Etusivulle




Tekijänoikeus kannustaa luovaan toimintaan
Panu Kontkanen


Ääni- ja kuvatuotoksia suojaavat tekijänoikeudet turvaavat artistin selustan myös verkossa.

Muun muassa musiikki- ja kuvatallenteiden käyttöä julkisessa yhteydessä kontrolloivat tekijänoikeudet käsittävät myös tietoverkkomaailman. Suomessa tekijänoikeuksia valvovat Kopiosto ry, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry, esittäviä taiteilijoita edustava Gramex ry sekä kuvataiteilijoita edustava Kuvasto ry.

Suurelle yleisölle tietoverkkoja koskevat tekijänoikeuskiistat tulivat tutuksi parin vuoden takaisen, Napster-ohjelmaan liittyneen oikeudenkäynnin myötä. Napster oli tietokoneohjelma, joka etsi haluttuja musiikkikappaleita verkossa olevilta koneilta. Ohjelman katsottiin rikkovan tekijänoikeuksia, koska sen käytön laajuus musiikin kopioimiseen ylitti yksityiskäytön.

Viime vuosina yleistyneet nettiradiot ovat myös luonnollisesti tekijänoikeuksien alaisia. Lukuisia netin välityksellä toimivia radiokanavia onkin viime aikoina kaatunut niiden rikottua tekijänoikeuksia.

Tekijänoikeudet kattavat myös tietokonesoftat. Kun henkilö ostaa tietyn ohjelman, saa hän samalla lisenssin ohjelman käyttöön. Ohjelmistovalmistajat tarjoavat usein kotisivuillaan ladattaviksi niin kutsuttuja demoversioita ohjelmistaan. Nämä toimivat vain tietyn aikaa. ”Epävirallisilla” sivustoilla näkee kuitenkin usein tarjottavan ladattaviksi varsinaisia ohjelmia. Niihin ei lataajalla ole käyttöön oikeuttavaa lisenssiä. Netistä ladattavat ohjelmat ovat siis laittomia, mutta niiden levitystä on miltei mahdotonta valvoa.

Otaniemessä esimerkiksi kampusalueen TV-kanava OUBS on koko ajan tekemisissä tekijänoikeuskysymysten kanssa. Koska OUBSin näkyvyysalue on rajattu, kanava saa käyttää teoksissaan tekijänoikeuksienkin alaista musiikkia verraten vapaasti. Tekijänoikeuskysymykset ovat kuitenkin estäneet useiden haluttujen OUBS-tuotosten laittamisen kanavan kotisivuille. Tässä kohtaa nimenomaan ohjelmissa käytetty musiikki on noussut suurimmaksi kynnykseksi, sillä nettilähetyksiä ei pystytä rajaamaan varsinaisen kaapeliverkon tavoin valitulle väestölle.