Etusivulle




Jumala soi 45 ääntä
Terhi Upola


Vesa Linja-ahosta on suoranainen ihme, että hän sai eniten henkilökohtaisia ääniä edustajistovaaleissa. Pari vuotta sitten uskoon tulleen miehen elämässä kaikki muukin on yhtä onnellista.

Kuva
Vesa Linja-ahon mielestä opintoja ei venytä työ vaan alkoholi.


Kun Vesa Linja-ahon taustaa ajattelee, äänivuoren ei pitäisi olla kovin suuri yllätys. Kolmannen vuoden sähköteekkari häärii muun muassa sähköfuksien piirianalyysikurssin pääassistenttina ja lisäksi opettajana neljällä muulla kurssilla. Linja-ahon naama on monelle tuttu. Ääniä kertyi yhteensä 45.

Ehkä yllättävämpää on se, että hän pääsi edustajistoon kristillisdemokraattien listalta. Viime kaudella TKY:n edustajistossa ei ollut yhtään kristillisdemokraattia, sitä edellisellä kaudella yksi.

Linja-aho pohti etukäteen, oliko poliittisen listan perustaminen liian uhkarohkeaa TKY:ssa, missä kiltapohjaiset ryhmät ovat hyvin vahvoja. ”Oli kuitenkin tärkeää, että listan muilla ehdokkailla on sama arvomaailma kuin minulla.”

Itsariaikeista uskoontuloon

Linja-aho kertoo tulleensa uskoon armeijavuoden lopulla. ”Paluu TKK:uun ahdisti.” Linja-ahon fuksivuosi oli ollut ankea. Hän sai hädin tuskin kursittua kokoon 15 opintoviikkoa. ”Olin masentunut ja paikkailin sitä runsaalla alkoholin käytöllä. Suunnittelin jopa itsemurhaa.” Armeijassa Raamattua lueskellessa Linja-aholle valkeni: Jeesus on Jumalan poika, joka on kuollut ja noussut ylös ihmisten iankaikkisen elämän puolesta.

Alkoholi ja ahdistus saivat jäädä. Nyt Linja-aho työskentelee täyspäiväisesti sähköosastolla ja suorittaa parikymmentä opintoviikkoa syksyn aikana siinä sivussa – jos Herra suo. Ristin Killan rahastonhoitajuus on ehkä tärkein useista luottamustehtävistä. ”Jos morsiamelta kysyt, niin aikaa riittää kyllä hänellekin, ja kavereille myös.”

Öisin Linja-aho ehtii kuulemma nukkua hyvät seitsemän–kahdeksan tunnin unet. Miten tämä on mahdollista? Luulisi tahdin hengästyttävän, mutta ei. ”Se on yliluonnollinen juttu, Jeesuksen ansiota”, Linja-aho sanoo.

Opintojen ohjausta ja mielenterveysapua

Linja-aho uskoo voivansa tuoda kristillisiä arvoja ylioppilaskunnan päätöksentekoon olemalla oma itsensä. Fuksien opettajana ja entisenä masennuspotilaana hän on erityisen huolissaan opintojen ohjauksen tasosta sekä opiskelijoiden mielenterveydestä. ”Vain puolet fukseista saa suoritettua mallilukujärjestyksen mukaiset kurssit ensimmäisen syksyn aikana. Vertailu muihin taas aiheuttaa stressiä.”

Linja-ahon mielestä TKY:n pitäisi huomioida paremmin ne fuksit, jotka eivät ole kiinnostuneita perinteisestä toiminnasta. Hänestä on ärsyttävää, että melkein kaikki juhlat ovat keskellä viikkoa. ”On kiva olla kännissä, jos opiskelu ahdistaa eikä tunne ihmisiä. Mutta se ei ratkaise taustalla olevia ongelmia.”

Linja-aho ei usko puheisiin siitä, että työnteko opiskelun ohella venyttäisi opintoja. Onhan hän itse elävä esimerkki olennosta, joka tekee molempia täydellä teholla. ”Suurempia syitä opintojen viivästymiseen ovat mielenterveysongelmat ja runsas alkoholinkäyttö.”

Linja-ahon mielestä edustajiston pitäisi ottaa tiukemmin kantaa esimerkiksi opintotukeen ja muihin teekkarin etuihin kiinteästi liittyviin kysymyksiin. ”Kiistanalaisiin kysymyksiin sen sijaan ei pitäisi ottaa kantaa”, hän linjaa.

Heti valinnan jälkeen Linja-ahoa mietityttää erityisesti yksi kokoustekninen asia. Hän lupaa kyllä äänestäjilleen olla mahdollisimman paljon paikalla, ”paitsi jos täytyy pitää kurssia tai on sairaana”. Vaalikauden aikana saattaa kuitenkin tulla kokous, jonka aikana kristillisten edaattori sekä varaedaattori ovat yhdessä häämatkalla. Kukahan kokoukseen silloin menee?