Etusivulle




Suklaabanaanit 18 minuutissa




Olin ensimmäisellä partioretkelläni yhdeksänvuotiaana. Nukuimme metallisissa kerrossängyissä ja söimme pitkän pöydän ääressä.

Muistan hyvin, missä sängyssä nukuin ja millaiset hienot keinut pihalla oli. Retkellä tarjotun ruoan olen autuaasti unohtanut. Paitsi yhden.

Sunnuntain lounaalle kokit olivat tehneet herkkujälkkäriä – ainakin omasta mielestään. Laitoskeittiön suurissa metallisissa astioissa saliin tuotiin kasapäin uunissa paistettuja banaaneja.

Makeat ja kuumat hedelmät ällöttivät. Mutta retkellä kaikkea oli pakko maistaa. Otin banaanin lautaselle, mutta jo muutaman näykkäisyn jälkeen olin valmis. En pysty!

Roskiksen reunalla laumanjohtaja, eräässä nuorten lehdessä henk.koht.palstaa pitänyt parrakas lääkäri, yritti suostutella minua syömään lisää. Enkö voisi heittää tätä jo saaviin, katseeni sanoi.

Maista tuolta keskeltä, sieltä se ei ole niin pehmeää, laumanjohtaja yritti. Okei, se ei ole sieltä yhtä pahaa. Mutta älä piinaa minua enää!

Sittemmin paistetuista banaaneista ja erityisesti suklaabanaaneista on tullut suurta herkkuani. Parhaimmalta ne maistuvat nuotiolla hyvän aterian jälkiruokana. Suklaabanaaneja voi toki valmistaa myös kotioloissa.

Suklaabanaanit 18 minuutissa

2 banaania 0,70 e
Levy taloussuklaata 1,60 e
tai suklaakastiketta 1,35 e

Yhteensä 2,30/2,05 euroa

Lisäksi tarvitset terävän veitsen, foliota ja leivinpaperia.

Laita uuni 200 asteeseen. Viillä banaanin kuoreen läppä pitkittäin niin, että sen voi vielä sulkea. Asettele läpän alle niin monta suklaapalaa kuin sinne mahtuu. Laita läppä kiinni ja kääri banaani folioon. Voit myös kuoria banaanin, halkaista sen pitkittäissuunnassa ja paistaa ilman foliota. Syö tällöin suklaakastikkeen kanssa.

Paista banaaneja 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.

Terhi Upola