Etusivulle




Suuria kysymyksiä
Janne Korhonen




Jos koulu ja elämä tuntuu liian helpolta ja tavoitteena on matka Tukholmaan, kannattaa kalenterin tehtävälistan sijaan ottaa elämänoppaaksi Harriet Swainin toimittama opus Suuret kysymykset – ja muistaa, että kaikista Nobeleista maksetaan saman verran...

Gummeruksen Ajatus-kirjasarjassa suomennetun kirjan idea on sisältöä yksinkertaisempi. The Times Higher Education Supplementlehden toimittaja Harriet Swain on yksinkertaisesti antanut 40 eri alojen asiantuntijan tehtäväksi kirjoittaa mielipiteensä kahdestakymmenestä ’tieteen suurimmasta kysymyksestä’. Listalle on päätynyt perinteisten kuinka kaikki sai alkunsa- ja mikä on elämän tarkoitus- kysymysten lisäksi mm. ajatuksia aggressiivisuuden syistä, unien tarkoituksesta ja ihmisen oikeudesta muuttaa luontoa. Onpa joukossa kysymys jota varmasti on monessa taloudessa usein mietitty; ’kuinka rakkaus syttyy ja sammuu’.

Mielenkiintoisen kirjasta tekee se, että kuhunkin kysymykseen vastaa kaksi toisinaan hyvinkin eri linjoilla olevaa tutkijaa. Vaikka joistain kysymyksistä näyttääkin vallitsevan liki liikuttava yksimielisyys, on silti virkistävää saada samassa paketissa myös se toinen mielipide. Suuret kysymykset on hyvä yleiskatsaus tieteen nykytilaan. Mitenkään pohjattoman syvällistä käsittelyä 285-sivuiselta kirjalta on turha odottaa, mutta varmasti suurimmalle osalle meistä teos antaa silti uutta ajateltavaa miellyttävän kompaktissa muodossa.

Tällä koulutuspohjalla en lähde kirjoittajien asiantuntemusta epäilemään, mutta kirjaa lukiessa ei voi olla miettimättä niin sanottujen Clarken lakien ensimmäistä pykälää:

’Jos kuuluisa mutta iäkkäämpi tiedemies sanoo jonkin olevan mahdollista, hän on melkein varmasti oikeassa. Jos hän sanoo että jokin on mahdotonta, on hän hyvin todennäköisesti väärässä.’

Arvelenpa vain, että jo parinkymmenen vuoden kuluttua teoksen suurin arvo on historiallinen – ’emmekö me silloin tienneet tuotakaan?’.