Etusivulle




Maailma on sinun
Tommi Kauppinen




Duracell-pupujen voittokulkua ei voi estää. Eläköön talousteoria! Eläkööt ekonomistit! Kuinka maailman vakaus lepääkään teidän leveillä hartioillanne. Te osoitatte joka päivä omalla esimerkillänne, että ihmisen suurin pyrkimys on pyrkimys vapauteen; irti ympäristön kahleista toteuttamaan itseään.

Hyvät naiset ja herrat, nykyisen taloustieteen ilosanoma: ihminen on vapaa tekemään lakien puitteissa mitä haluaa. Riittää, että ymmärtää oman vapautensa. Tämä ei ole edes vaikeaa, voi kuka tahansa taloustieteiden opiskelija teille kertoa. Täytyy vain omaksua tieteellinen maailmankatsomus. Kuten tiedemiehet mitatessaan hiukkasen kaareutumista, tulee meidänkin pohtia elämäämme vapauden näkökulmasta. Nähdä, että voimme aina mennä sinne, minne kukaan ei ole koskaan mennyt, olla oma itsemme kuten emme koskaan ennen ole oma itsemme olleet.

Ei ole olemassa vaihtoehtoja vapaudelle. Nietzsche, Sartre, kaikki ovat niin sanoneet. Taloustieteen argumentti ei siis suinkaan ole tuulesta temmattu, ehei. Kunhan muistatte, että vapautenne antaa teille rajattomasti aikaa ja mahdollisuuksia kuluttaa erilaisia palveluja, niin olette oikeilla jäljillä. Niin, mehän tätä ajatusmaailmaa oikeastaan markkinoimme kerätessämme tuhlaamanne rahat parempaan talteen, mutta älkää takertuko pikkuseikkoihin: kuluttaminen lisää työpaikkoja.

Talouden teoria ei valitettavasti ole ihan valmis vielä. Mutta kyllä se valmistuu sitten, kun viimeinenkin ihminen saadaan kasvatettua teorian puitteisiin. Nykyisellään epätarkkuudet johtavat nousu- ja laskukausiin, lamaan, työttömyyteen ja terveydenhuollon leikkauksiin. Ainoa lääke laskukauteen on leikata pienituloisten toimeentuloa, jotta suurituloiset jatkaisivat kuluttamistaan. Nousukausi saadaan, kun jaetaan saatu voitto johtokunnalle, joka osaa laittaa rahan poikimaan yhteiskuntaa edistävällä tavalla. Onneksi me talousteoreetikot osaamme ajatella teidän ihmisten parasta.

Sisäisyys? Tarkoitatko uskontoa? Se kumottiin jo renessanssin aikaan, ei sillä ole merkitystä. Eettisyys? Johan sanoin, se kumottiin ajat sitten. Tiede voi osoittaa, ettei luonto noudata eettistä ajattelua. Ei sinunkaan kannata. Sitä paitsi se ei sisälly tähän meidän teoriaan.