Etusivulle




Lintuharrastajien kevät on tullut
Mikko Arvinen




Kuva
Lauri “Leevi” Rahikainen on aktiivinen lintuharrastaja.


Kevätilmojen lämmetessä Laajalahdella riittää päivä päivältä enemmän säpinää ja nähtävää. Yksilömäärissä laskettuna lintujen päämuutto käynnistyy lähempänä toukokuuta, mutta juuri näihin aikoihin talvehtimasta saapuvien lintujen lajikirjo alkaa olla värikkäimmillään.

Nyt Laajalahdella odotetaan varsinkin kahlaajalintujen saapumista. Vanhankaupunginlahden ohella Laajalahti on muuttolinnuille pääkaupunkiseudun tärkein levähdysalue.

Lauri “Leevi” Rahikainen ja Jesse Hätönen ovat aktiivisia lintuharrastajia Otaniemessä. Viime viikolla Maarin lintutornille, kivenheiton päähän Tuas-talolta tehdyllä havainnointiretkellä pojille kevään ensimmäisiä havaintoja olivat räkättirastas, haapana, kuovi, selkälokki, pajusirkku ja niittykirvinen. Lisäksi näkyi kottaraisia, kiuruja, naurulokkeja, taveja ja metsäviklo. Myös kyhmyjoutsenia lahdella oli useampi, mutta ei kuitenkaan vielä laulujoutsenia. Suurimpien laulujoutsenparvien saapuminen saattaa kuulua lähiaikoina TKK:n Laajalahden puoleisiin luentosaleihinkin, sillä toisin kuin mykistä kyhmyjoutsenista, lähtee laulujoutsenista soidinmenojen lähestyessä todella ääntä. Retken ehdoton kohokohta oli kuitenkin kaukana taivaanrannassa lennelleen, päiväpetolintuihin kuuluvan harvinaisen piekanan näkeminen.

Juuri kun lintulahden rauha vaikutti kevätauringossa lähes rikkoutumattomalta, lensi helikopteri matalalla lahden yli ja säikytti suurimman osan linnuista korkealle lentoon. Kaupunki muistutti olemassaolostaan, mutta samalla huomasi hyvin Laajalahden lintujen todellisuudessa valtavan määrän. Vaikka lahden ruovikko niitettiin viime syksynä, onnistuivat linnut maastoutumaan hyvin matalien heinien sekaan. Niittämisen ansioista luonnonsuojelualueelle avautuu lintutorneista kuitenkin lähes estottomat näkymät lintujen tarkkailuun. Ensi kesänä Laajalahdelle tuodaan taas lehmiä laiduntamaan, joten rantaniityt pysyvät kunnossa luonnollisella tavalla.

Muuttolinnut saapuvat kirjaimellisesti etelätuulten mukana, joten suurimpia parvia kannattaa lähteä vastaan varsinkin lämpimien öiden jälkeen. Arktististen lintujen massamuuton, arktikan, myötä saapuvia suurimpia muuttolintuparvia odottavien kannattaa suunnata Suomenlahden niemien eteläkärkiin, mistä saapuvat lintuparvet erottaa kaukaa mereltä. Leevi suosittelee tähän varsinkin Lauttasaaren eteläkärkeä, mihin pääsee Otaniemestä kätevästi bussilla. Suurin osa aktiivisimmista lintuharrastajista suuntaa Porkkalaan tai itään Virolahdelle, mutta myös Lauttasaaresta avautuu komea näkymä merelle.

Otaniemen ja Laajalahden lintutilannetta seurataan esimerkiksi Otaxin puhe.linnut.laajahti -uutisryhmässä. Ryhmässä voi osallistua myös Leevin lanseeraamaan ”kuka näkee Otaniemen ensimmäisen västäräkin” -haasteeseen. Lehden ilmestyessä västäräkkejä on saatettu jo hyvin nähdäkin, mutta tämän jälkeen voikin kisata ensimmäisestä pääskyshavainnosta.