Etusivulle




Kahdenlaista ilmaa Arkadianmäellä
Anna-Maria Mäki-Kuutti


Polyteekkari kysyi myös eduskunnan sivistysvaliokunnalta, tarvitaanko Suomeen yksityinen kansainvälinen yliopisto. Mitä ajatuksia yksityinen korkeakoulutus herättää lainsäätäjissä?

Diplomi-insinööri Markku Markkula (kok.) on ollut käynnistämässä muun muassa TKK:n ensimmäistä Linkage-ohjelmaa ja näkee yliopistolaitoksen kansainvälistämisen tärkeänä.

”Tämä pitkään valmisteltu hanke ei ole joko musta tai valkoinen. Tätä ei pidä ratkaista tunteella. Itse olisi tehnyt hankkeen toisin. Olisin luonut monien maiden huippukorkeakoulujen verkoston, jolla olisi opiskelijoita eri maista. Tämä on yksi mahdollinen tapa edetä. Jos yritykset ovat valmiita rahoittamaan hanketta merkittävästi, niin kyllä se etenee, muotonsa löytäen.”

Valtion ja yritysten tulisi Markkulan mielestä rahoittaa nykyistä enemmän korkeatasoista koulutusta erityisesti tekniikan aloilla.

”En hyväksy Raskin linjausta, että tekniikka ei tarvitse merkittävästi lisää rahaa. Tekniikka ja sen soveltaminen pitää priorisoida, koska se on Suomelle elintärkeä valtion tulojen kannalta. Jos ministeri ei tätä linjausta tue, hänen on hyväksyttävä erilaisia kokeiluja hankkia rahoitusta muin keinoin. Tällainen pieni yksityinen yliopisto olkoon yksi vaihtoehto.”

SDP:n varapuheenjohtaja, kasvatustieteen ylioppilas Säde

Tahvanainen vastustaa koulutusjärjestelmän yksityistämistä.

”Jo viime vaalikaudella uutta yliopistolakia säädettäessä Paavo Uronen kävi sivistysvaliokunnassa vastustamassa maksuttomuuspykälän säätämistä yliopistola­kiin. Urosen mielestä maksuja pitäisi saada periä vähintäänkin ulkomaalaisilta. Sivistysvaliokunta torjui ajatuksen ja maksuttomuuspykälä säädettiin.”

Tahvanainen tyrmää kansainvälisen yliopiston heti kättelyssä.

”Hankkeen tarkoituksena ei suinkaan ole pyyteettömästi tukea Uudenmaan kehitystä, vaan luoda Suomeen kokonaan uusi yksityisen yliopiston toiminnan ja rahoituksen malli. Uronen kumppaneineen aikoo nyt antaa alkusysäyksen hankkeelleen ja jäädä ilmeisesti odottamaan sopivaa hallituspohjaa ensi kevääksi. Tutkinto-opetusta antavan yliopiston perustaminen nimittäin vaatii lain muutoksen.”

Lisää
>> PT 12/2002: SYL perää tasa-arvoa