![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
Jyrääkö TKY Teekkarikylän asukasdemokratian?
Mikko Arvinen
Polyteekkari kertoi kaksi viikkoa sitten ilmestyneessä numerossa, että kylävaaleilla valittu kyläneuvosto oli kokoontunut ensimmäiseen ja todennäköisesti viimeiseen kokoukseensa. Yleensä kyläneuvosto valitsee edustajat Kylän asioita käsitteleviin luottamustoimiin minkä jälkeen ylioppilaskunnan hallitus ja joissakin tapauksissa edustajisto vahvistavat nimitykset. Tämän jälkeen kyläneuvoston tehtävät siirtyvät käytännössä sen valitsemille luottamuselimille.
Näin siis yleensä, sillä viimeisten kahden viikon aikana Teekkarikylän Suurella hiekkalaatikolla on eletty jännittäviä aikoja. Kyläneuvosto nimittäin valitsi ensi vuoden kyläjaostoon yhdeksän henkeä, mutta TKY:n hallitus hyväksyi ehdotetuista henkilöistä mukaan vain kuusi. Listalta pudotettiin Juha Muhonen, Jukka Kommeri ja Eerin Rosenström, minkä seurauksena Rosenström vaati kyläneuvoston puheenjohtajaa Petri Paavolaa kutsumaan kyläneuvoston välittömästi uudelleen kokoon. Rosenströmin ehdotuksen mukaan kyläneuvoston pitäisi vetää kyläjaostolta pois sen lain suoma valtuutus toimia asukkaiden virallisena edustajana ja vaatia TKY:n hallitusta vaihtamaan hallituksen kylävastaava kyläläisten luottamusta nauttivaan, mielellään kylässä asuvaan henkilöön.
Ainakin ensimmäinen toive toteutuu, sillä pykälän ja momentin mukaan kyläneuvoston on kokoonnuttava, jos vähintään kolme neuvoston jäsentä sitä vaatii. Tämä onnistui helposti, sillä eräskin kyläneuvoston jäsen lupasi kannattaa kyläneuvoston koolle kutsumista ”jo huvin ja urheilun vuoksi”.
Koollekutsumisen kannattamiselle löytyi toki vakavampiakin perusteluja. Erään kyläjaoston toimintaa seuranneen kyläläisen mielestä kyläjaostoon tarvitaan mukaan jokainen vapaaehtoinen, joka vain suostuu tekemään mitään. Kyläjaoston tehtäviin kuuluu esimerkiksi Teekkarikylän asumisviihtyvyyden kehittäminen, mitä on toteutettu käytännössä esimerkiksi siivoustalkoiden järjestämisellä.
Virallisen perustelun mukaan kyläjaoston kokoonpanoa pienennettiin sillä perusteella, että ”keskimäärin pieni ryhmä toimii tehokkaammin”. Polyteekkarin tietojen mukaan kyläjaoston kokoonpanosta olisi kuitenkin karsittu pois nimenomaan TKY:n hankalina pitämiä, hallituksen kanssa yleensä eniten eri mieltä olevia henkilöitä ”toimivamman kokoonpanon” löytämiseksi. Tässä kohtaa voi kuitenkin kysyä linnaisäntä Jaakko Markkasen tavoin, mitä virkaa Kylän asukasdemokratialla enää on, jos (suurilla, näyttävillä ja kalliilla) kylävaaleilla valitun kyläneuvoston päätöksiä ei kunnioiteta. ”Ehkä tehokkaalla ryhmällä tarkoitetaan ryhmää, joka on asioista keskimäärin samaa mieltä keskenään? Vastakkaisten näkemysten eliminointi tietysti tehostaa päätöksentekoa”, asiasta käydyssä keskustelussa pohdittiin.
Kyläjaoston uutta kokoontumista pidettiin periaatteellisesti tärkeänä kysymyksenä: ”Jos TKY:n hallitus haluaa tiputtaa pois kyläneuvoston ehdokkaita, niin ehkä sitten ensi vuonna ehdokkaita halutaan jo vaihtaakin jos asiaan ei puututa”, eräs kyläneuvoston jäsen totesi. Toinen jäsen puolestaan ihmetteli TKY:n päätöksenteon demokraattisuutta. ”Teekkarikylän asukkaat valitsevat kylälle 15 miehisen kyläneuvoston, joka puolestaan valitsi 9 henkisen kyläjaoston. Tämän jälkeen yksi ainoa kylässä asumaton henkilö kumosi koko prosessin. Demokratiaa?”
Kyläneuvosto tulee todennäköisesti kokoontumaan lähiaikoina. Sääntöjen mukaan kyläneuvoston kokoontumisesta on ilmoitettava vähintään seitsemän päivää ennen kokousta TKY:n virallisella ilmoitustaululla, mutta tämän lehden mennessä painoon taululla ei näkynyt vielä ilmoitusta.
Asiaa oli hallitukselle valmistellut kyläsektori. Sektori oli konsultoinut asiassa vanhoja toimijoita, ja näiden keskustelujen pohjalta lähdettiin kokoamaan uutta kyläjaostoa. Asiasta käytiin hallituksen aamukoulussa keskustelua, ja läpi käytiin ehdotus, jonka mukaan päätettäisiin valita pienempi kyläjaosto kuin mitä aikaisempina vuosina on ollut. Tavoitteena oli tehokas kyläjaosto, joka olisi sekä keskenään että hallituksen kanssa yhteistyökykyinen. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien on oltava samaa mieltä asioista, vaan sitä, että demokraattisesti tehtyjä päätöksiä kunnioitetaan ja toimeenpannaan. Tämä palvelee myös asukkaita, sillä he pääsevät paremmin vaikuttamaan, mikäli itse hallintoelin ei ole itsensä kanssa jo lähtökohtaisesti ristiriidassa.
Koska hallitus ja sen kylävastaava ei voi tuntea kaikkia kyläjaostoehdokkaita, katsottiin parhaaksi menetelmäksi haastatella kaikki halukkaat ja valita niistä sopivimmat. Näinhän toimitaan muidenkin jaostojen kanssa. Hallituksessa kukaan ei vastustanut nimityksiä, vaikka tiedossa oli eräiden Kylässä asuvien henkilöiden tyytymättömyys tulevaa nimitystä kohtaan.
Kyläneuvosto oli ehdottanut TKYH:lle 9 ehdokasta, näistä nimitimme 6 ihmistä, mikä oli sääntöjen mukaista. Sääntöjen mukaisesti määräenemmistö kyläjaostossa tulee olla Kylän edustajia. Tällä kertaa emme valinneet kyläjaostoon muita edustajia, kuten esim. OAS:n tai HOAS:n edustajat, sillä heitä ei ollut edes ehdotettu TKYH:lle.
Hallitus myöntää, että keskusteluja olisi pitänyt käydä enemmän Kylän toimijoiden kanssa, mutta toivoo myös kaikkien ymmärtävän että vuosi on vasta alussa, olemme uusia toimijoita ja virheitä tehdään. Näistä tapauksista myös opimme, mikä on TKY:n arvojen mukaan sallittua. TKYH on pahoillaan, mikäli itse prosessi tai muut väärinymmärrykset ovat pahoittaneet yksittäisen mielen. Tässä tapauksessa hallitus toivoisi rakentavaa kritiikkiä.
|
||||
![]() |