Etusivulle




Arkkariopiskelijat mallinsivat WeeGee-talosta tietokonepelin
Elina Mattila


Kulttuurihistoria sopii virtuaalipelin aiheeksi siinä missä kaupunkisotakin.

Kuva
WeeGee-talon tilat ovat paljolti betonisen harmaita. Virtuaaliukkeli rynkyttää ovia, juoksee portaissa ja tutkii talon tuntemattomimmatkin sopukat. Välillä juostaan katolla.

Kyse on Tapiolassa sijaitsevan WeeGee-talon pelimäisestä mallinnuksesta. Aarno Ruusuvuoren piirtämä talo rakennettiin Weilin+Göösin painotaloksi 1960-luvun lopulla. Nykyään sen tiloissa toimii museoita ja muita kulttuurilaitoksia.

Pelin takana on TKK:lainen parivaljakko, viidennen vuosikurssin arkkitehtiopiskelijat Sampo Sikiö ja Olli-Pekka Vaija. ”Peli esittelee talon historiaa ja nykypäivää. Museon toiveesta mukaan otettiin myös Espoon ja lähiympäristön historiaa”, pojat kertovat.

Käytännössä menneisyys on saatu mukaan näyttämällä pelaajalle kuvitteellisen laitosmiehen päiväkirjamerkintöjä ja vanhoja valokuvia. WeeGee-virtuaalitalossa liikkuu myös kummitus, jonka menneisyys kietoutuu talon historiaan.

Räiskintä minimissä

WeeGee-talosta päätettiin tehdä tietokonepeli, koska virtuaaliympäristössä on mahdollista luoda taidetta ja uutta teknologiaa yhdistäviä teoksia. Pelien toimintaideana on yleensä ollut taistelu ja vastustajan eliminointi. VirtuaaliWeeGee edustaa uutta suuntausta: pelien kautta voi kertoa esimerkiksi kulttuurihistoriasta ja ne voi toteuttaa väkivallattomasti. ”Yksi räjähdys juoneen sentään mahtuu”, Sampo Sikiö nauraa.

Talo on pelissä alkuperäisessä tilassaan. Pelin mallinnuksessa käytettiin rakennuksen pohjapiirustuksia ja suurta määrää valokuvia. Tekijöiden mukaan kolmiulotteisen maailman sielu on se, miltä tilassa oleminen tuntuu.

Pojat iloitsevat aikaansaannoksestaan myös ammatillisesti. Kaikki arkkitehdin normaalit työkalut ovat staattisia, mutta mikä ilo olisikaan näyttää asiakkaalle, millaista tulevassa talossa on liikkua!

Sikiöltä ja Vaijalta kului pelin toteuttamiseen hieman yli puoli vuotta. Työskentelyssä käytettiin Max Paynen moottoria. Kerronnallisesta dramaturgiasta vastasi Marja-Leena Ikkala.

Kohderyhmänä kaikki

VirtuaaliWeeGeen tärkein kohderyhmä ovat nuoret. Heidän toivotaan oppivan pelin avulla uutta tietoa lähiympäristönsä historiasta. Toisaalta peli on tehty helppokäyttöiseksi, jotta myös varttuneemmat voisivat tutustua tietokonepeleihin yhtenä nykykulttuurin muotona.

Peli sijoitetaan WeeGee-taloon Espoon kaupunginmuseon tiloihin. Siellä se tarjoutuu kaiken kansan käytettäväksi. Viereisellä pelikoneella voi perehtyä keskiaikaan.

VirtuaaliWeeGeen on tuottanut Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus Cartes.