Etusivulle




Ilmiö nimeltä Marshal Mathers III
Panu Kontkanen


Polyteekkarin toimittaja veti pipon päähänsä, pukeutui ylisuuriin roikkuviin housuihin ja suuntasi elokuvateatteriin tarkoituksenaan nähdä 8 Mile -elokuva. Matkan keskustaan hän taittoi tagein koristellussa metrovaunussa Eminemia puskevan kannettavan cd-soittimen kuulokkeet korvilla.

Kuva


Viime vuosina maailmanlaajuiseksi populaarikulttuurin rääväsuuksi kohonneen Eminemin elämäntarina on paketoitu sitä löyhästi mukailevaan elokuvaan. Suuren kohun aikaan saanut 8 Mile saapui Suomen elokuvateattereihin tammikuun loppupuolella. Elokuvan pääosissa nähdään muiden muassa Eminem sekä Kim Basinger. Ohjauksesta vastaa Curtis Hanson.

Detroitin slummiutuneella esikaupunkialueella eletään vuotta 1995. Eminem on autotehtaan työntekijä Jimmy ”Bunny Rabbit” Smith Junior, joka muuttaa takaisin juopon äitinsä (Basinger) luo erottuaan tyttöystävästään. Asiat eivät kuitenkaan suju ongelmitta. Jimmyn äiti on hairahtunut bingossa tapaamaansa Jimmyn vanhaan tyhjäntoimittajakoulukaveriin, joka käytännössä asuu Jimmyn äidin luona. B-Rabbitia pitää kasassa vain hänen unelmansa saavuttaa levydiili.

Breikkaamiseen tilaisuuden tarjoaa hyvä ystävä Future (Mekhi Pfifer), jonka pyörittämässä hip-hop-klubissa järjestetään joka viikko mustien gangsta-rappareiden hallitsemat battlet. Niihin B-Rabbitkin osallistuu.

Yllättävä ylijäämäelokuva

8 Milen upottaa helposti samaan suohon muiden poptähtien, kuten Britney Spears (Crossroads) tai Mariah Carey (Glitter), siivittämien ylijäämäelokuvien muassa. Totuus on kuitenkin tässä tapauksessa toinen, niin yllättävää kuin se onkin. On totta, että kyseessä on perinteinen hollywoodilainen ’ryysyistä rikkauksiin’ -työläistarina ja ettei Eminemille uskoisi pääroolia syvää tulkintaa vaativassa draamaelokuvassa.

Tarina on kuitenkin viety mielenkiintoiseen miljööseen, ja kameralla on saatu taltioiduksi jotain siitä hikisten maanalaisten rapklubien ja Detroitin kalseiden syrjäkujien intensiteetistä, jota elokuvan ympäristö on täynnä. Lisäksi Eminem osaa henkilökohtaisella kokemuksellaan peittää näyttelijäntyönsä tulkinnallisia puutteita.

Elokuvateatteriin marssiessani mietin pitkään, kuinka hip-hop-kulttuurissa niin kovin olennainen slangi taipuu jäykkään suomalaiseen kieliasuun. Suomen englanninkielisen hip-hopin tukipylväs, englantilaisen filologian opiskelija Karri ”Paleface” Miettinen on tehnyt miehen työn kahlatessaan läpi tämän parituntisen ja miettiessään teksteihin sopivat kotokielemme väännökset. Joissain tapauksissa toki liikutaan liiallisen korniuden rajamailla, mutta tarkemmin miettien huomaa amerikkalaisten lajitoveriensa samankaltaisen tahdittomuuden. Tästä rispektit suuntaansa.

8 Milen vahvuudeksi nousee myös musiikki. Ei liene sattumaa, että elokuvan soundtrackin taustalta löytyy joukkio alan kovimpia nimiä. Musiikin käyttö elokuvassa niin taustalla kuin tapahtumatilanteessa oli viimeisen päälle hallittua, ja tämä tempaisi katsojan lopullisesti mukaansa. Itse ainakin poistuin teatterista ”Lose Yourselfin” humistessa pääni sisällä.