Etusivulle




Muuntokoulutuksen järjestelyt hämmentävät
Panu Kontkanen


Insinööristä DI:ksi kouluttautuvat opiskelijat ovat joutuneet törmäämään ongelmiin muuntokoulutuksen käytännön järjestelyissä.

Kuva
Kuva: Teemu Kivikangas


Ammattikorkeakouluinsinöörit ovat jo usean vuoden ajan voineet jatkokouluttaa itsensä Teknillisessä korkeakoulussa diplomi-insinööreiksi. TKK:lle siirtyvät opiskelijat saavat korvauksena 80 opintoviikon paketin aiemmin suoritetuista insinööriopinnoista. Muuntokoulutusasiat eivät kuitenkaan aina suju kaavaillusti, vaan käytännön järjestelyt ovat aiheuttaneet opiskelijoille myös päänvaivaa. ”Kun TKK:lle tulee opiskelemaan insinööripohjalta, pitäisi insinööriopinnoista saada hyvitystä 80 opintoviikkoa. Mutta kun itse menin laivapuolelle, sainkin aluksi vain 60 opintoviikon paketin, loput opintoviikot jäivät epäselviksi”, kertoo ensimmäistä vuotta koneosastolla opiskeleva insinööri Mari Aaltonen. ”Kaikki oli hirveän paperisodan takana. Sitten oli vielä se, ettei hyvitettyjäkään opintoviikkoja ollut tullut opintorekisteriin”, hän jatkaa. ”Kävin valittamassa aiheesta ja sitten taas hirveän paperisodan jälkeen sain opintoviikot rekisteriin.”

Lisäksi joitain ongelmia on aiheuttanut epäselvyys siitä, mitä kursseja voidaan korvata ja millä perusteella. ”Matikassa on ennen saanut hyvitettyä ykkös- ja kakkoskurssin. Nyt kuitenkin proffan vaihduttua matikan kakkoskurssin joutuu suorittamaan”, Aaltonen toteaa hieman ymmällään.

TKK kommentoi varauksella

Teknillisen korkeakoulun opintotoimistossa suhtaudutaan asiaan varauksellisesti. ”Ammattikorkeakoulukorvaavuuksista tietenkin tulee kommentteja – jokainen opiskelijahan haluaisi maksimit, paitsi ne, jotka osaavat nähdä opiskelun erinomaisena tilaisuutena ja mahdollisuutena kartuttaa omaa osaamistaan, eikä niinkään pakkona vain suorittaa ’konemaisesti’ kursseja”, toteaa Teknillisen korkeakoulun opintoasiain päällikkö Anneli Lappalainen. ”Toisaalta korvaavuuksista – niiden määrästä ja laadusta – tulee muilta kuin muunto-opiskelijoilta myös toisenpäisiä kommentteja, että hyvitystä annetaan liikaa ja vääristäkin asioista ja liian kevyin perustein”, Lappalainen jatkaa.

Opintoviikkohyvitykset ovat ol­leet tapetilla jo pidemmän aikaa. Muuntokoulutusohjelman opis­kelijavalinnan käytännön jär­jestelyistä vastaava suunnitteli­ja Tuulikki Kaski näkee asian selkeänä. ”Nykyään myönnettävät 80 opintoviikkoa saman alan ammattikorkeakoulututkinnosta on mielestäni kohtuullinen verrattuna esimerkiksi diplomi-insinööritutkinnosta saatavaan maksimissaan 90 opintoviikon pakettiin”, hän sanoo. Muuntokoulutusohjelmaan on hakenut ja hyväksytty paitsi ammattikorkeakouluinsinöörejä, myös useita diplomi-insinööritutkinnon jollain muulla alalla suorittaneita henkilöitä.

Eroja myös osastoittain

Osastot ovat voineet itsenäisesti valita muuntokoulutukseen opiskelijat ja järjestää opetuksen. Tämä on johtanut myös osastokohtaisiin eroihin opiskelussa. ”Koneella on pakko käydä niin sanottu tekniikan yleisinfo. Kurssihan on tarkoitettu lähinnä fukseille”, Mari Aaltonen ihmettelee. Kyseistä kurssia ei ainakaan tietotekniikan muuntokoulutusopiskelijoilta vaadita.