Etusivulle




TEK laatii palkkasuosituksia tositarkoituksella
Elina Mattila, kuva Sanna Saastamoinen


Miksi TEK antaa harjoittelijoille palkkasuosituksia, joihin kukaan ei yllä? Tätä kysyy näinä päivinä moni teekkari. TEKin suositukset perustuvat kuitenkin toteutuneisiin palkkoihin.

Kuva


Satunnainen teekkari hakee kesäksi työtä. Kiinnostava harjoittelupaikka löytyy va­ka­va­rai­ses­ta tutkimuslaitoksesta. Palk­ka jää kuitenkin kauas niistä suosituksista, joita Tekniikan Akateemisten Liitto TEK antaa. Miten esittää työnantajalle, että oikeastaan haluaisinkin 1800 euroa 1100:n sijaan?

”Jos hakuprosessi on takana, täytyy muistaa, että on jo tullut valituksi”, sanoo liiton teekkariasiamies Niina Rajakangas. ”Jos olet se paras hakija, työnantaja haluaa sinut töihin. Neuvottele tästä näkökulmasta.”

Palkkakeskusteluihin liittyvät epävarmuuden tunteet ovat hänen mukaansa tavallisia. ”Usein sanotaan, että nehän nauraa päin naamaa. Olen yleensä vastannut, että totta kai nauravat – sehän on työnantajalle osa neuvottelutaktiikkaa. Työnantaja ehkä yrittää laskea osaamisen hintaa, mutta siihen voi vastata asiallisin perusteluin.”

Hyvä neuvotteluase ovat esimerkiksi TEKin tekemät selvitykset opiskelijajäsenten harjoittelu- ja kesätyöpalkoista.

Tavoitteena yhteisymmärrys

Niina Rajakangas sanoo, että osa hakijoista pelkää koko prosessin keskeytymistä, mikäli palkkaa alkaa vaatia liian tiukkaan sävyyn. Tarvittaessa vaatimuksista voi perääntyä, jos työ vaikuttaa muutoin mielekkäältä ja jos yleinen kesätyötilannekaan ei ole kovin hyvä.

”Työsuhteen syntyminen vaatii molemminpuolista yhteisymmärrystä”, TEKin lakimies Jarkko Kotamäki jatkaa. ”Palkkasuositusten noudattaminen ei ole juridinen kysymys, vaan jokainen joutuu omalla kohdallaan ratkaisemaan, millä hinnalla suostuu työtä tekemään.”

Joka tapauksessa TEKin suositukset perustuvat todellisiin kyselytietoihin. Esimerkiksi viime vuonna TEKin harjoittelu- ja kesätyökyselyyn tuli noin 6000 vastausta. Suurin osa vastaajista oli teekkareita.

Tuloksista näkyy, että Otaniemen kasvatit ovat osanneet ottaa suositusasioita hyvin esiin palkkaneuvotteluissa. 14,8 prosenttia TKK:laisista vastaajista ilmoitti, että TEKin harjoittelijapalkkasuosituksista keskusteltiin ja että suositus vaikutti palkkaan. Koko maassa näin kävi 10 prosentille vastaajista. Silti 68 prosenttia TKK:laisistakin ilmoittaa, ettei suosituksista keskusteltu työnantajan kanssa.

Harjoittelijapalkkasuosituksiin lasketaan pieni nousuvara. Tarkasti ottaen laskutapa menee niin, että suositus asettuu suunnilleen siihen euromäärään, jonka 25 prosenttia ilmoittaa vähintään saaneensa.

Palkkasuositusta korkeammallekin voi neuvotella, ja aina joku onnistuu.

”Ei niitä suosituksia lämpimikseen tehdä”, Kotamäki vakuuttaa.

Vain osa TES:n piirissä

”Tekniikan alan työehtosopimuskenttä on aika pirstaleinen”, Jarkko Kotamäki sanoo. ”Kesätöissä ehdot ovat usein vakiomuotoisia ja työntekijät kuuluvat TES:n piiriin, mutta mitä korkeampiin tehtäviin mennään, sitä yksilöllisemmäksi sopiminen käy.”

Niina Rajakangas vahvistaa lausunnon: ”Haalarihommissa esimerkiksi paperitehtaalla noudatetaan Paperiliiton työehtosopimusta. Sil­loin voi netota hyvinkin.”

Viime vuoden kesätyökyselyn mukaan alan työehtosopimusta sovellettiin melkein 70 prosenttiin työsuhteista. Kymmenesosaan ei sovellettu ja viidennes ei osannut sanoa, sovellettiinko vai ei.

TEKistä saa tarvittaessa henkilökohtaista palkkaneuvontaa.

Harjoittelu- ja kesätyökysely 2002 löytyy verkosta: www.tek.fi