Etusivulle




Bye bye Jehkis, Jehkis goodbye!
Erika Eerola


Jehkis-jänis on touhunnut Polyteekkarin sivuilla yli vuoden ajan. Nyt on kuitenkin tullut jäähyväisten aika, sillä sarjakuvan piirtäjä Erik Karlsson valmistuu tammikuussa diplomi-insinööriksi.

Kuva


Erik Karlsson, 25, paljastaa, että Jehkis oli alun perin pelkkä vitsi ja hetkellinen päähänpisto. ”Pelleilin Polyteekkarin silloisen päätoimittajan kanssa jossakin TKY:n juhlassa apinaelehdintää. Joissakin lehdissä on aina viitossivulla joku pieni kuva tai muu vastaava, ja tästä tuli idea, että teen viitossivun apinan Polyteekkariin”, Erik kertoo.

Kun silloinen päätoimittaja innostui ideasta, Erik piirsi kotona apinan, joka kantoi kylttiä, jossa luki: ei banaaneille. Erikistä jänis oli kuitenkin hahmona hauskempi, ja apina vaihtui jänikseksi. Samalla kyltin teksti vaihtui muotoon: ei porkkanoille.

Sarjakuvan jänis sai nimensä Erikin tyttöystävän pehmolelusta, jonka tyttöystävän kaveri oli aikoinaan kastanut oluella Jehki-Reijoksi. Erik kuvailee luomaansa piirroshahmoa hyväntahtoiseksi hölmöksi, joka välillä osoittautuu myös ihan fiksuksi maailman tarkkailijaksi.

Ensimmäinen Jehkis julkaistiin Polyteekkarissa 24.11.2003. Kun päätoimittaja pyysi Erikiä jatkamaan sarjakuvan piirtämistä, hän suostui. ”Hallitushommat rupesivat loppumaan, ja ajattelin, että voin piikitellä sarjakuvassa TKY:tä, mutta ei se koskaan mennyt siihen suuntaan.”

Idea ratkaisee

Erik ei ole pitänyt sarjakuvien syntyprosessia mitenkään vaikeana, sillä hänen mukaansa jäniksestä saa kehiteltyä aina jotakin. Osa Jehkis-ideoista syntyy, kun Erik kuulee koulussa hassun juorun tai oudon jutun. ”Välillä on hirveän hauskaa piikitellä jotakin asiaa, joskus taas on hauska tehdä oudompaa huumoria, joka on omasta mielestä hauskaa, mutta ei välttämättä muiden mielestä.” Erikin mukaan hyvältä sarjakuvapiirtäjältä vaaditaankin tarkkailevaa luonnetta ja asioiden huomaamista. Piirtäminen ei ole suuri ongelma, sarjakuvan ideat ovat ratkaisevampia.

”Mulla on ollut alusta lähtien sellainen sääntö, että en hirveästi käytä pyyhekumia, eli piirrän kerralla ja sen jälkeen väritän. Käytän lyijykynää ja tusseja, sarjakuvan väritän tietokoneella”, Erik kertoo. Palautetta sarjakuvasta piirtäjä on saanut aika vähän, mutta monelle taas on tullut yllätyksenä, että Jehkiksen luoja on Erik. ”Ai sinäkö se piirrät sitä!” on ollut Erikin mukaan tyypillinen kommentti.

Erik myöntää piirtäneensä Jehkistä huumorimielellä, vähemmän tosissaan. Pitäisikö sarjakuvia sitten tehdä tosi vakavissaan? ”Ei varmaankaan, sehän riippuu sarjakuvan aiheesta. Sarjakuvahan on kuin mikä tahansa muu taidemuoto, mitä voi tehdä hyvin eri suhtautumistavoilla.”

Erik ei kuitenkaan koe olevansa sarjakuvataiteilija, vaikka hän onkin harrastanut piirtämistä pienestä lähtien. Kuvaamataidon numero koulussa oli 10. ”Sain mä kerran ysin. Kärsin teinituskaa yläasteella, en piirtänyt kuvaamataidonopettajan aiheita.”

Työelämä odottaa

Piirtäminen on Erikille hauska harrastus, eräänlainen henkireikä työn vastapainoksi. ”Mulla on tapa ajatella piirtämällä. Kun pitää pohtia jotakin ongelmaa, niin useimmiten hahmottelen sitä piirtämällä. Jotkut esimerkiksi räpläävät kynää, minä piirrän. En välttämättä aina edes tajua mitä olen piirtänyt. Piirtäminen on rauhoittavaa sijaistoimintaa.”

Erikin piirroksia on julkaistu muissakin julkaisuissa kuin Polyteekkarissa, esimerkiksi armeija-aikoina Erik kuvitti oppikirjoja. Muun muassa Rannikkomerenkulun käsikirjasta löytyy Erikin piirtämiä opetuskuvia. Erikin piirrokset ovat kuitenkin olleet eniten näkyvillä juuri Polyteekkarissa.

Erik tekee tällä hetkellä diplomityötään Tekes-projektille. Kemian ja tietotekniikan opinnot alkavat olla takana ja viimeinen tentti on joulukuussa. Vaikka Erikin puheesta on aistittavissa hieman kaihoa takana olevaa opiskeluaikaa kohtaan, on Erikistä kiva lähteä myös työelämään. Erikin tyttöystävä jatkaa opiskelua TKK:lla vielä jonkin aikaa, mikä osaltaan liennyttää luopumisen tuskaa. ”Minulla on ollut loistava opiskeluaika, olen päässyt laidasta laitaan tekemään ja toimimaan monissa eri ympyröissä”, ylioppilaskunta-aktiivi toteaa. Erik on ollut opiskeluaikoinaan mukana Trimedia-projektissa, killan ja ammattiaineyhdistyksen toiminnassa sekä ylioppilaskunnan hallituksessa. ”Aika aikaansa kutakin. On hienoa, että itse on saanut kokea haasteita, ja on kiva, että myös muut saavat kokea ne samat haasteet.”

Erik lopettaa Jehkiksen piirtämisen töiden mukanaan tuoman vapaa-ajan vähenemisen takia. ”Vaikka Jehkis nyt loppuu Polyteekkarissa, kyllä mulla ideoita vielä on. Pitää varmaan joskus tehdä joitakin pieniä sarjakuvia jonnekin.”