Etusivulle




Turvajärjestelyt tiukentuneet TKK:ssa
Santtu Kallionpää


Korkeakoulun tiloihin on viime aikoina ilmaantunut kulkurajoituksia.

Kuva
Sähkölukot valvovat kulkua tiloista toiseen TKK:n uusimmissa rakennuksissa.


TKY:n edustajisto sai vielä vuosi sitten pitää kokouksensa TKK:n hallituksen istuntosalissa koulun päärakennuksessa. Viime vuoden lopulla se kuitenkin kiellettiin. Koulun rehtorisiiven ovet pysyvät nykyään pääsääntöisesti lukittuina myös päiväsaikaan.

TKK:n kiinteistöpäällikkö Raija Valtiala kertoo, että päärakennuksen istuntosali on haluttu pyhittää hallituksen omaan käyttöön – ylimääräinen liikenne korkeakoulun hallinnon ytimessä on minimoitu. ”Ei tämä maailma viime aikoina ole ainakaan kauniimmaksi muuttunut”, Valtiala toteaa. Riskejä turvallisuusasioissa ei siis haluta ottaa.

Yksittäisten rakennusten aukioloajat ovat koulun hallituksen määräämiä. Talojen sisällä väliovien aukiolosta päättää kunkin osaston johto. Opiskelijoille on myönnetty panttia vastaan lakuavaimia, joilla pääsee oman osaston mikroluokkiin ja kiltatiloihin. Työsuojelupäällikkö Lasse Wallius kertoo, että laku maksaa 40 euroa, josta 30 euroa on palautettavaa panttirahaa. Koululle jäävällä 10 euron osuudella katetaan avaimista koituvat kustannukset. ”Panttikäytäntöön on päädytty, koska ei haluta kaikkien ottavan avaimia vain varmuuden vuoksi – pitää miettiä, tarvitseeko todella lakuavainta”, Raija Valtiala selittää.

TKK:n uusissa tiloissa turvallisuusasiat ovat korostuneet. Rakennuksissa käytetään sähkölukkoja, joiden kulunvalvontarekisteristä voidaan tarvittaessa tarkistaa, kuka ovista on kulkenut. Tällaisia tarkistuksia on irtaimiston katoamisten yhteydessä jouduttu muutamia kertoja tekemään.

Raija Valtiala kertoo, että jos opiskelijoilla on tarvetta käyttää koulun tiloja, on tästä mahdollista sopia oman osaston johdon kanssa. Korkeakoulun rakennusten käyttöön juhlatiloina ei ole aina suhtauduttu myötämielisesti. ”Ongelmia ja kustannuksia on tullut jälkisiivouksesta”, Valtiala toteaa. Esimerkiksi saniteettitilat ovat joskus olleet tapahtumien jälkeen huonossa kunnossa.

Kiinteistöpäällikkö Raija Valtiala sanoo, että turvallisuusasioissa tärkeintä on aina tilojen ja arvokkaan omaisuuden turvaaminen. Hän toivoo, että opiskelijat ymmärtäisivät järjestelyjen tarkoituksen – mahdollisuuksien mukaan yritetään löytää kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja. ”Ei ole tarkoitus tuottaa haittaa kenelläkään, vaan turvata toiminnan jatkuvuus.”