Etusivulle




Kunnallisvaalit ovat tärkeä vaikutuskeino teekkareille
Pekka Aavikko




Kunnallispolitiikka ei välttämättä kuulosta monen teekkarin mielestä kovinkaan kiinnostavalta. Syksyn kunnallisvaalien lähestyessä aiheesta olisi kuitenkin syytä kiinnostua, sillä kunnallisella tasolla päätetään monista teekkareiden elämään vaikuttavista asioista. Vaalit ovat suora mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälaisia päätöksiä Espoossa tehdään.

Monet näistä päätöksistä koskettavat suoraan myös teekkareiden arkea. Espoossa on käytössä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ainutlaatuinen 50% joukkoliikenteen opiskelija-alennus, ja kaavoituksella on vaikutettu siihen, että tällä hetkellä rakennetaan lisää opiskelija-asuntoja Otaniemeen ja Matinkylään.

TKY:n yli seitsemäntuhatta espoolaista teekkaria ovat halutessaan merkittäviä vallankäyttäjiä. Neljä vuotta sitten Espoossa neljäsataa ääntä riitti takaamaan valtuustopaikan kaikissa suurissa puolueissa. Lokakuussa valittavassa 67-paikkaisessa valtuustossa voisi olla myös teekkareita jäseninä.

Puolueiden sanotaan näyttävän nykyään keskenään hyvin samanlaisilta, mikä on osittain totta puolueiden lähestyttyä toisiaan kilpailussa liikkuvista äänestäjistä. On kuitenkin hienoa, että syksyn kunnallisvaaleissa on helppo löytää merkittäviä ideologisia eroja puolueiden väliltä. Esimerkiksi Kokoomus haluaa turvata hyvinvointipalvelut työllisyyttä ja taloudellista toimeliaisuutta lisäämällä, ei veroja korottamalla.

Yksi espoolaisen politiikan pitkäkestoisimmista ja kunnallisvaalienkin suurimmista aiheista on länsimetro. Uskon, että yleiskaavan raideliikenneratkaisut toteutuvat, kun väestön määrä Etelä-Espoossa kasvaa. Monet puolueet puhuvat rakentamisen aloittamisesta jo tänä tai ensi vuonna. Mielestäni on järjetöntä luvata tällaista, sillä liikenneministeriö jo päättänyt lykätä metrohankkeen toteutuksen vuoden 2010 jälkeiseen aikaan, pääasiassa rahoitus- ja suunnitteluvaikeuksien takia.

Toki toivon, että rahoitus saadaan valtiolta pikaisesti, mutta en uskalla olla asiassa liian optimistinen. Mielestäni Espoon ei tule rakentaa raideliikenneratkaisua ilman valtion merkittävää panosta, sillä tämä merkitsisi verorasituksen kasvamista ja peruspalveluiden vaarantumista. Olisiko silloin enää rahaa opiskelijoiden joukkoliikennealennukseen?