Etusivulle




Hyvän mielen kuunteluapua
Eeva Sunela


Nyyti on pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoiden mielen hyvinvointia edistävä yhdistys. Panu Silvasti on tietorakenteiden ja algoritmien kanssa painiva tietoteekkari, joka taistelee toista vuotta vapaaehtoisesti Nyytin riveissä.

Kuva


”Syitä vapaaehtoistyöhön ryhtymiseen oli useita”, sanoo 28-vuotias Panu Silvasti. Hän tekee töitä opiskelijoiden tukikeskuksessa Nyytissä, päivystää Rikhardinkadun tukipisteessä kahdesti kuussa ja vastailee sähköposteihin sekä apua tarvitsevien puheluihin. Panu ottaa ihmiset ystävällisesti vastaan ja neuvoo eteenpäin.

”Halusin jotain uutta ja mielenkiintoista tekemistä, joka on samalla hyödyllistä. Olin kuitenkin jo 26-vuotias, kun aloitin päivystäjänä. Tunsin, että ikää ja elämänkokemusta on sen verran, että on jotain annettavaakin. Lisäksi olen aina tehnyt asioita niin sanotusti valtavirtaa vastaan. Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat olleet tabu, jonka murtamiseen halusin vaikuttaa. On outoa vaieta asioista, jotka näkyvät selvästi ympäröivässä arjessa. Kiinnostusta mielen hyvinvointiin lisäsivät myös työpsykologian opinnot tuotantotalouden puolella.”

Keskusteluapua sähköisesti

Teknillisessä korkeakoulussa opinnot ovat vaativia. Lieveilmiöinä esiintyy stressiä, motivaatio-ongelmia ja jopa masennusta.

”Mielen hyvinvoinnista on TKK:llakin onneksi puhuttu jatkuvasti enemmän. Esimerkiksi tietotekniikan laitoksella työympäristön viihtyvyyden puutteet nostettiin reilusti pöydälle, ja aiheesta järjestettiin keskustelutilaisuus.”

”Opiskelijan tavallisimpia ongelmia ovat uudelle paikkakunnalle muuttaminen, sopeutuminen erilaiseen opiskelutyyliin sekä itsenäiseen elämään… ja ihmissuhteiden luominen. Opiskeluaikana kannattaa harrastaa ja nähdä todella vaivaa sosiaalisen elämän eteen.”

Kymmenisen vuotta sitten juuri teekkarit ehdottivat sähköpostipalvelun perustamista Nyytiin. Nyt hyväksi havaittua sähköpostitukea täydennetään.

”Työn alla ovat eri aihealueisiin jakautuvat webbipohjaiset ryhmät, joissa opiskelijat voivat keskustella anonyymisti. Keskusteluun osallistuu myös Nyytin asiantuntija.”

WWW-hankkeen myötä Nyytistä tulee valtakunnallinen yhdistys ensi vuoden syksystä alkaen.

Jatkossa opiskelijat voivat varata myös henkilökohtaisen chat-keskusteluajan tukihenkilön kanssa. Tuore projekti on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2006. Ruohonjuuritason toiminta jatkuu silti ennallaan, ja uusia päivystäjiä koulutetaan edelleen kaksi kertaa vuodessa.

Monimuotoista vertaistukea

Vapaaehtoistyöntekijät ovat opiskelijoita, jotka tarjoavat kuuntelevia korvia, sympatiaa ja kaveriapua. Kun vastassa on nuori, jolla on vahva tuntuma opiskelijaelämään, on kynnys yhteydenottoon toivottavasti matala.

”Päivystäjien pääasiallinen tehtävä on kuuntelun lisäksi näyttää seuraava askel kohti asiantuntijoita ja antaa tarvittavat yhteystiedot. Voin sanoa oman kokemukseni pohjalta aina jotain, mutta liikaa neuvomista on varottava. Nyytin henkilökunta hoitaa vaikeimmat tilanteet. Joskus asemalle otetaan yhteyttä, kun ahdistus kasvaa YTHS:n vastaanotolle odottaessa. Olen todella huolissani kuukausien mittaisista jonoista.”

”Tukiasema ja sähköpostipalvelu ovat vain osa Nyytin toimintaa. Yhdistys järjestää eri aiheisiin liittyviä keskustelutilaisuuksia sekä pidemmällä aikavälillä säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä. Iltojen aiheina ovat olleet esimerkiksi parisuhde, syömishäiriöt, opiskelumotivaatio ja gradun tekemisen vaikeus.”

Rauhallisella, maratonjuoksuakin harrastavalla miehellä on selvästi kylmät hermot ja äärimmäisen järkevä suhtautuminen ongelmanratkaisuun ja auttamiseen. ”Päivystäjän homma on vakavaa työtä, jota ei saa kantaa liikaa kotiin. Työstä ei ole materialistista hyötyä, mutta tärkeintä tekemisessä onkin nimenomaan itselle ja yhteyttä ottavalle koituva hyvä mieli.”

Nyytin sivuilla www.nyyti.fi saa tietoa opiskelusta, mielen hyvinvoinnista, Nyytin toiminnasta ja muista avunlähteistä.