Etusivulle




Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat?
Mikko A.




Heti aluksi pitää varoittaa, että tämä kirjoitus pitää sisällään kohtalaisen määrän propagandaa, eli poliittisia vappumielipiteitä. Toisaalta koko muu lehti on varattu huumorille ja äärimmäisen epäpoliittisille vappujutuille, ja Polyteekkari on ollut koko talven opiskelijalehdeksi lähes häpeällisen kiltisti, joten nyt pitää vähän heilutella punalippua työväenjuhlan kunniaksi.

Tai siis jos niitä punalippuja löytäisi enää mistään työväentalojen kellareistakaan pölyttymästä, todellinen porvari kun saa nukkua tämän päivän Suomessa paremmin kuin koskaan kunhan veroprosentti vain saadaan tarpeeksi alhaiseksi ja poliiseja ja vartiointiliikkeitä riittää valvomaan unia. Paljon puhutun globalisaation, eli käytännössä talouden sääntelyn maailmanlaajuisen romuttamisen myötä Suomikin on muuttunut viime vuosina kapitalistisemmaksi ja oikeistolaisemmaksi yhteiskunnaksi kuin kertaakaan sitten viime vuosisadan alkuvuosien.

Ainakin tähän saakka kilpailun vapautuminen on näkynyt lähinnä omistavan luokan tulojen kasvuna. Tavallisille työntekijöille, tai tarkemmin sanottuna kaikille niille, jotka joutuvat tekemään työtä elääkseen, muutos on merkinnyt ennen kaikkea kiireen, epävarmuuden ja työntekijöiden ja opiskelijoiden keskinäisen kilpailun lisääntymistä. Valitettavasti maailmanlaajuinen tuloerojen kasvu on viemässä samalla viimeistäkin pohjaa niiltä teorioilta, joidenka mukaan rikkaimpien rikastuminen lisäisi myös köyhempien hyvinvointia. Superrikkaiden määrä on lisääntynyt 2000-luvulla räjähdysmäisesti, mutta silti köyhimpien tulotasossa ei ole tapahtunut minkäänlaista kehitystä sen paremmin Suomessa kuin maailmallakaan.

Viime kuukausina Espoo on noussut valtakunnan kartalle retuperällä olevan sosiaalitoimensa ansiosta. Ilmeisesti sosiaalisten ongelmien lisääntyminen on tullut espoolaisille päättäjille täydellisenä järkytyksenä, sillä onhan kaikki ”sosiaalipummit” pyritty aina pitämään määrätietoisesti kaupungin rajojen ulkopuolella esimerkiksi sosiaalisen asuntorakentamisen määrätietoisella estämisellä. Espoon kaupungin päättäjille voisi suositella seuraavaksi opintomatkaa Vantaalle ja Itä-Helsinkiin, missä loputtomasta ivasta huolimatta osataan, tai toisin sanoen on ollut pakko oppia huolehtimaan myös heikoimmassa asemassa olevista oikeasti paljon Espoota vaatimattomilla resursseilla. Ilkka Taipale oppaaksi ja bussin stereoihin paikalliseen kulttuuriperintöön perehdyttävää Asaa, Steeniä ja Kallio Undergroundia.

Espoolaisen riviopiskelijan näkökulmasta sosiaalitoimen ongelmat eivät välttämättä kuulosta kovinkaan kiinnostavilta, mutta opintotukivaatimusten kiristyessä yllättävän moni TKK:nkin opiskelija viimeistelee nykyisin tutkintoaan toimeentulotuella. Opintotukikuukausien loppuminen ei siis ainakaan vielä johda onneksi sen kummempiin katastrofeihin. Lopun selvennyksenä pitänee todeta, että tämän kirjoituksen tavoitteena ei ole saada ketään äänestämään demareita, mutta sen sijaan minä toivon, että vappumarsseille osallistujat saisivat tänä vuonna myös teekkareiden kunnioituksen. Ilkeämpi voi ajatella, että heillä ei ehkä ole muuta kuin plakaattinsa, mutta ilman minkäänlaista yhteistä vastarintaa entistä useammille tulee jäämään entistä vähemmän.

Nokian uusi mainos julistaa, että ”huomenna valloitat maailman”. Sinulla on kieltämättä mahdollisuuksia. Säätelemättömässä kapitalismissa vahvimmat pärjäävät, mutta muista kuulua osastosi parhaaseen kolmannekseen. Solidaarista vappua kaikille.