Etusivulle




Jatko-opiskelijat eli ylioppilaskunnan outolinnut


Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan jäsenyys on pakollinen kaikille Teknillisessä korkeakoulussa perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Korkeakoulun yli 14000 opiskelijasta kuitenkin jo yli 2500 suorittaa jatkotutkintoa. Mitä annettavaa ylioppilaskunnalla on tälle alati kasvavalle jatko-opiskelijajoukolle?

Jatko-opiskelijajäsenet ovat TKY:n piirissä oudohkoja lintuja: työelämään siirtyneinä tai esimerkiksi TKK:lla päätoimisesti työskentelevinä heidän vapaaehtoinen jäsenyytensä ylioppilaskunnassa tuntuu selittyvän lähinnä joko lukkarinrakkaudella tai hiukan maallisemmin YTHS:n palveluilla.

Vaikka TKY:n nuoremmille opiskelijoille tarjoamat sosiaaliset ajanvietteet ja muu toiminta eivät suoraan istuisikaan tyypillisen jatko-opiskelijan maailmankuvaan, herää silti kysymys, olisiko ylioppilaskunnalla jotain muutakin tarjottavaa 372 jatko-opiskelijajäsenelleen. Suurin osa tavallisista yleisistä opiskelijaeduista ruokailua, matkalippuja ja teekkarikyläasumista myöten ei näet koske jatko-opiskelijoita, eivätkä jatko-opiskelijoiden tarpeetkaan toisaalta vastaa esimerkiksi näiltä osin perusopiskelijoita.

TKY:n tärkeä rooli
TKY:n pääsihteeri Marcus Nybergh näkee asian tärkeänä myös ylioppilaskunnan edustuksellisessa roolissa osana Otaniemen tiedeyhteisöä.

- Ylioppilaskunta edustaa lakisääteisesti TKK:n opiskelijoita korkeakoulun hallinnossa, ja tämä edustus kattaa myös jatko-opiskelijat. Samoin esimerkiksi opiskelijoiden edunvalvontaan ja oikeuksiin liittyvät kysymykset tulevat vastaan yhtä lailla jatko-opinnäytteiden kuin diplomitöidenkin yhteydessä.

- TKY haluaa parhaansa mukaan tukea jatko-opiskelijajäsenilleen suunnattua toimintaa, ja näen jatko-opiskelijoiden aseman kehittämisen ylioppilaskunnassa erittäin tärkeänä asiana.

Ruotsissa omat killat
Ruotsin yliopistomaailmassa jatko-opiskelijat ovat tyypillisesti järjestäytyneet omaksi killakseen, joka sekä edustaa jatko-opiskelijoita yleensä että järjestää erilaista jatko-opiskelijoiden kannalta hyödyllistä toimintaa. Suomen jatko-opintokulttuuri poikkeaa hiukan länsinaapuristamme, mutta jatko-opiskelun muuttuessa täälläkin esimerkiksi tutkijakoulujen myötä yhä koulumaisemmaksi tulee tilanne mitä luultavimmin lähenemään vastaavaa mallia myös opiskelijoiden tarpeiden suhteen.

Viime kädessä jatko-opiskelijoiden asema TKY:n piirissä riippuu kuitenkin hyvin pitkälti jatko-opiskelijoista itsestään. Mikäli lähes 400 TKY:n jatko-opiskelijajäsenen ja tämän joukon lisäksi esimerkiksi opintojensa loppuvaiheessa jatko-opiskelusta kiinnostuneiden perusopiskelijoiden keskuudesta löytyy innostusta lähteä edistämään ylioppilaskunnan piirissä asiaa tavalla tai toisella aiheeseen liittyen, on rajoituksena toiminnalle ja sen onnistumiselle ainoastaan tekijöiden mielikuvitus. Lisäksi ylioppilaskuntaan vielä toistaiseksi kuulumattomia jatko-opiskelijoita löytyy TKK:lta yli kaksi tuhatta, joten ajatuksia ja potentiaalia lienee riittämiin.

Linkkejä:
Tekniska Högskolans Studentkår, Doktorandsektionen, http://www.nada.kth.se/dr-sektionen/. Chalmers Studentkår, Doktorandsektionen, http://www2.chs.chalmers.se/sects/dokt/.

Kiinnostuneille tiedoksi:
TKY:n piirissä on viimeisen puolen vuoden aikana keskusteltu ylioppilaskunnan ja jatko-opiskelijoiden välisestä suhteesta. Keskustelussa on ollut mukana nykypolven toimijoiden lisäksi myös aikaisempien vuosien jatko-opiskelevia ylioppilaskunta-aktiiveja sekä korkeakoulunkin edustajia. Alkuvuoden varrella ajatukset aiheeseen liittyvistä ongelmista ja erilaisista mahdollisista toimintamalleista ovat pikku hiljaa selkiytyneet. Lisäksi edustajisto päätti laskea jatko-opiskelijoiden jäsenmaksua 10 eurolla syksystä 2002 alkaen.

Tällä hetkellä on tulossa ajankohtaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen, eli miettimään ja edistämään käytännön tasolla jatko-opintojaan jo edistävien ja myös jatko-opiskelusta kiinnostuneiden opiskelijoiden yhteistä asiaa. Juuri sinulla on mahdollisuus vaikuttaa: mikäli mielessäsi heräsi kiinnostus aihetta kohtaan tai lisäajatuksia asian tiimoilta, kysy lisää Kaarlo Väisäseltä (Kaarlo.Vaisanen@iki.fi).