijalle.

Vaikka hakemuslomakkeet ovatkin verkossa, kannattaa vastauksissa pyrkiä käyttämään mahdollisimman täydellistä kirjakieltä. Esimerkiksi hymiöiden käyttö ei ole työpaikkahakemuksissa suositeltavaa. :)

Mitä hakemuksille tapahtuu?

Fortumilla hakemusten käsittely tapahtuu varsin pitkälle automatisoidusti. Käytännössä tämä on välttämätöntä, sillä Fortumille palkataan ensi kesänä noin 550 kesätyöntekijää, mutta hakemuksia tulee yli kymmenkertainen määrä. Fortumin tietokantaan on syötetty noin sata eri kriteeriä, eli mitä ominaisuuksia ja osaamista eri yksiköiden kesätyöntekijöiltä kaivataan.

– Silloin kun hakijan kriteerit ja yksikön tarpeet täsmäävät, niin hakemus lähtee sähköpostilla reaaliaikaisesti eteenpäin, Kristian Kotilainen sanoo.

Hakemukset valikoituvat automaattisesti niiden osastojen esimiehille, mitkä hakija on merkinnyt itseään kiinnostaviksi. Tuija Kauppinen kertoo, että koska jokainen osasto valitsee työtekijät itsenäisesti, saattaa kesätyöntekijän puhelin parhaassa tapauksessa soida kevään mittaan kaksitoistakin kertaa aina eri henkilön aloittaessa puhelun tyyliin ”Fortumista päivää. Olit lähettänyt hakemuksen…”.

Yksiköt määrittelevät kuitenkin itse montako ”osumaa” esimerkiksi osaamiskentissä tarvitaan jotta hakemus lähtisi eteenpäin. Lopulta jäljelle jääneet hakemukset pääsevät vielä manuaalisemmin tehtävälle ”uusintakierrokselle”, mihin myös henkilöstöhallinto osallistuu aktiivisemmin.

Elisalla kesätyöntekijöiden palkkaaminen on pääasiassa neljän hengen rekrytointitiimin vastuulla. Ensiksi selvitetään mihin tehtäviin tarvitaan kesätyöntekijöitä, ja tämän jälkeen alustavasti läpikäydyt hakemukset toimitetaan kesätyöntekijöiden palkkaamisesta päättäville osastojen esimiehille. Myös Nokialla kesäharjoitteluun haetaan internetin kautta. Hakemuksia käydään läpi ja päätöksiä tehdään koko kevään ajan.

Nuoremmillakin on toivoa

Suurin osa Fortumin ja Elisan tekniikan alan akateemisista kesätyöpaikoista löytyy Keilaniemestä, eli Otaniemen teekkareiden ei tarvitsisi miettiä turhan pitkää työmatkaa.

Elisalle palkataan tekniikan alalta useita kymmeniä kesätyöntekijöitä, mutta lopulliset paikkamäärät eivät ole vielä tarkkaan tiedossa. Suurin osa Elisan tarjoamista tekniikan alan kesätyöpaikoista löytyy tietoliikenneverkon rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvistä tehtävistä.

– Jos katsotaan asiaa rekrytoijan näkökulmasta, niin ensiksi katsotaan minkä verran hakijalla on osaamista tehtäviin. Aika usein opintojen suuntautuneisuus ja opintojen vaihe kertoo jo aika paljon, Jarno Suvanto kertoo.

Esimerkiksi verkon valvontatehtävissä vaaditaan jo kohtalaisen hyvää ymmärrystä verkon rakenteesta ja toimintaperiaatteesta, mutta toisaalta helpompiin tehtäviin saatetaan katsoa mieluummin nuorempia tai kokemattomampia kesätyöntekijöitä jotta kesätyötkin tarjoaisivat tarpeeksi haasteita ja työ pysyisi mielenkiintoisena.

Myös Fortumilla noudatetaan samaa periaatetta. Kristian Kotilainen ja Tuija Kauppinen kertovat, että opintojen edetessä aikaisemmin talossa olleita yritetään sijoittaa vuosi vuodelta haastavampiin tehtäviin jotta työ pysyisi haastavana ja mielenkiintoisena.

Nokia palkkaa vuosittain Suomessa satoja kesäharjoittelijoita, joista suurin osa on tekniikan alan opiskelijoita. Tehtävissä toivotaan muutaman vuoden opintojen kautta hankittua hyvää perustietämystä alasta ja itse tehtävässä vaadittavan erikoistumisalueen syvempää osaamista. Erityistietämys voi koskea esimerkiksi ohjelmistojen, elektroniikan, tuotannonsuunnittelun tai logistiikan tuntemusta. Erilaisille osaajille on kysyntää.