Pari viikkoa sitten vaikutti siltä, että TKK NYT -verkkosivuilla käytävä rehtorikandidaattien vaalikeskustelu ei ollut millään ottaakseen tuulta alleen. Polyteekkari päätti auttaa asiaa, joten lähetimme kandidaateille sekä vakavampia, että hieman rennompia kysymyksiä. Rehtorikandidaattien tarkemmat kommentit ja vararehtorin virkaa hakevien professori
Kalevi Ekmanin ja professori
Outi Krausen vastaukset löytyvät osoitteesta
http://www.tkk.fi/nyt/keskustelua.
Rehtorin vaali pidetään keskiviikkona 20.4. Vaalissa valitaan rehtori ja kaksi vara-rehtoria, kaikki viiden vuoden toimikaudeksi. Olavi Nevanlinna hakee sekä rehtoriksi, että vararehtoriksi. Rehtorin valinnan suorittaa 230-henkinen vaalikollegio, johon kuuluu esimerkiksi 112 professorikunnan ja 43 opiskelijoiden edustajaa. Kaikille avoin vaalipaneeli järjestetään keskiviikkona 13.4. klo 12.00 E-salissa.
Kysymyksiä ja vastauksia:
1. Tutkimusten mukaan
opiskelijoiden stressi ja työuupumus ovat lisääntyneet viime aikoina huolestuttavasti. Olisiko opiskelutahdissa mielestänne
vielä kiristämisen varaa?
2. Kuinka te pyrkisitte luomaan Otaniemen kampus-
alueesta entistä rennomman, viihtyisämmän ja
suvaitsevaisemman paikan?
3. Polyteekkarin edellisessä numerossa me käytimme teistä kuvitteellisia lempinimiä Paavi, Neppis ja Majuri. Mitä mieltä te olette näistä lempinimistä?
Matti Pursula, lempivaate rento oloasu, ei lemmikkieläimiä
1. Opiskelijoiden stressi ja työuupumus eivät johdu yksinomaan opiskelusta, vaan niihin vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten toimeentulohuolet, työssäkäynti ja muut esimerkiksi aikuistumiseen liittyvät paineet. Kokopäiväopiskelijoiden opiskelutahdissa ei ole kiristämistarvetta.
2. Rentoutta, viihtyisyyttä ja suvaitsevaisuutta voi edistää pitämällä jatkuvasti esillä ja noudattamalla omassa toiminnassaan TKK:n ihanteita, joihin kuuluvat mm. vapauden, luovuuden, yksilöllisyyden ja kulttuurien erityispiirteiden kunnioittaminen. Oman työn arvostuksen ohella on annettava arvo myös muiden työlle ja saavutuksille ja sallittava asiallinen keskustelu myös kiistanalaisista kysymyksistä. Tärkeä osa kampuskulttuurissa on myös kampusympäristön kehittämisellä yhä toimivammaksi ja viihtyisämmäksi.
3. En tunne lempinimen historiaa, mutta huumorintajuni kyllä kestää sen, ja vuoden takainen paavilliseksi viritelty valokuva Polyteekkari-lehdessä oli itse asiassa hauska. En kuitenkaan koe itseäni kovin paavilliseksi, en kuvittele olevani erehtymätön edes virka-asioissa enkä katso myöskään olevani ahdasmielinen tai suvaitsematon, vaikkakin kyllä täysin raitis.
Olavi Nevanlinna, lempivaate puuvillaa, lemmikkieläin Roope-koira
1. Nykysysteemissä opiskelutahti on itse valittavissa. Jos opiskelu kestää ja kestää, niin kai siinä vähän jokainen stressaantuu… Tutkintorakennetta on uudistettu opintojen selkeämmäksi portaistamiseksi, ja odotan moduulien huolellisen suunnittelun ja toteutuksen helpottavan olennaisesti portaikossa kiipeämistä. Porukassa on helpoin kiivetä.
2. Kampustyöryhmä on tällainen pyrkimys. Se elää ja sen kautta voi koko yhteisöä elävöittää. Pyrkimys on vakava ja pysyväisoloinen. (Suvaitsevuudellani on silläkin rajansa. Avoimen rasistinen teekkarihymni ei kuulu tähän aikaan eikä sitä TKK:n tilaisuuksissa esitetä. TKY:tä olen asiasta muistuttanut noin kerran vuodessa.)
3. Neppis on jotenkin kevyt. Saisiko siitä edes ratsastajanpatsasta. Oppikoulussa minua kutsuttiin Nevskiksi. No, nettiin katsomaan mitä kansan valitsemasta kaukokatseisesta ja oikeamielisestä kaupunkivaltion johtajasta sanottiin…
Kari Heiskanen, lempivaate samettifarkut, ei lemmikkieläimiä
1. En usko, että stressin ja työuupumuksen ainoa syy on opiskelutahdin kireys. Korkeakoululle on tärkeää kehittää opetustaan ja tuutorointiaan siten, että opintojen motivoivuus paranee. Opetuksen kuormittavuudet on toki tarkastettava huolellisesti kursseittain ja kursseista poistettava liiat päällekkäisyydet.
2. Olemalla itse esimerkkinä. Vaikka arvoisa lehtenne minua ”majuriksi” puhuttelee, niin olen meidän osastolla saanut jotain tässä suhteessa aikaan. Viihdyn opiskelijoiden parissa.
3. Kiitos vaan lempinimestä. Kyllä se varmaan siten kuvastaa, että päätöksen teon jälkeen kestän seistä päätöksen takana, mutta ehkä se tuo mieleen vanhanaikaisen tavan päästä siihen päätökseen. En todellakaan ole mikään ”taakse poistu” -tyyppi.