Etusivulle




Pyörälenkille sisätiloissa Princen tahdissa
Erika Eerola




Kuva
– Esiintyminen tuo energiaa ohjaamiseen. Samalla saa pientä palkkaa ja pystyy harrastamaan liikuntaa. Se on hyvä diili, sanoo spinning-ohjaaja Marko Rissanen.


Kun Marko Rissanen, 24, pitää spinning-tuntia, salissa soi vauhdikas musiikki.

– Kyllä spinning on sellainen laji, että monet jotka ovat lähteneet messiin, jäävät siihen koukkuun, Marko sanoo.

Spinning on fyysisesti intensiivinen laji, koska sykerajat ovat todella korkealla koko ajan.

– Itse asiassa se sopii suomalaiseen mentaliteettiin aika hyvin, koska sä vedät 60 minuuttia niin täysillä kuin jaksat, Marko toteaa.

TKK:lla tietoliikennetekniikkaa ja yliopistolla sosiologiaa opiskeleva Marko vetää spinning-tunteja keskustan Elixia-kuntokeskuksessa 3–4 kertaa viikossa. Ensimmäisen kerran Marko kokeili spinningiä Seinäjoella vuonna -97. Nyt hän on toiminut spinning-ohjaajana 3 vuotta. Urheilullisen miehen harrastuksiin kuuluvat myös maastopyöräily, lenkkeily, motocrossi ja lumilautailu.

Spinning-tunneilla poljetaan kuntopyörää ohjaajan komentojen mukaan seisten tai istuen eri nopeuksilla. Vastuksen asettaminen on jokaisen polkijan vastuulla. Tavallisen kuntopyörän ja spinningpyörän välillä on Markon mielestä suuri ero, sillä spinningpyörä rullaa toisin kuin normaali kuntopyörä, jossa meno on ”tahmeata”.

– Spinning-tunti kulkee mielenkiintoisissa maastoissa eli mennään tasamaata, ylämäkeä ja spurtteja, Marko kertoo tunnin sisällöstä.

Markon puhuessa spinningistä, usein toistuvat sanat ovat rankkuus, tehokkuus ja kicksit.

– Jos sä kuuntelet musaa ja teet samalla harjoitusta, niin siinä pääsee sellaiseen hyvään ”nyt mennään” -fiilikseen.

Markon mukaan spinning on helposti lähestyttävä laji, sillä siinä vaaditaan vähemmän koordinaatiota ja rytmitajua, kuin esimerkiksi perinteisessä aerobickissä. Varusteitakaan ei tarvitse ostaa, sillä shortsit ja t-paita riittävät. Kovapohjaiset kengät tosin ovat plussaa. Vesipullo ja pyyhe kannattaa pitää myös mukana.

– Suurin kritiikki spinningiä kohtaan on yleensä se, että tunnit ovat sisällä pimeässä salissa. Onhan se aika epäaitoa, sillä yhtä hyvin sä voisit mennä ulos lenkille ja kuunnella linnunlaulua, Marko toteaa.

Linnunlaulun korvaa spinning-tunneilla tarkoin valittu musiikki.

– Musiikki on todella tärkeää, koska sä kuuntelet sitä 60 minuuttia. Yleensä musiikkia kannattaa vaihdella. Lähtökohtana on, että soitetaan jokaiselle edes jotakin.

Vaikka Markon tunneilla ei heavymusiikkia kuunnellakaan, on asiakkailla mahdollisuus myös osallistua musiikkiteematunneille, jolloin spinning-salissa soivat esimerkiksi 70-luvun kappaleet tai heavymusiikki. Palautetta musiikista ja tunnin sisällöstä tulee aina silloin tällöin, mutta parhaiten ohjaaja saa palautetta asiakkaitaan tarkkailemalla.

– Kyllä aika paljon pystyy tulkitsemaan siitä, miten asiakkaat lähtevät tunnilta: sanooko ne moi moi ja nähdään taas, vai paineleeko ne suoraan pukuhuoneeseen. Kyllä sen palautteen voi saada muutenkin kuin suullisesti.

Suurin osa Markon tunneilla käyvistä asiakkaista on nuoria opiskelijanaisia. Miehiä porukasta on noin 10 – 20 prosenttia. Myös miesohjaaja spinningissä on edelleen harvinaisempi kuin naisohjaaja. Suhde on Markon mukaan Helsingissä noin 30 / 70. Miltä tuntuu kun spinning-sali on täynnä naisia?

– En tiedä ajatteleeko sitä siinä ihan hirveästi. Tavallaan se on sun ammattitaitoa, että sä pystyt ottamaan ihmisen asiakkaana, eikä siinä, mitä sä ehkä vapaalla ajattelisit siitä kyseisestä yksilöstä.

Ja sitä paitsi Marko seurustelee, tyttöystävä on myös aktiivinen spinnaaja. Markon mukaan spinning-harrastajien lukumäärä on edelleen nousussa.