Etusivulle




Uuniomenat 45 minuutissa
Anna-Maria Mäki-Kuutti




Yhdet ovat banaani-ihmisiä, toiset omenaihmisiä. Minä kuulun jälkimmäisiin. Ylistän omenaa. Lapsuudenkodissani oli valtavankokoinen piha mutta suureksi surukseni ei omenapuita. Joskus saimme sukulaisilta ylijäämäomenia, joista tehtiin lainalingolla omenatuoremehua. Vehkeessä oli myöhempien aikojen helvetinkoneen meteli.

Omenapuu symboloi minulle lapsena vapautta ja sosiaalista nousua. Ahmin hapokkaan hedelmän innostukseni tyttö- ja seikkailukirjojen herraskaisesta tunnelmasta ja bergmanilaisten elokuvien kuvastosta: omenapuut kukkivat, uitetaan kaarnalaivaa, leikitään merimiesasussa ja nautitaan joutohetkistä riippukeinussa.

Nyt vanhemmillani on pieni kaupunkipiha, jossa kasvaa myös muutama omenapuu. Moni asia on aikuiseksi kasvamisen myötä kadottanut salaperäisyytensä, mutta omena lumoaa yhä. Oman pihan Valkean kuulaan hyväntuoksuinen, aromaattinen, hampaissa narskahtava ja muodoltaan kaunis hedelmä tekee hyvää ruumiille ja sielulle, hyvittää lapsuuden merimiespaidat ja on pihapuusta noukittuna myös vitamiinipitoista lähiruokaa.

Ehkä minä ryhdyn isona omenanviljelijäksi ja muutan Ahvenanmaalle. Tai sitten New Yorkiin, siihen oikeaan Isoon Omenaan.

Uuniomenat 45 minuutissa

4–6 kotimaista syysomenaa
1/2 dl siirappia
1 tl kanelia
vuokaan vajaa 1 dl vettä


Vaniljakastike
3 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 keltuainen
2–3 tl vaniljasokeria


Välineet: uunivuoka, omenapora, desin mitta, kattila, vispilä, ruokalusikka, teelusikka, tarjoilulautaset

Kokonaishinta: n. 3 euroa

Pese omenat ja poista siemenkodat esimerkiksi omenaporalla. Laita omenat vuokaan ja valuta omenien pinnalle siirappia. Ripottele päälle kaneli. Kaada vuokaan vesi. Kypsennä 175-asteisessa uunissa niin kauan, että omenat ovat pehmeitä (n. puoli tuntia). Valele omenia astiassa olevalla vedellä kypsentämisen loppuvaiheessa. Valmista kastike. Mittaa kattilaan maito, perunajauhot ja sokeri. Lisää keltuainen ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Älä keitä. Lisää vaniljasokeri ja jäähdytä vatkaten. Tarjoa lämpimät omenat kylmän vaniljakastikkeen kanssa. Nauti.