Etusivulle




Iltalypsyllä budjettiriihessä
Aleksi Päiväläinen, Koneen edaattori




"Kiehtova" ja "jännittävä" eivät ole ne sanat, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen budjettikäsittelystä. Itse asiassa aihe kuulostaa yhtä stimuloivalta kuin kylmä kaurapuuro. Loputtomalta tuntuvien numerosarjojen taakse kuitenkin kätkeytyy asioita, joiden luulisi kiinnostavan jokaista ylioppilaskunnan jäsentä. Laskennallisesti jokainen TKY:n jäsen omistaa 5000 euroa yhteisestä omaisuudestamme. Siis 5000 hyvää syytä välittää.

Tänä vuonna edustajisto otettiin tavallista aikaisemmin mukaan talousarvioprosessiin. Tästä kiitokset puheenjohtajistolle. Lokakuun alussa ensi kertaa järjestetyssä budjetin lähetekeskustelussa edaattorit löivät pienryhmissä viisaat päänsä yhteen ja laativat hallitukselle omat ”leikkauslistansa”. Aivoriihi tuotti runsaasti ehdotuksia, jotka koottuna toimitettiin hallituksen pureksittaviksi.

Marraskuun toisella viikolla järjestetyssä budjetti-iltakoulussa hallituksen puheenjohtaja sitten kärsivällisesti ja kohteliaasti tyrmäsi käytännöllisesti katsoen kaikki edustajiston ehdotukset. Ymmärrän kyllä, että vaaleanpunaiseen possujunaan ei haluta osoittaa rahaa, mutta huomattavasti varteenotettavampiakin ehdotuksia sivuutettiin kevyen oloisesti. Esimerkkinä käyköön T-lehti, jonka asemasta on keskusteltu vuoden alusta lähtien. Miksi haluamme käyttää vuodessa yli 30 000 euroa julkaisuun, joka on liian tylsä viihdelehdeksi, mutta liian kevyt varteenotettavaksi asialehdeksi? Lehti, joka yrittää samanaikaisesti miellyttää Otaniemen, Oulun, Lappeenrannan ja Tampereen teekkareita, ei profiloidu mihinkään.

Entä pitäisikö TKY:n yleisen kehityksen vastaisesti ryhtyä jälleen tuottamaan itse palveluitaan? Ulkoistamisen kelkka voitaisiin kääntää ympäri palkkaamalla Teekkarikylälle jälleen oikeakin talonmies, kunniatalonmiehemme tuskin ryhtyy haravoimaan syksyn lehtiä Perhekylän pihoilta. Asukasviihtyvyyden ja palvelun lisäksi parantuisi Teekkarikylän profiili. Myönnän toki, että lisähenkilöstön palkkaaminen on pitkän tähtäimen linjaus, joka vaatii perusteellisen pohjatyön. Toivottavasti hallitus ja pääsihteeri jatkavat asian pähkäilyä.

Kaikesta tilityksestä huolimatta en ole pettynyt tämänvuotiseen budjettimenettelyyn, vaan uskon, että kehityksen lopullista pistettä ei ole saavutettu. Toivoakseni ensi vuonnakin järjestetään lähetekeskustelu, ja hallitus osaltaan pitää yllä aktiivista keskusteluyhteyttä edustajistoon päin. Talousarvion hyväksyminen on kenties vaikein edustajiston vuosittainen päätös. Jokaiselta edaattorilta on lupa odottaa perusteellista paneutumista numeromagiikan saloihin.