Etusivulle




Kesäksi töihin maailmalle
Suvi Uotinen


Uusia kulttuureita, kavereita ja kielitaitoa. Kesää suunnittelevan kannattaa tähyillä myös kotimaan rajojen ulkopuolelle. Lähtijälle on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja.

Nordjobbin kautta voi saada kesätyöpaikan toisessa Pohjoismaassa tai itsehallintoalueella. Suomalaiset voivat hakea töihin Färsaarille, Grönlantiin, Islantiin, Norjaan, Ruotsiin, Tanskaan tai Ahvenanmaalle.

Mutta jos oman alan työt ovat haaveissa, Nordjobb ei ehkä ole paras vaihtoehto. Projektipäällikkö Åsa Juslin Nordjobb-sihteeristöstä kertoo, että heillä on ollut todella vähän tekniikan alaan liittyviä työpaikkoja tarjolla. Tyypilliset tehtävät ovat puutarha-, maatalous-, tehdas- ja varastotöitä. Työ voi olla myös siivousta, tarjoilua, myyntiä tai vanhusten- ja lastenhoitoa. Juslin kuitenkin muistuttaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa.

Hakijoilta edellytetään tyydyttävää ruotsin, norjan tai tanskan hallitsemista. Tämän vaatimuksen kohdalla joku saattaa lannistua. ’Mä oon niin huono ruotsissa’ on usein kuultu lause. Se ei ole kuitenkaan mikään syy olla lähettämättä hakemusta.

– Nordjobb on mahtava tapa harjoitella ruotsin kielen käyttöä, Åsa Juslin kannustaa. Kaupan päälle saa uusia kavereita ja kokemusta toisesta Pohjoismaasta.

Kansainvälisen vapaaehtoistyön (KVT) kautta voi lähteä työleirille. Leirillä pääsee tekemään käytännönläheistä työtä yhdessä paikallisen väestön kanssa. Työstä ei makseta rahallista korvausta, mutta leiriläiset saavat järjestäjältä ruuan ja yksinkertaisen majoituksen.

– Yhdessä oleminen ja vieraisiin kulttuureihin tutustuminen ovat samaamme palautteen mukaan leirien parasta antia. Työleiri on käytännön rauhantyötä parhaimmillaan, KVT:n järjestösihteeri Pia Wallace kertoo.

Leirejä järjestetään ympäri maailmaa. KVT:n suosituimmat kohteet löytyvät kuitenkin Euroopasta. Eniten lähtijöitä on ollut Italiaan, Saksaan ja Espanjaan. Vapaa-aikana tapahtuu paljon kivaa. Leiriläisille järjestetään pelejä, retkiä lähiympäristöön ja juhlia paikallisten asukkaiden kanssa.

IAESTE on kansainvälinen teknisen alan harjoitteluvaihto-ohjelma. Harjoitteluun voi lähteä 2–3 kuukaudeksi touko-syyskuun aikana. Harjoittelupaikkoja on tarjolla yli 40 maassa. IAESTE-koordinaattori Anne Hopia kertoo, että TKK:lta on lähdetty etenkin Eurooppaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Mahdollisuudet ulottuvat kuitenkin vaikkapa Mongoliaan tai Keniaan. IAESTE:a koordinoivan CIMO:n intresseissä on tehdä yhteistyötä nimenomaan Euroopan ulkopuolisten valtioiden kanssa, koska Eurooppaan lähteminen on jo muutenkin helpompaa.

Hakijalla toivotaan olevan jo muutama opiskeluvuosi takanaan, mutta muutamat paikat sopivat myös fukseille ja toisen vuoden opiskelijoille. Myös hakijan kielitaito vaikuttaa hakuprosessissa. Englannilla pärjää pitkälle, mutta esimerkiksi espanjankielisissä maissa ja Ranskassa kohdemaan kielen kohtuullinen hallinta on edellytys valituksi tulemiselle. Viime vuosina IAESTE-harjoitteluun lähtijöiden määrä on ollut laskussa. Viime vuonna lähtijöitä oli 32, kun vielä 2000-luvun alussa paikkoja täytettiin viitisenkymmentä.

Rahaa vai rikastavia kokemuksia?
Karu totuus on, että pankkitilin saldo ei usein päätä huimaa ulkomailla vietetyn kesän jälkeen. Näin se muotoillaan Allianssin nettisivuilla: ’Ulkomailla työskentely on varmasti monin tavoin palkitsevaa, vaikkei siinä välttämättä pääsisi rikastumaan rahallisesti. Työkokemus, kielitaito, uudet ystävät ja kokemukset rikastuttavat vaihtoon lähteneen elämää!’

TKK:n rekry-sivuilla lohdutetaan, että IAESTE-paikoissa ’palkka riittää peittämään minimitason elinkustannukset’. TKK:lta voi anoa matka-apurahaa ja erittäin matalapalkkaisiin paikkoihin harjoitteluapurahaa.

– Raha ei voi olla lähtijän päämotivaatio, IAESTE-koordinaattori Anne Hopia huomauttaa. On muistettava, että matalamman palkan vastapainoksi harjoittelijalta ei myöskään edellytetä kaiken hallitsemista vieraassa kulttuuriympäristössä.

Nordjobb puolestaan lupaa, että työntekijöille maksetaan ’aina lakisääteistä palkkaa’. Nettisivuilta voi hakea osviittaa. Esimerkiksi Ruotsissa palkka saattaa jäädä jopa alle 1200 euron, mutta optimistisin arvio yltää 1600:aan.

Ulkomailla viimeisetkin säästöt todennäköisesti hupenevat, etenkin jos haluaa matkustella ja ottaa uudesta jännästä maasta kaiken mahdollisen irti. Syksy voi elämyskesän jälkeen alkaa köyhissä merkeissä. Mutta vanha klisee se pitää aina vain pintansa: uusien kokemusten arvoa ei ihan totta voi rahassa mitata.