Etusivulle




Helppo askel parempiin oluisiin
Santeri Kontinen


Seppo Äyräväinen teki taskukokoisen ja helppotajuisen oppaan tavalliselle oluen kuluttajalle.

Kuva


Suomalaisen oma Olutopas -kirjassa oluita on arvioitu reilut 130 kappaletta. Arviot on toteutettu selkeästi niin, että jokaisella sivulla on myös kuva oluesta. Kovin syvällisiä arvioita kustakin olutlaadusta ei ole, mutta se ei varmaankaan haittaa useimpia kirjan lukijoita. Arvioiden yhteydessä on ilmoitettu myös sellaiset perustiedot kuten litrahinta, alkoholipitoisuus, valmistusmaa ja minkä tyyppisestä oluesta on kysymys. Yläreunassa on yhtälailla kerrottu millaisesta lasista nautittuna olut on parhaimmillaan sekä muita tietoja, kuten vaikkapa onko olut parhaimmillaan talvella tai kesällä, tai onko hinta- ja laatusuhde hyvä vai huono.

Oluet on sanallisen palautteen lisäksi arvioitu erilaisilla tunnusluvuilla, kuten vaikkapa tuoksulla, maulla tai suutuntumalla. Melko runsaiden ja monipuolisten numeroarvioiden käyttö juontaa varmasti juurensa kirjoittajan insinööritaustasta. Äyräväinen myöntää, että insinöörit pitävät asioiden vertailusta ja rankkauksesta.

Äyräväiselle kimmokkeena kirjan kirjoittamiselle oli se, että vastaavanlaista teosta ei ole suomeksi. Hän huomasi myös että on olemassa selvä tilaus puolueettomalle oppaalle, jossa esiteltäisiin Alkossa myytävät oluet. Äyräväisen mukaan ensimmäisestä painoksesta on myyty jo puolet, ja ainakin kustantaja vaikuttaa tyytyväiseltä. Äyräväinen kuitenkin korostaa, että hänelle myyntilukuja tärkeämpää on kirjan valistuksellinen vaikutus. Myös kirjan formaatti on harkittu: pokkarikokoinen opus on helppo ottaa mukaan kun oluita lähtee valitsemaan.