Etusivulle




Radioamatööritoiminta pähkinänkuoressa
Lasse Latva




Radioamatööritoiminnassa otetaan radiolla yhteyksiä kauas tai lähelle. Myös omien radiolaitteiden rakentelu on mahdollista. Eikä radiolla tarkoiteta tässä FM-radiovastaanotinta, vaan sellaista radiota, jolla voi myös lähettää.

Radioamatöörit pitävät radioyhteyksiä keskenään varsin erilaisin keinoin: joko perinteisesti puheella (tai sähkötyksellä) tai modernisti digitaalisen datan muodossa. HF-alueella (3-30MHz) toimivalla radiolla on mahdollista ottaa yhteyksiä ympäri maailman, koska radioaalto heijastuu ionosfääristä. Yhteyksiä voidaan pitää myös maanpäällisten toistinasemien tai maata kiertävien radioamatöörisatelliittien kautta.

Radioamatööritoiminta mahdollistaa omien radiolähettimien ja vastaanottimien rakentamisen – rakentelu onkin monelle keskeinen osa harrastusta.

Koska radioamatöörit saavat käyttää jopa itse rakentamiaan radiolähettimiä varsin laajalla taajuuskaistalla, vaaditaan radioamatööreiltä pätevyystutkinto. Pätevyystutkinnoista vastaa Suomessa Viestintävirasto, mutta itse kurssin voi suorittaa Otaniemessä. Tutkinto koostuu tekniikkakokeesta ja osiosta, jossa kysytään radioamatöörejä koskevia sääntöjä ja määräyksiä. Tutkintoon voi opiskella myös omatoimisesti.

Radioamatöörin pätevyyden suorittaneet PRK:n jäsenet voivat vapaasti käyttää kerhon hyvin varusteltua radioasemaa OH2TI pitääkseen yhteyksiä. Mikäli olet kiinnostunut harrastuksesta ja haluat lisätietoja, ota yhteyttä Polyteknikkojen Radiokerhoon (PRK) – sähköposti [email protected].