Etusivulle




KY auttaa Brasilian slummeissa
Niina Niemi




Joukko lapsia on kerääntynyt valkoisen tiilitalon edustalle keskustelemaan ovella seisovan suurikokoisen miehen kanssa. Miehen pitkät vaaleat rastat ja hänen vaalea ihonsa erottuvat selkeästi Engenho Velhon slummin muuten täysin tummaihoisesta väestöstä. Erilaisuus luo usein epäluuloisuutta, mutta tämä mies on ansainnut lasten arvostuksen tulemalla tunnetuksi capoeiran, paikallisen tanssillisen taistelulajin taitajana ja opettajana. Nytkin lapset ovat saapuneet hänen luokseen tiedustelemaan, milloin kokoonnutaan seuraavan kerran ja ketkä mahtuvat mukaan. Mies ei osaa antaa lapsille vastausta – kokoontumispaikkaa ei ainakaan tällä hetkellä ole tiedossa.

Tämä oli lähtöasetelma KY:n kehitysyhteistyöhankkeelle Brasilian Salvadorissa, Engenho Velhon slummissa. Se rastapäinen mies on suomalaissyntyinen Juha Vasku, Brasiliassa toimivan, katulapsille mielekkäitä aktiviteetteja järjestävän yhdistyksen toiminnanjohtaja. Hän on toiminut Engenho Velhon lasten parissa jo vuosia järjestämällä pienille lapsiryhmille harrastetoimintaa, johon mukaanpääsyn ehtona on koulunkäynti. Tämä on ollut yksinkertainen mutta toimiva keino saada lapset opiskelemaan alueella, jossa nämä helposti ajautuvat kaduille ja sitä kautta huumeita myyviin jengeihin.

Yhteistyö Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan ja Grupo de Capoeira da Engenho Velhon välillä alkoi vuonna 2003, ja siitä lähtien KY on ollut mukana rakentamassa lasten ja nuorten toimintakeskusta yhteistyössä paikallisen järjestön kanssa. Toiminnan päämääränä on saada alueen lapset pois kaduilta ja rikollisuuden parista rakentavan toiminnan piiriin. Toimintakeskuksen aktiviteetit opettavat lapsille oppimisen taitoa, joka monelle suomalaiselle on peruskoulun vuoksi itsestäänselvyys. Keskuksessa ei sallita väkivaltaa lainkaan, ja se on yksi harvoista väkivallattomista toimintaympäristöistä koko slummissa. Tärkeänä tavoitteena on myös sukupuoltenvälinen tasa-arvo, ja eri ryhmissä onkin mukana tasapuolisesti tyttöjä ja poikia. Erityisesti seksuaalivalistuksen tärkeys korostuu ympäristössä, jossa on täysin normaalia, että murrosikäiset tytöt saavat lapsia, ja perheissä esiintyy runsaasti seksuaalista häirintää.

Ensimmäisenä vuotena toiminta pyöri vain KY:n tuella, ja slummissa saatiin ostettua tontti, jolle kolmekerroksinen toimintakeskus on rakennettu. Vuodesta 2004 Ulkoministeriö on ollut hankkeessa mukana 60 prosentin rahoitusosuudella. KY maksaa oman 40 prosentin osuutensa puhtaasti kuntalaisten jäsenmaksun yhteydessä lahjoittamilla KEHY-maksuilla. Hankkeelle on haettu Ulkoministeriöltä tukea myös kahdeksi vuodeksi eteenpäin, mutta päätöstä tuesta ei vielä ole saatu.

Toimintakeskuksen toiminnan aloittaminen on viivästynyt sadekauden, Suomen hallinnollisten viiveiden sekä toimintakeskuksessa sattuneen vesivahingon vuoksi. Kaikki edellytykset toiminnan täysipainoiselle alkamiselle ovat kuitenkin valmiina opettajia myöten, kunhan keskus saadaan viimeistellyksi. Samalla hankkeen piiriin saadaan enemmän slummin lapsia, sillä tavoitteena on, että toiminnassa olisi mukana vuosittain 250 lasta. Toimintakeskuksessa järjestetään nuorille mm. seksuaalivalistusta, ATK- ja kielikursseja, tanssia, perkussiota, capoeiraa, valokuvausta sekä tukiopetusta. Opetus tulee olemaan kurssimuotoista, ja yhtä kurssia on pari kertaa viikossa. Toiminnan mahdollistavat pitkälti täysin vapaaehtoisperiaatteella toimivat opettajat.

Hanketta hallinnoi KY:llä Kehitysyhteistyöjaosto, jonka sisällä toimii hankeryhmä. Jaoston vastuulla on raportoida hankkeen edistymisestä sekä Ulkoministeriölle että KY:n hallitukselle. Vapaaehtoisten KEHY-maksujen lisäksi rahaa hankkeelle kerätään myymällä ’Välitän’- haalarimerkkejä sekä järjestämällä erilaisia tempauksia kuten KEHY-karaokea.

Keväällä 2005 viiden hengen ryhmä KY:ltä kävi Engenho Velhossa seurantamatkalla katsomassa, miten hanke käytännössä toimii. Matka slummiin oli osallistujille rankka, mutta hankkeen kannalta äärettömän arvokas. Viikon aikana paikallisten toimijoiden kanssa pystyttiin arvioimaan hankkeen edistymistä, kehittämään raportointia sekä erityisesti suunnittelemaan tulevien vuosien toimintaa ja budjettia. Hankematka edisti myös molempien osapuolten ymmärrystä toistensa toiminnasta ja sitoutti molempia toimintaan yhä vahvemmin.

Hanke on ainoa kehitysyhteistyöhanke Engenho Velhon alueella ja on siksi saanut osakseen positiivista huomioita. Koska perustamiseen on jo saatu rahoitus ulkomailta, on yhteistyökumppaneiden saaminen tulevaisuudessa myös helpompaa, sillä Brasiliassa harvoin tuetaan hankkeita, jotka alkavat tyhjästä. Toimintakeskuksella on kolme potentiaalista paikallista rahoittajaa: paikallishallinto, kulttuuriministeriö sekä matkapuhelinoperaattori Claro. Rajoittava tekijä tällä hetkellä on kuitenkin valitettavasti raha: Rakennuskustannukset ovat nousseet koko hankkeen ajan, ja vuoden alussa tapahtunut vesivahinko (viemäröinnin pettäminen) aiheutti suuria taloudellisia takaiskuja. Hanke siis tarvitsee kipeästi lahjoituksia tukijoiltaan.

Voit osallistua antamalla lahjoituksesi hankkeen tilille Nordea 147030-219264. Lisätietoa hankkeen edistymisestä http://www. ky.hkkk.fi /~kehyj/.