Etusivulle




Tammikuussa aloittaminen tuo haasteita fukseille
Mikko Arvinen




Kuva
Reilut neljäkymmentä fuksia kuunteli tammikuun alussa opintosihteeri Heidi
Falkenbachin pitämää Johdatus opiskeluun -luentoa. ”Varmasti kaikki
pärjäätte kun vain maltatte yrittää.”


Siinä missä syksyllä aloittavat uudet opiskelijat vedetään lähes automaattisesti mukaan kursseille ja yhteiseen toimintaan, joutuvat tammikuussa aloittavat fuksit näkemään itse paljon enemmän vaivaa löytääkseen paikkansa Otaniemen akateemisesta yhteisöstä.

Yhteensä uusia opiskelijoita aloittaa tammikuussa noin 50. Lukumäärä saattaa vielä hieman muuttua tästä, sillä missään ei ole varsinaisesti kielletty ottamasta opiskelupaikkaa vastaan vaikka kesken vuoden. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jo tammikuussa aloittaville joudutaan muokkaamaan omat mallilukujärjestykset kurssien valinnan helpottamiseksi. TKK:n opintoasiain päällikön Anneli Lappalaisen mukaan varsinkin matematiikan ja fysiikan peruskurssien aloittaminen on käytännössä lähes mahdotonta muulloin kuin syksyllä, sillä kaikki keväällä järjestettävät kurssit perustuvat syksyllä opetettuihin pohjatietoihin. Keväällä lukujärjestykseen saa kuitenkin riittävän määrän kursseja suorittamalla esimerkiksi pakollisia kieltenkursseja pois alta.

Toisin kuin jotkut muut yliopistot, järjestää TKK vuosittain vain yhdet pääsykokeet. Syksyllä suoritettavien ylioppilastutkintojen yleistyminen on saanut TKK:nkin varovaisesti miettimään nykyjärjestelmän muuttamista, mutta toisaalta tämä vaatisi ylimääräisiä muutoksia ja aiheuttaisi väistämättä päällekkäisyyksiä kurssitarjontaan.

Vaikka opintotoimisto toivottaa kaikki uudet opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi TKK:lle, ei keväällä aloittaville pystytä järjestämään samanlaista tukea opintojen reippaaseen aloittamiseen.

– Parempi olisi jos kaikki aloittaisivat opiskelun samaan aikaan syksyllä. Tammikuussa aloittaminen vaatii opiskelijalta itseltään aika paljon enemmän sekä oma-aloitteisuutta että itsenäistä opiskelukuria, Anneli Lappalainen sanoo.

Fuksit mukaan toimintaan

Ylioppilaskunnan fuksitoiminnasta vastaava fuksimajuri Lauri Kovanen kertoo, että vaikka jokaiselle tammikuussa aloittavalle löytyy oma isohenkilö, joka yrittää parhaansa mukaan opastaa ja neuvoa käytännön asioissa, jäävät tammifuksit yleensä vaille muiden ”kohtalotovereiden” tukea ja opastusta. Monilla osastoilla saattaa aloittaa tammikuussa vain yksi uusi opiskelija.

Siinä missä koko Otaniemi täyttyy syksyisin erilaisesta fuksitoiminnasta, saattavat monet ensimmäisenkin vuoden opiskelijat oikeasti keskittyä opiskeluun ensimmäisten ”tutustumiskuukausien” jälkeen. Näin uusiin kavereihin tutustuminen saattaa olla aluksi tavallista vaikeampaa, vaikka killoilla toimintaa onkin.

– Tammikuun fukseille voi vain sanoa, että menkää rohkeasti mukaan toimintaan, vaikka ette ketään tuntisikaan. Oma isohenkilö ja fuksikapteeni ovat aina kavereita, ja aika nopeasti oppii tuntemaan muitakin, Lauri Kovanen sanoo.

Useimpien yhdistysten toimintaan voi lähteä mukaan lähes koska vain ja myös tämä voi olla helppo tapa lähestyä teekkaritoimintaa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lisäksi jos keväästä jää turhan laimea maku, voi Laurin mukaan pyytää uudelta fuksikipparilta päästä mukaan syksyn fuksiryhmiin. Ylioppilaskunta ei järjestä tammikuussa aloittaville yhteistä ohjelmaa, mitä Lauri Kovanen hieman pahoittelee.

– Eri asia on, pitäisikö näin olla. Tammikuussa aloittaville voisi hyvin olla yhteinen saunailta heti alkuun, jos oma kilta tuntuu kovin vieraalta eikä vertaisia välttämättä löydy. Yhdistyksiäkin voisi aktivoida rekrytoimaan jäseniä myös alkukeväästä, Lauri Kovanen toivoo.

Kaikki eivät tule armeijasta

Vaikka suurin osa tammikuussa aloittavista opiskelijoista on juuri kotiutunut armeijan vihreistä, mahtuu joukkoon esimerkiksi monia työelämässä olleita tai muualla opiskelleita. Esimerkiksi 33-vuotias Erkka kertoi Johdatus opiskeluun -luennolla, että muutamissa bileissä olisi toki mukava päästä käymään, mutta että viiden hengen perheen isällä opiskelijabileet eivät ehkä kuitenkaan ole päällimmäisenä mielessä.

Erkalla on takana aikaisempia konetekniikan opintoja Oulun yliopistosta, mutta kiinnostus lentotekniikkaan sai hakemaan Otaniemeen. Nyt pitäisi vain yrittää löytää mahdollisimman nopeasti uusi asunto jostain TKK:n läheltä. Ainakin tämän pitäisi olla tammikuussa aloittaville vähän syksyn fukseja helpompaa.