Etusivulle




Joakim Modeen Kiinan hissibisneksessä
Santeri Kontinen


Joakim Modeen valmistui Teknillisen Korkeakoulun Koneosastolta vuonna 2002. Työpaikaksi löytyi nopeasti hissi- ja liukuporrasyhtiö KONE.

Sisälle taloon Joakim Modeen päätyi jo ennen valmistumistaan kesällä 2001 päästessään mukaan KONEen kansainväliseen harjoitteluohjelmaan. Kesäharjoittelumatka suuntautui Italian Peroon, joka sijaitsee Milanon suurkaupungin ulkopuolella. Kesä meni nopeasti: viikot töissä ja viikonloput reissatessa ja tutustuessa Italian laajaan kulttuuritarjontaan. Varsin mukava kesäharjoittelujakso poiki osa-aikatöitä KONEella myös jatkossa.

– Pari päivää viikossa kevääseen 2002 asti, Joakim kuvailee työtään KONEen Suomen tuotekehitysyksikössä Hyvinkäällä.

Diplomityönsäkin Joakim sai tehdä KONEelle. Kaksikerroksista hissiratkaisua käsittelevän dipan työstäminen alkoi keväällä 2002 ja kesti seitsemän kuukautta. Diplomi-insinöörin paperit Joakim sai kouraansa joulukuussa 2002. Pääaineena oli mekatroniikka ja sivuaineena automaatio- ja systeemitekniikka.

Diplomityön jälkeen tarjoutui mahdollisuus jäädä KONEelle töihin, joten alkuvuodesta 2003 Joakim aloitti työt suunnittelijana suuressa pikahissiprojektissa. Toimenkuvaan kuului mm. systeemitason laskelmien sekä teknisen dokumentaation laatimista.  Hommassa vierähti reilu vuosi.

Vuoden 2004 lopulla Joakim palasi vielä hetkeksi kaksikerroshissien pariin, ja vuoden 2005 helmikuussa alkoivat projektipäällikön tehtävät KONEen Kiinan tuotekehitysyksikön S-Mini-projektissa. Hyvän pohjan tuleville haasteille antoi perinpohjainen tutustuminen hissitekniikkaan aikaisemmissa suunnittelutehtävissä.

Kiinan markkinoille
Kiinassa on tällä hetkellä valtava rakennusbuumi, markkinoiden koko liikkuu sadantuhannen hissin paikkeilla vuosittain. Luku on todella huomattava, kun otetaan huomioon, että uusia hissejä asennetaan vuosittain noin 300 000 kappaletta koko maailmassa. Tähän rakoon S-Mini-projekti pyrkii iskemään.

Rakennusbuumin johdosta maassa on suuri määrä rakenteilla olevia korkeita asuinkerrostaloja, joissa on hissikuilut konehuoneineen valmiiksi rakennettuna. Lisäksi rakennusten katoille tulee tyypillisesti suuri määrä muuta laitteistoa, esimerkiksi LVI-tekniikkaa. Kiinan markkinoiden kovassa kilpailussa KONE tarvitsi kustannuksiltaan kilpailukykyisen ratkaisun, jossa konehuoneettomuus ei enää ollut ensisijainen asiakasvaatimus, toisin kuin mihin Euroopassa on jo totuttu.

Projektin kehittämissä S-Mini-hisseissä yhdistyvät hyvin KONEen jo olemassa olevien tuotteiden, konehuoneettomien MonoSpaceTM ja konehuoneellisten MiniSpaceTM hissien, ominaisuudet ja edut. Hissit valmistetaan KONEen Kiinan tehtailla Kunshanissa, Shanghain miljoonakaupungin lähistöllä.

Projekti alkoi tämän vuoden helmikuussa. Ensimmäiset toimitukset lähtivät tehtaalta jo syyskuussa, ja tähän mennessä S-Mini-hissejä on myyty useita satoja. Tällaisen projektin vetäminen pelkästään Suomesta käsin ei Joakimin mukaan olisi mitenkään mahdollista, ja hän arvioikin viettäneensä Kiinassa käytännössä puolet ajastaan.

Kiinan ja Suomen työkulttuurit eroavat toisistaan huomattavasti. Kiinalaisessa kulttuurissa kasvojen menettämistä vältetään viimeiseen asti. Jos esimies ei osaa kysyä tai esittää asioita oikealla tavalla, eivät esimerkiksi projekteihin liittyvät olennaiset ongelmat välttämättä tule edes esille. Oman haasteen on tarjonnut myös kiinan kieli. Toimistolla kaikki puhuvat onneksi sujuvaa englantia, mutta kaupungilla liikkuessa tilanne voi olla hieman toisenlainen. Kiinan kielen taidostaan Joakim toteaa, että hän hallitsee toistaiseksi ainoastaan taksi-sanaston ja yleisimmät tervehdykset.