Etusivulle




300 pisteellä diplomi-insinööriksi




”Bolognan prosessi” tarkoittaa 1999 allekirjoitetun Bolognan julistuksen mukaista tutkintorakenneuudistusta. Mukana on 32 Euroopan maata. Uudistuksen tavoite on luoda eurooppalainen korkeakoulutusalue, joka lisää mantereemme koulutuksen kilpailukykyä ja vetovoimaa. Suunnitelmissa on mm. parantaa opiskelijoiden liikkuvuutta ja kehittää yhteinen opetuksen laadun tarkkailujärjestelmä.

Konkreettisimpia uudistustoimia ovat tutkinnon kaksiportaistaminen ja yhteiseen opintopistejärjestelmään siirtyminen. Alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) vastaa 180 opintopistettä. Sen ohjeellinen suoritusaika on kolme vuotta. Viisivuotisen maisteri- tai diplomi-insinööritutkinnon laajuus on 300 opintopistettä. Kandidaatti saa automaattisesti jatkaa samassa yliopistossa maisteriksi saakka.

Suomessa tutkintouudistus toteutetaan 2005, jolloin uudet yliopisto-opiskelijat aloittavat kaksiportaisessa järjestelmässä. Aikaisemmin aloittaneille jää vuoteen 2008 asti aikaa suorittaa opintonsa vanhan mallin mukaan.

Tekniikan akateemisten liitto TEK julkisti 24.9. lausunnon, jossa esitellään TEK:n virallinen kanta kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen. Liitto painottaa ylemmän korkeakoulututkinnon tärkeyttä sekä opetuksen laatuun panostamista määrän sijasta.

Yliopistolaki uudistuu tutkinnon yhteydessä. Uudessa laissa korostetaan yliopiston ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta. Yliopistot saavat myös oikeuden antaa vieraskielisiä tutkintoja.


Lisätietoa uudistuksesta löytyy muun muassa opetusministeriön www-sivuilta:
Bolognan prosessi:
www.minedu.fi/opm/koulutus/yliopistokoulutus/bolognaprosessi.html
Yliopistolain uudistusehdotus:
www.minedu.fi/opm/uutiset/archive/2003/9/17_1.html
TKK:n tutkintouudistussivut:
www.hut.fi/Yksikot/Opintotoimisto/tutkrakenne/index.html

Lisää
>> PT 12/2003: Miten opinnoilleni kävi?