Etusivulle




Teekkarina telkkarissa
Elina Mattila


Näyttelijä Tuomas Kytömäki esittää teekkari-Aleksia Salatuissa elämissä. Katsojille välittyvä teekkarielämä ei välttämättä kerro koko totuutta.

Kuva
Tuomas Kytömäki on syntynyt enteellisesti ystävänpäivänä. Hän ei ole turhaan mukavan miehen maineessa. Kuva: Elina Mattila


Suomen ainoaa saippuaoopperaa, Salattuja elämiä, tehdään Helsingin Konalassa. Keskellä autoliikkeitä, Vihdintien huminassa luodaan tv-sarjaa, joka vaikuttaa yli miljoonan suomalaisen arkeen.

Tuomas Kytömäki, 28, esittää Salkkareissa Aleksi Salinia, teekkaria ja arkkitehti-isän poikaa. Aleksin opinnot ”Polilla” nousevat pintaan aika ajoin. Opiskelukiireiden ohella roolihenkilön elämään mahtuvat avovaimo Hanna ja pieni Sofia-tytär. Yhdessä hetkessä hänellä on käsissään Erwin Kreyszigin Advanced Engineering Mathematics, seuraavassa tuttipullo.

Millaisen kuvan teekkareista Aleksin hahmo antaa?

”Mulla on aika vähän kosketuspintaa teekkarimaailmaan, vaikka sitä helposti kuvitteleekin tietävänsä teekkareista yhtä sun toista. Teekkarithan muodostavat tiiviin yhteisön, melkein opiskelijaliikkeen”, Tuomas Kytömäki luonnehtii.

”Pidän roolihahmoani uskottavana, sillä sarjassa kuvataan kovaa opiskelutahtia ja paksuja tenttikirjoja. Toisaalta Aleksin hahmo tuo hyvin esiin nuoren isän paineet. Pitäisi viettää opiskelijaelämää, mutta myös hoitaa perhettä ja huolehtia elannosta.”

Villejä teekkareita

Tavallista teekkaria saattaa joskus hämmentää Salkkareiden välittämä stereotyyppinen kuva esimerkiksi opiskelijabileistä.

”Onhan se meininki joskus aika kliseistä”, Tuomas Kytömäki myöntää. ”Toisaalta Aleksin teekkaribileet on haluttu kuvata suhteellisen villeiksi. Niillä Aleksi on hakenut vastapainoa opintojen ja perhe-elämän luomille paineille. Ei siis ole ollut tarkoitus antaa teekkareista vaikutelmaa örveltäjinä. Juhlimiset ovat pikemminkin tukeneet tarinaa.”

Kytömäki huomauttaa, ettei legenda hurjista teekkaribileistä ole aivan tuulesta temmattu. Kun bilekohtausta kuvattiin Otaniemessä, hän näki muun muassa valtavan saavin täynnä olut- ja siideripullojen korkkeja.

”Pidän teekkariyhteisöä vahvana ja sympaattisena. Sitä paitsi näkemäni huoneet asuntoloissa vaikuttivat todella mukavilta”, mies hymyilee.

Omassa elämässään Tuomas Kytömäki ei ole koskaan vakavasti harkinnut insinööriopintoja. Hän kertoo olleensa nuorempana kiinnostunut tähtitieteestä. Pian suurimman intohimon paikan veivät kuitenkin elokuvat. Kytömäki kuvaa itseään leffafriikiksi; hän työskenteli Rakkautta & Anarkiaa -festivaalien lehdistö- ja infopisteessä tänäkin vuonna. Kaikenlainen esiintyminen ja ihmisten seurassa oleminen kiinnostavat.

Kytömäki pitää Salkkari-hahmoaan kilttinä ja harmonisena. Siksi hän ei ole joutunut tekemään ruudussa mitään omantuntonsa vastaista. Sen sijaan jotkut vuorosanat ovat kyllä tuntuneet lapsellisilta. Välillä repliikkeihin pääsee vaikuttamaan itse, jos sanat eivät kerta kaikkiaan istu suuhun.

”Kyllä me näyttelijät aika usein naureskellaan roolihahmojemme aivoituksille”, Kytömäki tokaisee.

Aika näyttää, miten Aleksi ratkaisee opiskelun ja perheen yhteensovittamisen haasteet.

Kamera kiinnostaa

Näyttelemisessä Kytömäkeä viehättävät luovuus ja ihmiset.

”Tätä on tietysti toisteltu monissa lehdissä, mutta meillä on huikea työilmapiiri”, hän sanoo.

Salattuja elämiä tehdään maanantaista perjantaihin kuin mitä tahansa päivätyötä. Tahti on kova, joskin kohtauksien määrästä riippuu, millaiseksi kukin viikko muodostuu.

Kytömäki on opiskellut jonkin verran tv-tekniikkaa. Tulevaisuudessa hän haluaisi kokeilla esimerkiksi tuottamista tai ohjaamista.

”Tällä hetkellä nautin kuitenkin esiintymisestä. Tämä on mulle välivaihe, kasvun ja oppimisen aikaa.”

Kytömäki on aiemmin tehnyt myös kuvaajan ja leikkaajan töitä. Niinpä ohjaajien käskyjä ja toivomuksia studiossa on helppo noudattaa.

Kuvausvaiheessa ei turhia vitkastella. Yhteen kohtaukseen käytetään harjoitteluineen aikaa noin 20–25 minuuttia. Päivän aikana kohtauksia purkitetaan parikymmentä.

Alussa oli vaikeaa tottua kameroiden läsnäoloon. Salkkareissa käytetään paljon tiivistä kuvaa, joten pelkkä painon vaihto jalalta toiselle voi aiheuttaa pään katoamisen ruudusta. Ole siinä sitten luova ja luonteva! Oma oppimisensa oli siinäkin, että vastanäyttelijän sanoihin saa reagoida vasta viiveellä, sitten kun kamera siirtyy omaan naamaan.

Nyt näyttelemisen pikku kommervenkit alkavat olla selkärangassa. Salattuja elämiä on tehty pian neljä vuotta. Kuvaukset jatkuvat ainakin maaliskuulle, jolloin saadaan valmiiksi tämänhetkisen sopimuksen päättävä 900:s jakso. Jatkosta neuvotellaan paraikaa.

Katsojat saavat nauttia arki-iltojen kutkuttavista juonenkäänteistä pidempään. Tälläkin hetkellä kuvataan jaksoja, jotka esitetään vasta miltei vuoden päästä.

Julkista omaisuutta

Salattujen elämien katsojaluvut ovat pysyneet tasaisesti korkealla. Tämä tarkoittaa, että näyttelijät tunnistetaan kadulla taatusti. Tuomas Kytömäki kertoo tulleensa Salkkari-aikanaan varovaisemmaksi. Hän liikkuu julkisilla paikoilla mahdollisimman vähän.

”Jotkut todella vilkkaat paikat, kuten Linnanmäen ja Serenan, saa sulkea pois heti kättelyssä. Ellei sitten halua lähteä sille linjalle, että yrittäisi naamioitua lippiksen ja aurinkolasien taa.”

Jotkut katsojat kuvittelevat näyttelijöiden olevan julkista omaisuutta.

”Karkeasti voisi sanoa, että mitä kauemmas lähtee Hesasta, sitä varmemmin ihmisten kynnys tulla puhumaan laskee.”

Jotkut nuoret saattavat heitellä ”hei Aleksi mitä Hannalle kuuluu” -tyylisiä sutkautuksia. Toisilla totuus ja fiktio sekoittuvat, ja Aleksille tullaan antamaan elämänohjeita. ”Mitä te teette sen mainostauon aikana” on yksi huvittavimmista kysymyksistä.

Ylpeäksi Kytömäki ei ole tv-työnsä myötä oppinut. Hän puhuu vaatimattomasti työstään ja näyttelijänkyvyistään. Perusluonne on tallella.

Kytömäki on kotoisin Helsingistä, mutta ”henkisesti Lapista”. Isovanhemmat asuvat Lapissa, ja myös isä, tv-tutkija Juha Kytömäki on syntynyt siellä. Rakkaimmat harrastukset löytyvät nekin Lapin maisemista: Tuomas Kytömäki kalastaa mielellään pohjoisen kirkkaissa vesissä.

Lisää
>> PT 10/2002: Tarinan linja syntyy porukassa